Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Κύπρος κόβει για πέντε χρόνια τον Μπόμπολα από δημόσια έργα

Τον αποκλεισμό της Helector Cyprus Ltd, θυγατρικής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, από τη συμμετοχή σε οποιεσδήποτε δημόσιες συμβάσεις από τις 9.3.2016 και για διάστημα πέντε χρόνων αποφάσισε η Επιτροπή Αποκλεισμού της Κύπρου.

Η απόφαση ήρθε σε συνέχεια του σκανδάλου με τις υπέρογκες χρεώσεις και τις κατηγορίες για δωροδοκία δημοσίων υπαλλήλων, για το οποίο έχει κατηγορηθεί η εταιρεία, αλλά και προσωπικά ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, κ. Λεωνίδας Μπόμπολας.

Μάλιστα για την υπόθεση έχει ασκηθεί από το φθινόπωρο του 2017 ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος εναντίον του κ. Λεωνίδα Μπόμπολα και η σχετική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα προχωράει και η δίκη κατά στελεχών της Helector Cyprus στην Κύπρο, ενώ η κυπριακή Δικαιοσύνη δεν έχει ανακαλέσει το διεθνές ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει το 2016 εναντίον του κ. Λεωνίδα Μπόμπολα, γεγονός που δεν του επιτρέπει να βγει εκτός των ελληνικών συνόρων.

Η απόφαση έρχεται μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις δηλώσεις του κ. Λεωνίδα Μπόμπολα στους Financial Times, όταν ερωτηθείς για την υπόθεση της Κύπρου αρνήθηκε οποιαδήποτε παρατυπία, σχολιάζοντας μάλιστα πως «η υπόθεση της Κύπρου στάθηκε αφορμή για καινοτομία. Εφαρμόσαμε ένα πρόγραμμα ηθικής και σχηματίσαμε μία ομάδα κανονιστικής συμμόρφωσης σε επίπεδο Ομίλου. Επίσης συμβουλευτήκαμε τον ελληνικό βραχίονα της "Διεθνούς Διαφάνειας" προκειμένου να δούμε πώς μπορούμε να διατηρήσουμε μια πολιτική μηδενικής ανοχής για τον χρηματισμό και τη διαφθορά».

Ωστόσο, τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στην Κύπρο και στην Ελλάδα είναι σοκαριστικά. Σύμφωνα με την κατάθεση του γενικού διευθυντή της Helector Cyprus, κ. Γιάννη Κοκότση, ενώπιον των Κυπριακών Αρχών: «Τίποτα δεν γινόταν σε σχέση με τις μίζες εάν δεν έδινε την έγκρισή του ο Λεωνίδας Μπόμπολας. Είχε πλήρη γνώση για τα ποσά και σε ποιους δίνονταν τα χρήματα. Για τις μίζες που έδινα, ο Λεωνίδας Μπόμπολας τις γνώριζε και ήταν με την έγκριση και τις οδηγίες του που ενεργούσα».

Μάλιστα, ο κ. Κοκότσης παραδέχτηκε ενώπιων των ανακριτών πως η απόφασή του να μιλήσει για το εν λόγω θέμα ελήφθη μετά την κατάθεση του Αθανάσιου Κατρή, ο οποίος ήταν διευθυντής στη Helector από το 2007 μέχρι και το 2012 και τον αντικατέστησε ο Κοκότσης, εμπλέκοντας τον Λεωνίδα Μπόμπολα. «Ο λόγος που δεν ενέπλεξα το όνομα του Λεωνίδα Μπόμπολα στις αρχικές μου καταθέσεις είναι γιατί φοβάμαι για τη ζωή μου και την ασφάλεια της οικογένειάς μου, η οποία κατοικεί στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Κοκότσης, συμπληρώνοντας ότι οι φόβοι του μετριάστηκαν μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης εναντίον του κ. Λεωνίδα Μπόμπολα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του δήμου Πάφου που μεταδίδει το Stockwatch, η εξέλιξη αυτή δικαιώνει τον δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, ο οποίος είχε καταγγείλει την εταιρεία για τη συμμετοχή της στα σκάνδαλα των ΧΥΤΥ Λάρνακας και ΧΥΤΑ Πάφου και είχε ζητήσει τον αποκλεισμό της από τις δημόσιες συμβάσεις.

Είναι χαρακτηριστική, μάλιστα, η αναφορά που γίνεται στην προσφυγή η οποία προηγήθηκε της απόφασης αποκλεισμού της Helector Cyprus από οποιοδήποτε δημόσιο έργο για πέντε χρόνια: «Πρόσωπο το οποίο είχε διατελέσει διευθυντής της εταιρείας, και σύμφωνα με τις παραδοχές που έγιναν είχε εμπλοκή στα γεγονότα της υπόθεσης αυτής ώστε να διώκεται από την ελληνική Δικαιοσύνη, εξακολουθεί μέχρι σήμερα να κατέχει διοικητική θέση στη μητρική εταιρεία, που είναι και μέτοχος της κυπριακής εταιρείας, και στον Όμιλο».

Με την αναφορά αυτή το Συμβούλιο Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεσης ή Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων Πάφου εκτιμάται ότι «φωτογραφίζει» ουσιαστικά τον κ. Λεωνίδα Μπόμπολα, ο οποίος είναι ο μόνος από τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση ο οποίος παραμένει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΗΛΕΚΤΩΡ (μητρικής της Helector Cyprus) και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

 

Πολυμέσα