Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  17:21:55

Τίποτα δεν είναι έτοιμο ακόμα για τον νέο ΕΝΦΙΑ και θα αργήσουν ακόμα οι εισηγήσεις των ειδικών για τις νέες τιμές-αξίες σε όλη την Ελλάδα. Κύριο

Νέα σενάρια για αναβολή των αντικειμενικών αξιών. Πονοκέφαλος πολιτικός και κοινωνικός οι αυξήσεις αντικειμενικών αξιών στο 60% των περιοχών της χώρας.

Κούφιες υποσχέσεις από πέρυσι για νέα λίστες αξιών του ΕΝΦΙΑ, όπως το ίδιο πρόπερσι και ακόμα το 2015, όταν τότε είχε υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα καταργούσε πλήρως τον ΕΝΦΙΑ. Αποδείχθηκαν ανίκανοι να κάνουν κάποιες μειώσεις και αναπροσαρμογές, που είχαν υποσχεθεί ότι θα ήταν έτοιμες από τα μέσα του 2017. Τίποτα δεν είναι έτοιμο ακόμα για τον νέο ΕΝΦΙΑ και θα αργήσουν ακόμα οι εισηγήσεις των ειδικών για τις νέες τιμές-αξίες σε όλη την Ελλάδα.

Προ των πυλών βρίσκεται άλλη μια αναβολή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Με τις προτάσεις των εκτιμητών να βρίσκονται στα χέρια της δευτεροβάθμιας επιτροπής, το αρχικό σενάριο να είναι έτοιμες οι αντικειμενικές αξίες μέχρι το τέλος του μήνα - ουσιαστικά μέχρι αύριο, Παρασκευή - δεν έχει καμία πιθανότητα να επιβεβαιωθεί.

Το οικονομικό επιτελεί της κυβέρνησης επεξεργάζεται το σενάριο αναβολής της ανακοίνωσης των νέων αντικειμενικών για τον Μάιο ή ακόμη και τον Ιούνιο, ώστε η ενεργοποίησή τους να συνδυαστεί με την ψήφιση από τη Βουλή των νέων συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων.

Μπορεί οι δανειστές να αντιμετωπίζουν τις νέες αξίες ως προαπαιτούμενο, πλην όμως αυτό για το οποίο ενδιαφέρονται είναι να υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ με τις νέες αξίες. Οι προτάσεις που έχουν καταθέσει οι εκτιμητές είναι σε αρκετές περιοχές «αντιφατικές» κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος για να διορθωθούν οι μεγάλες αποκλείσεις στις δύο διαφορετικές εισηγήσεις.

Άλλωστε και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου έχει παραδεχθεί ότι οι εισηγήσεις των εκτιμητών φέρνουν αυξήσεις αντικειμενικών αξιών στο 60% των περιοχών της χώρας (περίπου 6.000 τιμές ζώνης σε σύνολο 10.000).

Ο υπολογισμός του νέου ΕΝΦΙΑ προϋποθέτει τον υπολογισμό των νέων αντικειμενικών αξιών αλλά και τον καθορισμό των νέων συντελεστών κάτι που ούτως ή άλλως προγραμματίζεται να γίνει τον Αύγουστο.

Όσον αφορά τις μεταβιβάσεις (αγοραπωλησίες, δωρεές, γονικές παροχές), αυτές θα υπολογίζονται με βάση τις νέες αξίες από την ημέρα της ενεργοποίησής τους και όχι νωρίτερα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline