Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  12:14:46

Λίστα Λαγκάρντ: Το "μέγα σκάνδαλο" της ελληνικής ολιγαρχίας ενταφιάστηκε μετά 3,5 χρόνια εξουσίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τις δύο αποφάσεις του ΣτΕ». Κύριο

Γ. Πιτσιλής: «Αδύνατη η αξιοποίησή της πλέον». Τελικά είτε επρόκειτο για υπόθεση τεράστιας δημαγωγίας και ψευδολογίας είτε πρόκειται για απόδειξη ανικανότητας να τεκμηριωθούν οι συλλήβδην καταγγελίες από την εποχή της Αντιπολίτευσης για παράνομες καταθέσεις, αφορολόγητες δήθεν και αδήλωτες, στην γνωστή ελβετική Τράπεζα UBS.

-Τρεισήμισι χρόνια από τον Ιανουάριο του 2015 μιας κυβερνητικής παντοδυναμίας Τσίπρα- Καμμένου σε φορολογικούς, τραπεζικούς, και δικαστικούς μηχανισμούς, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεν κατόρ8ωσε να αποκαλύψει, όπως διαλαλούσε , το τεράστιο, πρωτοφανές σκάνδαλο της ελληνικής πλουτοκρατίας(και του πολιτικού κατεστημένου ΝΔ-ΠΑΣΟΚ).Επρόκειτο για τη λεγόμενη «Λίστας Λαγκάρντ», που αποδείχθηκε-πλην ολίγων εξαιρέσεων στις 2000 υποθέσεις με ονόματα καταθετών κάθε είδους ,εμπαθής και συκοφαντική επινόηση και δημαγωγία γεμάτη μισαλλοδοξίες.

Ο πρόεδρος της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής από το βήμα της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής παραδέχτηκε με εμφατικό τρόπο ότι η αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ έχει τελειώσει πια μετά τις δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που οριοθέτησε την αιχμαλωσία στο διαρκές κάθε πολίτη από τις Φορολογικές και Δικαστικές Αρχές, χωρίς να κλείνουν τις (συχνά άκαρπες, αναποτελεσματικές επί χρόνια ή και εμπαθείς κάποτε) οι έρευνες τους επί πολλά, πολλά χρόνια. Η πρωτοφανής αυτή διεθνώς αιχμαλωσία αυτή τερματίστηκε-μέσα σε γενική ανακούφιση- από το Συμβούλιο Επικρατείας με όρια τα πέντε και τα δέκα χρόνια ανάλογα με τα αδικήματα στο παρελθόν..

Με τις αποφάσεις αυτές, δεν μπορεί να παραταθεί το ελεγκτικού δικαιώματος του Δημοσίου από τα 5 στα 10 έτη, χωρίς συγκεκριμένους σοβαρούς λόγους και ευρήματα για συγκεκριμένες έρευνες σε Τράπεζες κλπ.
«Η αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ είναι αδύνατη πια» δήλωσε ο κ. Πιτσιλής και ανέφερε ότι έλεγχος μπορεί να γίνει πλέον μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που από την ίδια τη λίστα προκύπτει μεγάλη διαφορά μεταξύ ετών. Δηλαδή πχ το 2005 να είναι το χαρτοφυλάκιο X και το 2006 Χplus και να είναι τόσο σημαντική η διαφορά ώστε να έχει και ποινικό ενδιαφέρον.

Μάλιστα όσον αφορά αυτές τις περιπτώσεις ο πρόεδρος της ΑΑΔΕ ανέφερε ότι εντοπίστηκαν μόλις 75 τέτοιες περιπτώσεις. Για τις 71, βγήκαν εντολές και σε φάση ολοκλήρωσης είναι 4.
Έτσι λοιπόν μια πολυδιαφημισμένη προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ, πάνω στην οποία έγινε μεγάλη πολιτική σπέκουλα μπαίνει οριστικά και με τη σφραγίδα της ΑΑΔΕ στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Πόσες υποθέσεις ελέγχθηκαν

Όσον αφορά τα υπόλοιπα στοιχεία της περίφημης λίστας ο κ. Πιτσιλής ανέφερε ότι για 629 ΑΦΜ από τις υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ για τα οποία έχει βγει εντολή ελέγχου οι 500 υποθέσεις έχουν ολοκληρωθεί. Υπάρχουν ακόμα 178 ΑΦΜ τα οποία ελέγχονται με συναξιολόγησή και άλλων πληροφοριών και 30 ΑΦΜ. που είναι υποψήφια για έλεγχο στο προσεχές διάστημα.

Τα συνολικά ΑΦΜ είναι 807. Τα υπόλοιπα 920 επεστράφησαν στην οικονομική εισαγγελέα.
Συνολικά από την Λαγκάρντ ταυτοποιήθηκαν 1727 ΑΦΜ μέχρι το Μάρτιο του 2017 ενώ τότε στην ΑΑΔΕ ήρθε και το υπόλοιπο πακέτο της λίστας δηλαδή αλλά 1228 ΑΦΜ. Όμως οι αποφάσεις του ΣτΕ σταμάτησαν τον περαιτέρω έλεγχο.

«Δεν είναι αδίκημα λογαριασμός στο εξωτερικό»
Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Πιτσιλής έβαλε και την ταφόπλακα σε όλη την αντιπολιτευτική ρητορεία του ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα σχετικά με τις λίστες του εξωτερικού λέγοντας: «Το να διατηρεί κάνεις ένα λογαριασμό στο εξωτερικό δεν είναι ποινικό αδίκημα από μόνο του»...

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline