Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  02:13:27

Με αυξήσεις σε 3.5000 υπαλλήλους του ο κραταιός Όμιλος Σκλαβενίτη σφραγίζει τον ένα χρόνο από τη διάσωση των επιχειρήσεων «Μαρινόπουλος». Κύριο

Πρόκειται για την πιο μεγάλη διάσωση επιχείρησης που έγινε ποτέ στην Ελλάδα. Σκλαβενίτης: οι αυξήσεις σε 3.500 εργαζόμενους-η συνέχεια μιας σπάνιας φιλεργατικής παράδοσης.

Πρόσφατα η αλυσίδα supermarket Σκλαβενίτης υπέγραψε με τα σωματεία των εργαζομένων τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας. Στόχος της διοίκησης ήταν να υπάρξει ένα ενιαίο και πιο δίκαιο σύστημα αμοιβών για τους 21.000 εργαζόμενους μαζί με αυτούς που προήλθαν από το δίκτυο του Μαρινόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη διοίκηση της Σκλαβενίτης η νέα συλλογικη σύμβαση προβλέπει:
* Αυξήσεις στις αποδοχές 3.500 εργαζομένων ή το 16,5% του συνόλου.
* Διατηρούνται οι καταβαλλόμενες αμοιβές για 16.500 άτομα, ή το 80% του συνόλου.
* Αναπροσαρμόζονται οι απολαβές σε 700 υψηλόβαθμα στελέχη ή το 3% του συνόλου.

Η αναπροσαρμογή έχει να κάνει με το γεγονός ότι ένα μέρος των εταιρικών παροχών (που ξεπερνούσαν το όριο της σύμβασης) θα ενσωματωθούν στο βασικό μισθό και το υπόλοιπο θα καταβάλλεται αν πιαστούν ορισμένοι στόχοι (μπόνους).

Για τα υψηλόβαθμα στελέχη, από την Σκλαβενίτης επισημαίνουν ότι δεν επηρεάζονται από το παραπάνω μέτρο όσοι έχουν απολαβές έως 1.700 ευρώ μικτά και εργάζονται στη διοίκηση. Επίσης δεν επηρεάζονται όσα υψηλόβαθμα στελέχη εργάζονται στο δίκτυο και έχουν απολαβές έως 2.000 ευρώ μικτά.
Τέλος, από την Σκλαβενίτης επισημαίνουν πως μέχρι σήμερα έχουν ανακαινιστεί 143 καταστήματα του δικτύου της Μαρινόπουλος.

Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΜΙΑΣ ΔΥΣΚΟΛΗΣ ΕΞΑΓΟΡΑΣ

Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη. Μία νέα εταιρεία έμπαινε στην ζωή εκατοντάδων χιλιάδων καταναλωτών και χιλιάδων προμηθευτών και εργαζομένων ακριβώς πριν από ένα χρόνο, 1 Μαρτίου του 2017. Το δημιούργημα του ομίλου Σκλαβενίτη, που στόχο είχε να γίνει η ομπρέλα κάτω από την οποία θα έμπαινε το δίκτυο των καταστημάτων της Μαρινόπουλος, έμελλε να απορροφήσει και την ίδια την Σκλαβενίτης στις αρχές της φετινής χρονιάς, δημιουργώντας την μεγαλύτερη εταιρεία τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Στους 10.800 εργαζόμενους που είχε η Μαρινόπουλος στο τελευταίο στάδιο της κατάρρευσης της και στους 9.052 εργαζόμενους στην αλυσίδα της Σκλαβενίτης (σ.σ. ή 11.454 σε επίπεδο ομίλου που περιλαμβάνει την Mart και την Χαλκιαδάκης) προστέθηκαν στον ενδιάμεσο χρόνο περίπου 1.700 εργαζόμενοι με σκοπό να καλύψουν τα κενά που είχαν δημιουργηθεί στο δίκτυο της Carrefour Μαρινόπουλος ανεβάζοντας το σύνολο των εργαζομένων στα επίπεδα των 23.000 εργαζομένων.

Για να έχουμε μία τάξη μεγέθους σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων τους ισολογισμών που παρουσίασαν μεγάλες εταιρείες, στον ΟΤΕ στο τέλος του 2016 απασχολούνταν 21 χιλ. εργαζόμενοι (σ.σ. συμπεριλαμβάνονται και οι θυγατρικές του εξωτερικού), στην ΔΕΗ σε 18,902 και στην Τράπεζα Πειραιώς 18.981 από τους οποίους οι 15.432 εργάζονταν στην Ελλάδα. Με εξαίρεση την ΔΕΗ η οποία πραγματοποίησε προσλήψεις οι άλλες εταιρείες προχώρησαν μέσω εθελουσίας σε μείωση του προσωπικού κάτι που συνεχίζεται ακόμη σε ότι αφορά κυρίως τις τράπεζες.

Η κατάσταση ένα χρόνο μετά

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε πριν από μερικές εβδομάδες η διοίκηση της Σκλαβενίτης το ενιαίο πλέον σχήμα έχει εισέλθει στην φάση του εξορθολογισμού του δικτύου με στόχο τα καταστήματα να φθάσουν τα 410 στο τέλος του 2018. Παράλληλα επετεύχθη εργασιακή ειρήνη με την υπογραφή νέας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Σε ότι αφορά το μεγάλο στοίχημα που ήταν και η επιστροφή στην κανονικότητα για τα καταστήματα της πρώην Μαρινόπουλος αυτό φαίνεται να επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό σε όσα έχουν πλήρως ανακαινισθεί. Απόδειξη της θετικής πορείας είναι και oi επιπτώσεις που έχει η αύξηση του τζίρου των συγκεκριμένων καταστημάτων σε αυτά των ανταγωνιστών καθώς η μία μετά την άλλη οι αλυσίδες παραδέχονται το τέλος για τις "αλκυονίδες ημέρες" που είχε δημιουργήσει η κατάρρευση της Μαρινόπουλος.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline