Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  09:03:36

Το Μαξίμου σχεδιάζει το επίδομα «13η σύνταξη» ως αντίδοτο στις περικοπές 2-3 συντάξεων από 1.1.2019. Κύριο

Επανάληψη της τακτικής... παροχών όπως τα δυο προηγούμενες χρόνια το 2016 και το 2017. Επιβεβαίωση του αποκλειστικού ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στην ΕΡΤ και τον αντιπρόεδρο κ. Γιάννη Δραγασάκη στη Βουλή χθες.


Ασκήσεις επί χάρτου στο Μαξίμου για παροχές υπό την αίρεση της σύμφωνης γνώμης των δανειστών και με ορίζοντα εξαγγελίας τη ΔΕΘ.

Βήμα βήμα έχει αρχίσει να δομεί η κυβέρνηση το μεταμνημονιακό αφήγημα, ορίζοντας την 20ή Αυγούστου (ημέρα που ολοκληρώνεται η ισχύς της δανειακής σύμβασης) χρονικό όριο από το οποίο η χώρα εξέρχεται πλέον από το καθεστώς επιτροπείας και θα μπορεί (σε συνεννόηση με τους δανειστές) αν επιτυγχάνει τους συμφωνημένους στόχους να προχωρά σε επιλογές που η ίδια κρίνει ότι απαιτούνται.

Για να φτάσει όμως η κυβέρνηση στην ολοκλήρωση του προγράμματος ακολούθησε διαδρομή που πέρασε και από δεσμεύσεις (προνομοθετημένες μάλιστα) για νέες μειώσεις στις συντάξεις από 1/1/2019.

Ο (σχεδόν) διθυραμβικός τρόπος υποδοχής του τέλους των Μνημονίων, αλλά και το (βαρύ κατά κάποιους) πολιτικό κόστος που θα επιφέρει το νέο ψαλίδι στις συντάξεις, έχουν οδηγήσει τους μεν βουλευτές να ζητούν αποφάσεις ακύρωσης των μειώσεων εφόσον οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται, τους δε υπουργούς να αναζητούν τρόπους να επουλώσουν τη νέα πληγή στους συνταξιούχους χωρίς ωστόσο να εκτροχιαστεί η δημοσιονομική συνέπεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, κορυφαίοι υπουργοί που συνομιλούν με τον Πρωθυπουργό για τη φθορά που θα επιφέρει στην κυβέρνηση ένα τέτοιο μέτρο, έχουν ρίξει στο τραπέζι την πρόταση να προχωρήσει η κυβέρνηση στην καταβολή και φέτος της 13ης σύνταξης για τους περισσότερους συνταξιούχους, έτσι ώστε το συνολικό ετήσιο ποσό που θα χάσουν από τον επανυπολογισμό των συντάξεων να καλυφθεί από τη 13η σύνταξη. «Πρόκειται για χρήματα που αφενός θα καλύψουν τις απώλειες και αφετέρου με το που θα δοθούν, θα πέσουν αμέσως στην αγορά και παράλληλα θα τονωθεί η κατανάλωση» εξηγεί σε συνομιλητές του υπουργός, ο οποίος στην περίπτωση που επιβληθούν τελικά οι μειώσεις προκρίνει την επαναφορά της 13ης σύνταξης ως σημείο-κλειδί και συμβολική κίνηση.

ΚΛΕΙΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ. Σύμφωνα με την ίδια προσέγγιση, η 13η σύνταξη μαζί με τα άλλα μέτρα που θα περιλαμβάνει το καλάθι του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ θα πείσει τους πολίτες ότι οι ημέρες θα καλυτερεύουν όσο το πρόγραμμα της κυβέρνησης αποδίδει και η οικονομία ανεβάζει ρυθμούς.

Αν και το Μέγαρο Μαξίμου τηρεί σιγήν ιχθύος και επιδιώκει να κρατήσει κλειστή αυτή τη συζήτηση μέχρι και τις 20 Αυγούστου, τα σχέδια για επιλογές ενάντια στη λιτότητα που θα εξαγγελθούν από τον Πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη έχουν αρχίσει να συζητούνται. Η πιθανότητα ωστόσο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε νομοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου θεωρείται δύσκολη και πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να επιλεγεί το μοντέλο του 2016 όπου ενισχύθηκαν οριζόντια οι συνταξιούχοι, αντίθετα με τη στοχευμένη παραμετροποίηση που είχε προτείνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Εξάλλου, κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν ότι έχει εδραιωθεί η αίσθηση πως η κυβέρνηση της Αριστεράς κάθε χρόνο προχωρά σε εορταστικό «μποναμά» για τα χαμηλά εισοδήματα, σε αντίθεση με προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline