Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  20:06:02

Καταρρέει η τουρκική λίρα, με πλήρη ευθύνη του καθεστώτος και του ίδιου του φανφαρόνου Τ. Ερντογάν. Κύριο

Προβλέψεις ότι θα χειροτερέψει η κατάσταση, με δραματικές συνέπειες στον πληθωρισμό, την απασχόληση-ανεργία, τις αμοιβές, την ανύπαρκτη ρευστότητα των Τραπεζών, την κατάσταση στην αγορά και την διαρκή φυγάδευση κεφαλαίων (που καταγγέλλει χωρίς να εισακούγεται ο Ερντογάν).

Φανφαρόνος στην Αγγλία με δηλώσεις αλαζονικές για την Τουρκία και την προεδρία του. Εντονη η ανησυχία των επενδυτών, πολλοί από τους οποίος καταφεύγουν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης για αγορές ακινήτων, διαβίωση και μικρές επενδύσεις.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε πάλι χθες Δευτέρα έναντι του δολαρίου, πληττόμενη ξανά από την ανησυχία των επενδυτών σχετικά με τη δυνατότητα της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τον διψήφιο πληθωρισμό και μετά τα στοιχεία που έδειξαν μεγαλύτερο του αναμενόμενου έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Η τουρκική λίρα έχει χάσει το 12% της αξίας της φέτος, πιεζόμενη από τις αμφιβολίες των επενδυτών σχετικά με το αν η κεντρική τράπεζα θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες της αγοράς για μία πιο σφιχτή νομισματική πολιτική καθώς και από την πολιτική αβεβαιότητα εν όψει των πρόωρων εκλογών στις 24 Ιουνίου.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε τον περασμένο μήνα το βασικό επιτόκιο, με το οποίο δίνει ρευστότητα στις τράπεζες, κατά 75 μονάδες βάσης (τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας), ενώ η επόμενη συνεδρίασή της για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής είναι προγραμματισμένη για τις 7 Ιουνίου. «Οι προσδοκίες της αγοράς για μία αύξηση του επιτοκίου στις 7 Ιουνίου, ή πιθανόν και νωρίτερα, ενισχύονται. Οι δηλώσεις, όμως, των πολιτικών αυτή την ώρα ασκούν μεγαλύτερη πίεση στη συναλλαγματική ισοτιμία», δήλωσε ένας τραπεζίτης.

Οι συνέπειες ήδη ορατές και οι προβλέψεις χειρότερες, οι οποίες ανάγκασαν τον Ερντογάν να καταφύγει ενάμισι χρόνο νωρίτερα σε εκλογές για να προλάβει τη μεγάλη οικονομική κρίση της Τουρκίας, με δική του ευθύνη, δηλαδή του καθεστώτος του.

Προβλέψεις ανησυχητικές ότι θα χειροτερέψει η κατάσταση, με δραματικές συνέπειες στον πληθωρισμό, την απασχόληση-ανεργία, τις αμοιβές, την ανύπαρκτη ρευστότητα των Τραπεζών, την κατάσταση στην αγορά και την διαρκή φυγάδευση κεφαλαίων (που καταγγέλλει χωρίς να εισακούγεται ο Ερντογάν)

Το τουρκικό νόμισμα διολίσθησε ξανά την Παρασκευή, μετά τη δήλωση του Ερντογάν υπέρ της μείωσης των επιτοκίων-αντί της αναγκαίας αύξησης, που συνιστούν όλοι-, τα οποία τα αποκάλεσε «μητέρα και πατέρα όλων των δεινών». Αμετανόητος και καταστρεπτικός.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας αποτελεί μία από τις βασικές ανησυχίες των επενδυτών, αν και η αγορά έδειξε μικρή αντίδραση στη διεύρυνσή του στα 4,812 δισ. δολάρια τον Μάρτιο από 4,5 δισ. δολάρια τον Φεβρουάριο. Οι προβλέψεις αναλυτών έκαναν λόγο για ένα έλλειμμα 4,125 δισ. δολαρίων τον Μάρτιο. Η άλλη μεγάλη ανησυχία είναι ο πληθωρισμός, ο οποίος ανήλθε στο 10,85% τον Απρίλιο, πολύ υψηλότερα από τον στόχο 5% της κεντρικής τράπεζας.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε ξανά στα επιτόκια το Σαββατοκύριακο, αναχωρώντας για επίσκεψη στη Βρετανία, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις προοπτικές τους. «Μετά τις 24 Ιουνίου, η διάρθρωση και το επίπεδό τους θα εξελιχθούν με πολύ διαφορετικό τρόπο», δήλωσε. Η απόδοση των 10ετών τουρκικών ομολόγων αναφοράς αυξήθηκε σήμερα στο 13,86% από 13,59% την Παρασκευή. Ο βασικός δείκτης μετοχών BIST 100 αυξανόταν 0,11%.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline