Σάββατο 20 Απριλίου 2024  14:10:21

Αποκαθήλωσαν τον Ευαγ. Μυτιληναίο από την ηγεσία του ΣΕΒ οι βαρώνοι πριν αναλάβει σήμερα. Γιατί ακυρώθηκε η συναίνεση-ευλογία του Δεκεμβρίου. Κύριο

Γίνεται ένας από τους εξι ...αντιπροέδρους. Αιτία η κακουργηματική του δίωξη και η επικείμενη δίκη μετά από οριστικό βούλευμα. Παραμένει για άλλα δύο χρόνια ο Θεοδ. Φέσσας αντί Μυτιληναίου.

Καιρό τώρα ανατράπηκαν στο παρασκήνιο όσα είχαν συμφωνηθεί και ευλογηθεί για την νέα προεδρία του ΣΕΒ από τον Ευαγ. Μυτιληναίο, -που το επιζητούσε με πάθος- μετά από πολύμηνη σειρά μυστικών συναντήσεων, συμφωνιών και διαμερισμού αξιωμάτων και επιρροής στις διάφορες ομάδες. Με πρώτες τις μεγάλες επιχειρηματικές οικογένειες, τους λεγόμενους βαρώνους, που μεταστράφηκσν απολύτως λόγω των δικαστικών αποκαλύψεων. Ανατράπηκαν από τον οερασμένο μήνα όλα τα μέχρι τώρα δεδομένα που ήθελαν τον Θεόδωρο Φέσσα να τερματίζει την θητεία του ως πρόεδρος του ΣΕΒ και να αναλαμβάνει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. Το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου θα προτείνει τελικά να παραμείνει ο κ. Φέσσας ως πρόεδρος και ο κ. Μυτιληναίος να αναλάβει αντιπρόεδρος αλλά με «αυξημένες αρμοδιότητες στο διοικητικό συμβούλιο».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΕΒ για την Γενική Συνέλευση που πραγματοποιείται την Τρίτη 29 Μαΐου με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ προτείνεται, στο σώμα της Γενικής Συνέλευσης, η ανανέωση της θητείας του κ. Θεόδωρου Φέσσα ως Προέδρου του ΣΕΒ. Προτείνεται επίσης, ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος να αναλάβει Αντιπρόεδρος με αυξημένες αρμοδιότητες στο Διοικητικό Συμβούλιο.

ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΜΑΊΟΥ 2016

Στο εδώλιο με βούλευμα για δωροδοκία ο Ευάγγελος. Μυτιληναίος, μόλις πριν αναλάβει στις 29 Μάιου τη διοίκηση του ΣΕΒ. Μαζί του και ο πρώην διοικητής της ΔΕΗ.

Οι ανακρίσεις αρχικά με πολύ βαριές κατηγορίες, καθυστέρησαν την τοποθέτηση Μυτιληναίου στην οδό Ξενοφώντος ,που είχε αποφασισθεί από τον ...περασμένο Δεκέμβριο μετά από συμβιβασμούς με τις ομάδες επιρροής του ΣΕΒ.
Τελικά δεν τον απάλλαξε από όλες τι κατηγορίες η Δικαιοσύνη και σκιάζει βέβαια την παλαιά του φιλοδοξία να αναδειχθεί, επιτέλους ,πρόεδρος « νέας εποχής» του ΣΕΒ

Σε δίκη παραπέμπεται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Στέργιος Νέζης για υπόθεση εμβάσματος 250.000 ευρώ, που εντοπίστηκε από τις αρχές να έχει καταβληθεί σε εταιρεία του κ. Νέζη πριν από δεκαπέντε χρόνια.
Το δικαστικό συμβούλιο με πρόεδρο την Ιωάννα Κλάπα και μέλη τους εφέτες, Αλεξάνδρα Βασιλακάκου και Κώστα Σαργιώτη αποφάσισαν την παραπομπή του κ. Μυτιληναίου για το αδίκημα της δωροδοκίας, ενώ τον απήλλαξαν για την πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος ).

Σε οτι αφορά τον Στέργιο Νέζη, σύμφωνα με το βούλευμα παραπέμπεται και για δωροδοκία και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Και οι δύο εμπλεκόμενοι υποστηρίζουν ότι η επίμαχη συναλλαγή αφορούσε παλαιότερη παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών εκ μέρους του κ. Νέζη προς τον Όμιλο Μυτιληναίου και σε καμία περίπτωση δεν αφορούσε συγκεκριμένο έργο της ΔΕΗ.

Στην κλειστή πρωινή συνεδρίαση της Τρίτης 29ης Μαΐου ο Ευάγγελος Μυτιληναίος -και τυπικά πλέον- πρόκειται να εκλεγεί στη θέση του προέδρου του ΣΕΒ. Το κλίμα που επικρατεί στον Σύνδεσμο (και ορισμένες πηγές του ΣΕΒ φροντίζουν να το μεταδίδουν) είναι ότι «η βιομηχανία επιστρέφει στην προεδρία του ΣΕΒ».
Οπως είναι γνωστό, ο προηγηθείς του σημερινού προέδρου, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, είχε αναλάβει ως επενδυτής, πρώην βιομήχανος. Ο Θεόδωρος Φέσσας, που προέρχεται από τον κλάδο της Πληροφορικής, ανακλήθηκε από την εφεδρεία για να αναλάβει τη θέση του προέδρου έπειτα από το ελαφρύ... «προνουντσιαμέντο» που υπέστη ο κ. Δασκαλόπουλος.

Στη διάρκεια των προηγούμενων μηνών είχαν γίνει αρκετές συναντήσεις και συζητήσεις μεταξύ των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής και, κυρίως, του υποψήφιου προέδρου και όσων φέρουν «βαριές» επωνυμίες στη μεταποιητική δραστηριότητα της χώρας, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα consensus στην κορυφή. Πρόκειται κυρίως για τους κκ. Μυτιληναίο, Μιχάλη Στασινόπουλο, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο και Σπύρο Θεοδωρόπουλο. Αυτοί οι τέσσερις κορυφαίοι επιχειρηματίες θα είναι στην προκειμένη περίπτωση και για τα επόμενα χρόνια η ηγεσία του συνδέσμου. Εκτός του ειδικού βάρους που ο κάθε ένας από αυτούς έχει στο εσωτερικό σύστημα του ΣΕΒ, η «ομάδα των τεσσάρων» συμβολίζει και τη στροφή στη βιομηχανική ανάπτυξη ή, κατά το κυβερνητικό ιδιόλεκτο, την περίοδο «της παραγωγικής ανασυγκρότησης».

Στόχος όμως των συναντήσεων και των συζητήσεων -ιδιωτικά και θεσμικά- είναι κυρίως να πέσουν οι τόνοι μεταξύ της «δημόσιας βιομηχανικής φράξιας» που συσπειρώνεται -και διευρύνεται μάλιστα- στην λεγόμενη Ελληνική Παραγωγή και του νέου προέδρου. Προς τούτο μάλιστα δόθηκαν και οι σχετικές διαβεβαιώσεις πως θα υπάρχει η απαραίτητη συλλογικότητα στη διαχείριση των συμφερόντων της μεγάλης επιχειρηματικής δραστηριότητας.

«Δεν θα ριχτεί κανείς» είναι περίπου το μήνυμα που εκπέμπεται από τα υψηλά δώματα του ΣΕΒ. Επ' αυτού μάλιστα είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ύστερα από το «μνημόνιο» που συνυπέγραψαν προ μηνών η διοίκηση του ΣΕΒ και η Ελληνική Παραγωγή, σύμφωνα με το οποίο δεσμεύονται η βιομηχανία να φτάσει στο 12% ως το 2020 και, μεσοπρόθεσμα, στο 15% του ΑΕΠ, στο Φόρουμ των Δελφών ο κ. Μυτιληναίος, σε μία δημόσια «επίθεση φιλίας», κάλεσε τον κ. Στασινόπουλο να αναλάβει πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας του Συνδέσμου. Η πρόταση απορρίφθηκε ευγενικά... Είναι γνωστή η υποβόσκουσα σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των δύο ανδρών, αφού ο πρώτος είναι παραγωγός ενέργειας και ο δεύτερος καταναλωτής ενέργειας.

ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΩΝ

Ειδικότερα η νέα προτεινόμενη-μμετα από συννενοήσεις επί καιρό στα παρασκήνια- σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΒ έχει ως εξής:
• Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος
• Γιάννης Γιώτης, Αντιπρόεδρος
• Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Αντιπρόεδρος
• Νίκος Καραμούζης, Αντιπρόεδρος
• Κωνσταντίνος Μπίτσιος, Αντιπρόεδρος
• Ευάγγελος Μυτιληναίος, Αντιπρόεδρος
• Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Αντιπρόεδρος
• Αλέξανδρος Μακρίδης, Γενικός Γραμματέας
• Κωνσταντίνος Μαραγκός, Ταμίας
• Οδυσσέας Αθανασίου, Μέλος ΔΣ
• Ευτύχιος Βασιλάκης, Μέλος ΔΣ
• Μάρκος Βερέμης, Μέλος ΔΣ
• Καλλίνικος Καλλίνικος, Μέλος ΔΣ
• Ιωάννης Καραγιάννης, Μέλος ΔΣ
• Κωνσταντίνος Κόκκαλης, Μέλος ΔΣ
• Ελένη Κολιοπούλου, Μέλος ΔΣ
• Πάνος Κυριακόπουλος, Μέλος ΔΣ
• Αριστοτέλης Παντελιάδης, Μέλος ΔΣ
• Μιχάλης Στασινόπουλος, Μέλος ΔΣ
• ΜιχάληςΤσαμάζ, Μέλος ΔΣ

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline