Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  14:15:49

Νέα πτώση της τουρκικής λίρας εν μέσω ανησυχιών

Από τις αρχές του έτους η λίρα έχει πέσει κατά σχεδόν 5% έναντι του δολαρίου. Νέα υποχώρηση στην ισοτιμία με το δολάριο καταγράφει η τουρκική λίρα, εν μέσω φόβων για επερχόμενο εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Κίνα.

Λίγο πριν τις 13:00 το μεσημέρι η ισοτιμία διαμορφωνόταν στις 4,016 λίρες ανά δολάριο, περνώντας το ψυχολογικό όριο του τέσσερα προς ένα για τρίτη φορά από τα τέλη Μαρτίου. Προηγουμένως το τουρκικό νόμισμα δεν είχε πέσει ούτε μία φορά κάτω από την εν λόγω ισοτιμία επί 28 χρόνια.

Από τις αρχές του έτους η λίρα έχει πέσει κατά σχεδόν 5% έναντι του δολαρίου.

Η αποδυνάμωση της λίρας συνιστά μια ακόμα ένδειξη ότι οι επενδυτές ανησυχούν για την πορεία της τουρκικής οικονομίας και για τον κίνδυνο υπερθέρμανσης.

Κύρια πηγή ανησυχίας είναι to υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο σημαίνει πως η χώρα εξαρτάται από εισροές κεφαλαίων και συνεπώς είναι ευάλωτη σε εξωτερικά σοκ.

Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 47,1 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, αυξημένο κατά $14,5 δισεκ. σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Παράλληλα, παρά τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, ο πληθωρισμός παραμένει σε διψήφια επίπεδα και τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στο 10,23%, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες Τρίτη.

Ένας ακόμα ανησυχητικός παράγοντας για την πορεία της τουρκικής οικονομίας είναι τα γεωπολιτικά ρίσκα, με δεδομένη την εμπλοκή της Άγκυρας στον συριακό εμφύλιο πόλεμο.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline