Τρίτη 16 Απριλίου 2024  15:37:29

Οι αληθινές τιμές σήμερα σε διαμερίσματα-σπίτια σε όλη την Αττική, Θεσσαλονίκη και μεγάλες πόλεις. Κύριο

Γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις, θα λειτουργήσει και άδικα και αρνητικά ο νέος ΕΝΦΙΑ, που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, με τις μεγάλες αυξήσεις τιμών σε λαϊκές και μεσαίες περιοχές.

Κόλαφος στις κυοφορούμενες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων (και στους 20 σχετικούς φόρους) με τον νέο ΕΝΦΙΑ από το υπουργείο Οικονoμικών, τα πραγματικά στοιχεία της αγοράς. Με ελάχιστες αυξήσεις εδώ και χρόνια και μάλιστα με κάποια μικρή πτώση στις συνήθεις τιμές των νέων ακινήτων, διαμερισμάτων, καταστημάτων και σπιτιών. Εκεί όπου ο νέος ΕΝΦΙΑ ετοιμάζει αυξήσεις 30.40,50 και ακόμα 60% στις λαϊκές συνοικίες όλης της Ελλάδος και σε πολλές μεσαίες, αστικές λεγόμενες περιοχές.

Πρόκειται για τιμές φαντασίωσης και όχι με πραγματικό αντίκρισμα στην αγορά, όπου οι αγοραπωλησίες έχουν νεκρώσει. Μικρά σκιρτήματα στην πολύπαθη αγορά ακινήτων, κατέγραψε το δίκτυο της REMAX σε όλη την Ελλάδα, ως αποτέλεσμα κυρίως της βελτίωσης της ψυχολογίας και της εκτίμησης ότι τα χειρότερα έμειναν πίσω. Ωστόσο, οι νέες αντικειμενικές αξίες θα καθορίσουν τις εξελίξεις. Φυσικά όχι αρνητικά με νέες βαριές φορολογίες από το ΥΠΟΙΚ δηλαδή με νέο πάγωμα στις αγοραπωλησίες και με νέα αρνήσεις στις κληρονομιές ακινήτων.

Ειδικότερα, ο πανελλαδικός σταθμισμένος δείκτης τιμών των κατοικιών αυξήθηκε το 2017 σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά 1%.( .... πάντα για όλα στη συνέχεια με μια στασιμότητα, εάν όχι υποχώρηση τιμών τα τελευταία χρόνια)

• Σε εθνικό επίπεδο, οι τιμές των μεταχειρισμένων ακινήτων αυξήθηκαν σταθμισμένα κατά μέσο όρο 1,1% , ενώ των νέων ακινήτων αυξήθηκαν κατά 1%.
• Στην περιοχή της Αττικής στα μεταχειρισμένα σημειώθηκε αύξηση 1,2%, ενώ αντίθετα στα νέα ακίνητα είχαμε μια ελάχιστη μείωση κατά -0,3% .
• Στη Θεσσαλονίκη η αύξηση στα μεταχειρισμένα κατά μέσο όρο ήταν 1,1%, ενώ στα νέα ακίνητα οι τιμές επίσης αυξήθηκαν κατά 1%.
• Για την υπόλοιπη χώρα στα μεταχειρισμένα δεν σημειώθηκε μεταβολή ενώ στα νέα ακίνητα υπήρξε άνοδος κατά 1,6%.
Στην Αττική προτιμήθηκαν οι μεσαίες κατοικίες (δηλαδή εμβαδού 71-110τ.μ.) από τους 4 στους 10 (41%), οι μικρές κατοικίες (1-50τ.μ. και 50-70τ.μ.) από το ένα τρίτο περίπου (35%), ενώ όλες σχεδόν οι υπόλοιπες κατηγορίες κινήθηκαν κάτω από το 10%.

Στη Θεσσαλονίκη, η κατηγορία με την μεγαλύτερη απήχηση ήταν από 71-110 τ.μ. που την προτίμησαν επίσης 4 στους 10 αγοραστές (43%), με δεύτερη επιλογή (19%) τα διαμερίσματα 51-70τ.μ., όπως και τα διαμερίσματα ως 50τ.μ. που επίσης προτιμήθηκαν από έναν στους 5 (19%), ενώ ένα ποσοστό 8% στράφηκε σε μεγάλες κατοικίες άνω των 150τ.μ.

Συνεχίζοντας την τάση των προηγουμένων ετών προτιμήθηκαν παλαιές κατοικίες (άνω της πενταετίας) σε ποσοστό 93%, έναντι των νεόδμητων & νέων (μέχρι πενταετίας) που συγκέντρωσαν μόλις το 7%. Έντονο ήταν το ενδιαφέρον για κατοικίες 6 έως 15 ετών (24% του συνόλου), ενώ κυρίαρχη στις προτιμήσεις των αγοραστών αναδείχθηκε η κατηγορία τω ν παλαιών άνω των 30 ετών (47%).

table-53table-52

table-54

table-55

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline