Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μειωμένη αλλά ακόμη πολύ υψηλή ανεργία

Πάνω από 427.000 Έλληνες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από τότε που ξέσπασε η χρηματοοικονομική κρίση προκαλώντας καθίζηση στην ελληνική οικονομία. Το δίχως προηγούμενο brain drain συνεχίζεται σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η μαζική έξοδος από τη χώρα κατατάσσει την Ελλάδα τρίτη μετά την Κύπρο και την Ισπανία σε ό,τι αφορά την αναλογία νέων που αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό.

Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα έχει μειωθεί το τελευταίο διάστημα κοντά στα επίπεδα του 20%, ωστόσο εξακολουθεί να είναι σχεδόν τριπλάσια από τον μέσο όρο της ΕΕ (8,8%). Ως εκ τούτου άνεργοι θα συνεχίσουν να κυνηγούν θέσεις εργασίας στο εξωτερικό με την πιθανότητα να πέσουν θύματα απάτης.

Στελέχη της ελληνικής πρεσβείας στην Πράγα δήλωσαν ότι έχουν γνώση των αυξανόμενων παραπόνων αλλά και των ψευδών προσδοκιών που δημιουργούν πολλές εταιρείες εύρεσης και επιλογής προσωπικού. Πάντως δεν κατέστη σαφές εκ μέρους της πρεσβείας εάν πρόκειται να αναληφθεί δράση επί τους ζητήματος. «Υπάρχουν νόμιμα παραθυράκια που επιτρέπουν τέτοιες δραστηριότητες», δήλωσε διπλωμάτης διατηρώντας την ανωνυμία του.

Πολυμέσα