Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  13:18:12

Τσακαλώτος ως «ανώτατη πηγή» του ΥΠΟΙΚ ομολογεί: Κανονικά θα γίνουν οι μειώσεις στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, παλαιές και νέες από την 1.1.2019. Κύριο

Η μείωση του αφορολόγητου συμφωνήθηκε με τους Θεσμούς στο ΧΙΛΤΟΝ να γίνει από τις αρχές του 2020 όχι νωρίτερα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πιάνονται οι στόχοι για το 2018-2019 (σ.σ. όσον αφορά στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων) και υπό συζήτηση είναι μόνον το μέγεθος της υπέρβασης, που θα επιτρέψει μειώσεις φόρων και στοχευμένες παρεμβάσεις στις δαπάνες». Αυτό δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος-λέγε με Ε. Τσακαλώτος- μετά τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών για τα δημοσιονομικά και τη συμφωνία που επήλθε. Επεσήμανε, δε, ότι το ΔΝΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις του για το εφετινό πλεόνασμα από 2,9% του ΑΕΠ σε 3,5% του ΑΕΠ, αποδεχόμενο έτσι πλήρως τις ελληνικές εκτιμήσεις.

Στο ακέραιο θα τηρηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης για τις περικοπές στις συντάξεις το 2019 ενώ η συρρίκνωση του αφορολόγητου δεν θα έρθει νωρίτερα και θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2020.

Τα ζητήματα αυτά ξεκαθάρισε αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών για τα δημοσιονομικά θέματα με τους τεχνοκράτες των Θεσμών στο Χίλτον . Παράλληλα γνωστοποίησε ότι θα κατέβει εκ νέου σε χαμηλότερα επίπεδα η πρόβλεψη για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης στην περιοχή του 2% (από 2,3% που ήταν η τελευταία εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών).

Πιο αναλυτικά ο αξιωματούχος αναφερόμενος στις συντάξεις είπε πως «τα συμπεφωνημένα θα τηρηθούν» και γνωστοποίησε ότι στις αρχές Ιουνίου θα κατατεθεί στην Βουλή το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Θα περιέχεται σε πολυνομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης.
Στο Μεσοπρόθεσμο θα υπάρχει πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 2% με 2,1% για το τρέχον έτος αλλά και μικρή δημοσιονομική υπεραπόδοση στο μέτωπο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

«Το ζητούμενο είναι πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η υπέρβαση, ώστε να δούμε τα περιθώρια μείωσης της φορολογίας αλλά και στοχευμένων παρεμβάσεων στις δαπάνες», υπογράμμισε ο ίδιος αξιωματούχος.

Γνωστοποίησε δε πως το ΔΝΤ δεν πρόκειται να ζητήσει επίσπευση εφαρμογής του μειωμένου αφορολόγητου καθώς πλέον εκτιμά ότι το 2018 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ενώ μέχρι πρότινος υποστήριζε ότι το πλεόνασμα θα έφθανε στο 2,9% ..

Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο αξιωματούχος, το ΔΝΤ προχώρησε σε αναθεώρηση της εκτίμησής του για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα από το 2,9% στο 3,5% του ΑΕΠ και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, όπως είπε, ότι οι στόχοι για το 2018 πιάνονται.

Στο γενικότερο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στο υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται βέβαιοι ότι άμεσα θα κλείσει η τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement).

Ο ίδιος παράγοντας τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για πρόωρη μείωση του αφορολογήτου, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι τα συμπεφωνημένα (μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου το 2019 και το 2020, αντιστοίχως) θα εφαρμοστούν. Η ίδια πηγή προσέθεσε ότι από το αποτέλεσμα προβλέπεται δημοσιονομικά ουδέτερο λόγω των αντίμετρων που θα λάβει η κυβέρνηση.
Όπως ανέφερε, παράλληλα, ο εν λόγω αξιωματούχος, η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τις προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ εφέτος στο 2%- 2,1% και ότι οι συγκεκριμένες αναθεωρήσεις ελήφθησαν υπόψη για τη συμφωνία με τους θεσμούς στα δημοσιονομικά.
Σημειώνεται, τέλος, ότι ο κυβερνητικός αξιωματούχος εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), λέγοντας χαρακτηριστικά «μην έχετε καμία αμφιβολία».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline