Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  13:32:55

Το ΔΝΤ ευγε για να ...μείνει. Αξιολόγηση κάθε τρίμηνο μαζί με τους Θεσμούς, μετά τον Αύγουστο και για τέσσερα χρόνια ακόμα. Κύριο

Μεταμφιεσμένο μνημόνιο η Ενισχυμένη Επιτήρηση ως το 2022.

Ψευδολογίες για «καθαρή έξοδο» από τα Μνημόνια από τον Αύγουστο. Με δύο Εκθέσεις το χρόνο, θα «σημαδεύει» εφεξής το ΔΝΤ την Ελλάδα και τις επιδόσεις της σε όλα τα «ευαίσθητα» πεδία, ενεργοποιώντας τη δική του διαδικασία μεταμνημονιακής παρακολούθησης (Post Program Monitoring).

Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το πώς ακριβώς θα γίνεται η διαδικασία επιτήρησης, ο εκπρόσωπος του Ταμείου έκανε λόγο για «ενισχυμένη επιτήρηση», συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για μια απολύτως κανονική διαδικασία, που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες με τις οποίες το ΔΝΤ έχει εκκρεμότητες, κοινώς έχει χορηγήσει χρηματοδοτική βοήθεια.

Η διαδικασία του Ταμείου θα ενεργοποιηθεί αμέσως μετά από τις 20 Αυγούστου κι ο Τζέρι Ράις σημείωσε- για το τυπικό της υπόθεσης- ότι είναι λογικό οι αποστολές του ΔΝΤ στην Ελλάδα να συμπίπτουν, να συντονίζονται με τις αντίστοιχες των Ευρωπαίων, συνθέτοντας έτσι ένα νέο Κουαρτέτο, χωρίς να είναι ακόμα «καθαρό» εάν θα παραμείνουν τα ίδια, γνωστά πρόσωπα. Υπενθυμίζεται ότι οι αποστολές των Ευρωπαίων θα γίνονται ανά 3μηνο και κάθε 6μηνο θα εκπονούνται ειδικές Εκθέσεις, με βάση τις οποίες θα αποφασίζεται αν πρέπει ή δεν πρέπει να επιστρέφονται στην Ελλάδα τα κέρδη του Ευρωσυστήματος (600 εκατ. ευρώ/6μηνο) από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων.

Πριν φτάσουμε, όμως, στις 21 Αυγούστου και την ενεργοποίηση της ενισχυμένης επιτήρησης, το ΔΝΤ θα δημοσιοποιήσει την περιβόητη Έκθεση του άρθρου 4, σημεία της οποίας έχουν ήδη δοθεί στον Τύπο. Η Έκθεση θα περάσει από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου στις 27 Ιουλίου και θα δημοσιευθεί λίγες ημέρες αργότερα. Προετοιμάζοντας το έδαφος, ο εκπρόσωπος του Ταμείου επεσήμανε ότι ένα από τα σημαντικά κεφάλαια της Έκθεσης είναι η Ανάλυση για το Χρέος, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το Ταμείο διατηρεί πολύ σοβαρές επιφυλάξεις για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του.
Από την ένταση και την έκταση αυτών των επιφυλάξεων, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και η αντίδραση των αγορών, αφού πολλοί επενδυτές τηρούν στάση αναμονής για τους προβληματισμούς και τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

Προβλέπεται εις το εξής όπως το Μνημόνιο δόσεις, τριμηνιαίες αξιολογήσεις από την τρόικα (με ΔΝΤ), παλιά και νέα μέτρα και λιτότητα διαρκείας ως το 2022.

Λείπει μόνο το νέο δάνειο 

Μόνο τα νέα δανεικά λείπουν από το κάδρο της Ενισχυμένης Επιτήρησης που ανακοίνωσε χθες πανηγυρικά η Κομισιόν ώστε να χαρακτηριστεί ένα κανονικό νέο μνημόνιο για την Ελλάδα από τις 28 Αυγούστου και μέχρι και το 2022.

Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία είναι εκεί:

-Η λιτότητα είναι διαρκής και δεν θα χαλαρώσει καθόλου ως το 2022 καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% το ΑΕΠ φέτος και τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η μείωση των φόρων και η λεγόμενη κοινωνική πολιτική θα επιτρέπεται μόνο με την υπέρβαση των πλεονασμάτων (3,5% ως το 2022 και έπειτα 2,2% ως το 2060).

-Η Ελλάδα δεσμεύεται ρητά να μην αντιστρέψει τα μέτρα του τρίτου μνημονίου και να εφαρμόσει τα λεγόμενα δημοσιονομικά – διαρθρωτικά μέτρα (fiscal structural policies) τα οποία στη γλώσσα των Θεσμών δεν είναι αλλά από το ψηφισμένο πακέτο της μείωσης των συντάξεων από 1.1.2019 και του αφορολόγητου από 1.1.2020.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει αποφασίσει να μην εφαρμοστεί το μετρό της μείωσης των συντάξεων ωστόσο η κυβέρνηση στη φάση αυτή προσυπογράφει τα κείμενα που θα ισχύουν από τις 28 Αυγούστου. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να μετρήσει αντιδράσεις στο σημερινό Eurogroup, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν είναι «ζεστοί» απέναντι στο ενδεχόμενο αναστολής των ψηφισμένων μέτρων μείωσης των συντάξεων από τον προσεχή Ιανουάριο.

-Το νέο καθεστώς Ενισχυμένης Επιτήρησης θα τεθεί σε ισχύ από τις 28 Αυγούστου και προβλέπεται να διαρκέσει ως το 2022. Η επιτήρηση θα ανανεώνεται ανά εξάμηνο. Στο επίσημο κείμενο της Απόφασης της Κομισιόν αναφέρεται η δέσμευση της κυβέρνησης «να συνεχίσει να υιοθετεί μέτρα για να αντιμετωπίζει τα αίτια ή τα πιθανά αίτια δυσκολιών»,«να ολοκληρώσει όλες τις μεταρρυθμίσεις "κλειδιά" που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM (σ.σ.: δηλαδή του τρίτου μνημονίου)» και να εφαρμόσει τις συμφωνημένες δημοσιονομικές-διαρθρωτικές πολιτικές (fiscal-structural policies) όπως αποκαλούν οι Θεσμοί την περικοπή των συντάξεων και του αφορολόγητου.

-Τον έλεγχο των δεσμεύσεων θα τον έχει και πάλι η τρόικα (νυν Θεσμοί ή κουαρτέτο) με πρωτεύοντα ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο θα συνδέσει το δικό του πρόγραμμα παρακολούθησης (PPM) με αυτό των Ευρωπαίων. Η πρώτη κάθοδος της τρόικας στην Αθήνα στο πλαίσιο του νέου πλαισίου αναμένεται τον Σεπτέμβριο ενόψει της κατάρτισης του προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2019.

-Βάσει των αποφάσεων οι Θεσμοί θα μπορούν να εισηγούνται στο Eurogroup νέα μέτρα αν η Ελλάδα φαίνεται ότι δεν τηρεί τους στόχους για τους οποίους έχει δεσμευτεί.

-Μοχλός πίεσης και δόσεις (νέου τύπου) υπάρχουν και στη νέα φάση. Αν η Ελλάδα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της δεν θα παίρνει τις δόσεις από την επιστροφή των εσόδων των εθνικών Κεντρικών Τραπεζών από την κατοχή ελληνικών ομολόγων (τα λεγόμενα «κέρδη SMP/ANFA»). Οι δόσεις αυτές ύψους 600 εκατ. ευρώ η καθεμία θα δίνονται στην Ελλάδα δύο φορές το χρόνο, κάθε Δεκέμβριο και Ιούνιο (αρχής γενομένης από το 2018 και ως τον Ιούνιο του 2022) αλλά μόνο αν ο έλεγχος της τρόικας ανάβει πράσινο φως. Υπό την αίρεση της τρόικας θα βρίσκεται και η διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων step up όπου το όφελος ετησίως φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ.

-Αντί για νέο δάνειο η Ελλάδα θα πρέπει, τέλος, να αξιοποιήσει την τελευταία δόση των 15 δισ ευρώ και το συνολικό ταμειακό απόθεμα των 24,1 δισ. ευρώ ώστε να πορευθεί τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2020 προσπαθώντας παράλληλα να ανακτήσει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Η τελευταία δόση του τρίτου μνημονίου αναμένεται να εγκριθεί σήμερα Παρασκευή από το Συμβούλιο των Διευθυντών του ESM.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline