Τρίτη 16 Απριλίου 2024  08:08:13

Αγόρευση-πρόταση καταπέλτης του Εισαγγελέα στην υπόθεση-σκευωρία κατά της ΝΔ και της διακυβέρνησης Κ. Κ.Καραμανλή.

Αθώοι όλοι όσοι ενεπλάκησαν στο δήθεν σκάνδαλο των δομημένων Ομολόγων και τα «μαύρα Ταμεία» της Ρηγίλλης.

ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ

Τόση τόνους λάσπης και δημαγωγίας από τον ανεύθυνο και ανίκανο πολιτικά δημαγωγό τότε Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, προκειμένου να φθείρει τη διακυβέρνηση Κ.Καραμανλή και το κόμμα της ΝΔ. Λυσσαλέα η επιδίωξη του ΓΑΠ προσωπικά με σκανδαλολογία από τη Μονή του Βατοπεδίου, το '΄σκάνδαλο της COSCO" μέχρι τα Δομημένα Ομόλογα(που αποδείχθηκαν εξαιρετικά κερδοφόρα για το Κράτος και πολλά Ταμεία), μέσα σε ένα κλίμα αντιπολίτευσης χωρίς αρχές.

Σκοπός να μπορέσει να κυβερνήσει, σύντομα μέσα στην απόλυτη αποτυχία και ακαταλληλότητα του την περίοδο 2009-2011, οπότε αποδείχθηκε ο μοιραίος άνθρωπος που δέσμευσε την Ελλάδα στα Μνημόνια και δρομολόγησε την επιρροή του ΔΝΤ στις οικονομικές υποθέσεις της Ευρώπης. Αυτός ο μοιραίος άνθρωπος για το ΠΑΣΟΚ και τον τόπο, με μια ομάδα στελεχών του έστησε με μπαράζ κίτρινων καταγγελιών και με την - ευτελισμένη τελικά Ανακριτική Επιτροπή της Βουλής-, την δήθεν πολύκροτη υπόθεση των δομημένων ομολόγων . Όταν τότε, από το 2007 το τότε ΠΑΣΟΚ βροντοφώναζε ότι πρόκειται για σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων και ότι το όλο θέμα είχε οργανωθεί από το υπ. Οικονομικών προκειμένου να βγουν προμήθειες, οι οποίες πήγαν στα « μαύρα ταμεία» της Ρηγίλλης;

Η κατάληξη του όλου θορύβου που απασχόλησε για μήνες την κοινή γνώμη ήταν η υπόθεση να φτάσει προς επίλυση στο ακροατήριο των δικαστηρίων. Η πρώτη απώλεια της στοχευμένης πολιτικής προπαγάνδας του τότε ΠΑΣΟΚ ήταν η πολιτική ηγεσία του υπ. Οικονομικών να μην κατηγορηθεί για τίποτα. Αντίθετα στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών ως κατηγορούμενοι προσάχθηκαν όλοι οι μεσάζοντες στην διαδρομή του ομολόγου καθώς και οι πρόεδροι των ασφαλιστικών ταμείων που το αγόρασαν.

Τον Μάιο του 2014 η απόφαση των εφετών επέβαλε τις εξής ποινές:

– Αγάπιος Σημαιοφορίδης, πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ, συνολική κάθειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20 χρόνια.
– Παναγιώτα Καραδήμα, πρώην διευθύντρια του ΤΕΑΔΥ, κάθειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20.
– Παναγιώτης Δεμέστιχας, πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΥΦΕ, κάθειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20.
– Γεράσιμος Κονιδάρης, πρώην πρόεδρος του ΤΣΕΥΠ, κάθειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20.
– Κωνσταντίνος Χρηστίδης, πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΚΟΠΑ, κάθειρξη 30 ετών, κατά συγχώνευση 20.
– Γιώργος Αποστολίδης, της χρηματιστηριακής εταιρείας «Ακρόπολις» κάθειρξη 43 ετών, εκτιτέα τα 25 χρόνια.
– Θεόδωρος Πρινιωτάκης, εταιρεία Ακρόπολις, κάθειρξη 43 ετών, εκτιτέα τα 25 χρόνια.
– Γιώργος Παπαμαρκάκης, εταιρεία ΝΑΜ, κάθειρξη 35 ετών, εκτιτέα τα 25.
– Χαράλαμπος Αδαμόπουλος, J.P. Morgan, κάθειρξη 30 ετών, εκτιτέα τα 25.
– Αβραάμ Σαββίδης, J.P. Morgan, κάθειρξη 30 ετών, εκτιτέα τα 25.
– Νίκος Μπούγος, στέλεχος της Hyppovereinsbank, κάθειρξη 15 ετών.

Πρωτάκουστα σκληρές ποινές για μια υπόθεση που από την αρχή που βγήκε στο φως της δημοσιότητας είχε εντονότατη οσμή πολιτικής προπαγάνδας. Ήταν δηλαδή ένα δήθεν σκάνδαλο προκειμένου να πληγή η κυβέρνηση Καραμανλή. Παράδειγμα του δήθεν σκανδάλου αποτελεί και το γεγονός ότι η εξεταστική επιτροπή για τα ομόλογα που στήθηκε στη Βουλή, όταν στην εξουσία ήλθε το ΠΑΣΟΚ, δεν τελεσφόρησε στην ποινικοποίηση κανενός πολιτικού προσώπου και έμεινε στα αζήτητα.

-Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων προχώρησε παράλληλα στο εξής παράδοξο. Ενώ με τέτοιες βαριές ποινές θα έπρεπε όλοι οι κατηγορούμενοι να πάνε στη φυλακή μέχρι την επανεκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, αυτοί αφέθησαν ελεύθεροι και μόνο σε μερικές περιπτώσεις επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι. Κάπου δηλαδή και οι δικαστές είχαν την αμφιβολία για την ίδια την δική τους απόφαση.

Η ΕΚΒΑΣΗ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ

Η υπόθεση προωθήθηκε στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών το 2017 και εξετάστηκε με ιδιαίτερη προσοχή. Η ακροαματική διαδικασία συνεχίζεται μέχρι σήμερα και είναι στα πρόθυρα να τελειώσει. Οι δικαστές όμως του Πενταμελούς είχαν την πρόνοια, που δεν πρυτάνεψε στο Τριμελές, να ζητήσουν πραγματογνωμοσύνη από ειδικούς του θέματος πάνω στα δομημένα ομόλογα. Δεν τους αρκούσε δηλαδή μόνο η κατάθεση των 80 περίπου μαρτύρων που γνώριζαν την χρηματοπιστωτική αγορά, ούτε τα κληθέντα στελέχη του υπ. Οικονομικών που ήξεραν την διαδικασία της έκδοσης δομημένων ομολόγων σε όλες τις λεπτομέρειες.

Η πραγματογνωμοσύνη ήλθε στο δικαστήριο τον Απρίλιο του 2018 και απαντούσε κυρίως στο εξής ερώτημα: Αν ήταν η τιμή που αγόρασαν τα Ταμεία το δομημένο ομόλογο εύλογη ή όχι. Με άλλα λόγια οι δικαστές ήθελαν από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες να ακούσουν αν, η τιμή μεταπώλησης του ομολόγου που έφτασε στα Ταμεία, ήταν φουσκωμένη και άρα αν υπέστη ζημιά η περιουσία τους.

Η πραγματογνωμοσύνη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ανάλογα με ποια δεδομένα και οικονομικούς δείκτες λάβει κανείς υπόψη, η εύλογη τιμή αγοράς του δομημένου ομολόγου το 2007 ήταν πάνω από το άρτιο (δηλαδή πάνω από το 100) και για την ακρίβεια μεταξύ 100,4 και 113. Με άλλα λόγια, όχι μόνο δεν αγόρασαν ακριβά το δομημένο ομόλογο έκδοσης Ελληνικού Δημοσίου τα Ταμεία, αλλά το πήραν σε τιμή έως και 13% φτηνότερα από ότι ίσχυε τότε στην αγορά των δομημένων ομολόγων.

Η πραγματογνωμοσύνη αυτή ουσιαστικά δένει τα χέρια των δικαστών ως προς την απόφαση που μπορεί να βγάλουν. Επιπροσθέτως, στις 27/6/2018 ο εισαγγελέας της έδρας έκανε τις εξής προτάσεις σχετικά με την δική του εκτίμηση ως προς τους κατηγορούμενους. Όλοι όσοι είχαν εμπλακεί με το δομημένο ομόλογο που εξέδωσε το υπ. Οικονομικών το 2007 και ήταν αξίας 280 εκατομμυρίων, είναι αθώοι. Κατηγορίες απόδωσε, κυρίως για ξέπλυμα χρήματος, στην Ακρόπολη Χρηματιστηριακή και τους διευθύνοντες αυτήν Αποστολίδη και Πρινιωτάκη. Επίσης για απιστία κατηγόρησε ο Εισαγγελέας τον κ. Σημαιοφορίδη και κα Καραδήμα του ΤΕΑΔΥ, όχι γιατί αγόρασαν το δομημένο ομόλογο, αλλά γιατί είχαν αγοράσει κάποια άλλα μη δομημένα ομόλογα σε υψηλή τιμή κατά παράβαση της χρηστής διαχείρισης.

Η τελική απόφαση των δικαστών του 5μελούς Εφετείου θα είναι έτοιμη μάλλον στο τέλος του Ιουλίου. Δεν μπορούν όμως μετά τα όσα υποδεικνύει η πραγματογνωμοσύνη και όσα πρότεινε ο αρμόδιος Εισαγγελέας της έδρας, παρά να αθωώσουν τους κατηγορούμενους πλην των εξαιρέσεων που υπέδειξε ο δημόσιος κατήγορος. Περίτρανα επομένως και μετά δυστυχώς μια και πλέον δεκαετία το δήθεν σκάνδαλο των ομολόγων αποδεικνύεται μια ακόμα φούσκα που ταλάνισε την κοινή γνώμη και έβαλε την σφραγίδα του στην ποιότητα της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ελλάδα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline