Τετάρτη 24 Απριλίου 2024  07:23:32

Υπουργοί, υφυπουργοί, βαρώνοι, βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ- ΠΑΣΟΚ σε κρίση επιλογής. Το νέο τοπίο στην Αττική και τα διλήμματα. Κύριο

Ποιά εκλογική περιφέρεια από τις πέντε θα διαλέξουν. Οι πρώτοι προσανατολισμοί.

Τα δεδομένα για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση με το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών άλλαξαν σημαντικά και οι αρχηγοί των κομμάτων καλούνται τώρα να αναδιοργανώσουν τη στρατηγική τους με βάση τις νέες περιφέρειες που δημιουργήθηκαν. Με μεγαλύτερες δυσκολίες για τα μικρά κόμματα για τα οποία σχεδόν τριπλασιάζεται το κάθε εκλογικό μέτρο σε σχέση με το υπάρχουν επί πολλά χρόνια και τις συνολικά 44 έδρες στη Β΄., Αθηνών.
Τώρα η πολυφυλετική και πολυάνθρωπη Β' Αθηνών έσπασε σε τρεις Τομείς, Βόρειο, Νότιο και Δυτικό, ενώ το Υπόλοιπο Αττικής διχοτομήθηκε σε Ανατολική και Δυτική Περιφέρεια.

Μέσα αυτό το νέο πλαίσιο καλούνται οι πολιτικοί αρχηγοί να εντάξουν τους υποψήφιους βουλευτές τους και να διαμορφώσουν ψηφοδέλτια νίκης για το κόμμα τους. Τα πράγματα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι πολύ περίπλοκα, καθώς αρκετοί από τους νυν βουλευτές του δεν έχουν δώσει τη μάχη του σταυρού στις εκλογές και κέρδισαν την έδρα τους από τις αποχωρήσεις των πρώην συντρόφων τους που διαφώνησαν με το τρίτο Μνημόνιο.

ΣΥΡΙΖΑ

Οι τρεις δυνατοί παίκτες που σκέφτεται να κατεβάσει στην πρώην Β' Αθηνών είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Παππάς και ο Πάνος Σκουρλέτης. Σε αυτούς θα ποντάρει την ενισχυμένη παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στο Λεκανοπέδιο. Με βάση τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, ο Νίκος Παππάς θα αναλάβει τον Βόρειο Τομέα, ο Πάνος Σκουρλέτης τον Νότιο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τον Δυτικό. Ακόμα δεν έχει αποφασισθεί σε ποια περιφέρεια της Αττικής θα ενταχθούν τρείς υπουργοί που έχουν εκφράσει την επιθυμία να φύγουν, πλέον, από τις δύσκολες εκλογικές τους περιφέρειες, όπυς εκτέθηκαν τελευταία με λίστα ο υπουργός Δικαιοσύνης από τη Ζάκυνθο κ. Στ. Κοντονής, ο Γ. Κατρούγκαλος αναπληρωτής ΥΠΕΞ από τη Μεσσηηνία και ο Γ. Σταθάκης υπουργός Οικονομίας από το νομό Χανίων.

Παράλληλα, όμως ο Αλέξης Τσίπρας ποντάρει τα μέγιστα και στη νέα τριάδα, που αποτελεί και το «νέο αίμα» της Κουμουνδούρου. Πρόκειται για τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, τον Κώστα Ζαχαριάδη και τον Δημήτρη Λιάκο. Και οι τρεις αποτελούν προσωπικές επιλογές του Πρωθυπουργού και έχει ποντάρει πολλά επάνω τους. Στόχος της τριάδας αυτής είναι να αναδιαμορφώσει τις εσωκομματικές ισορροπίες και να «κόψει» τους 53 από τα ψηφοδέλτια. Για αυτό τον λόγο η τοποθέτηση στους νέους εκλογικούς τομείς εξετάζεται με μεγάλη προσοχή.

Μάλιστα, θα γίνουν απαραίτητες οι μετρήσεις της δημοτικότητάς τους, πριν τοποθετηθούν στις ανάλογες περιφέρειες. Ωστόσο, μέχρι στιγμής φαίνεται να έχουν κλειδώσει οι υποψηφιότητες των Γιώργου Κυρίτση, Ελένης Αυλωνίτου και Γιάννη Μπαλάφα στον Δυτικό Τομέα. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής σκέφτεται σοβαρά να κατέβει στον Νότιο μαζί με τον Νίκο Ξυδάκη. Ακόμα δεν έχουν καταλήξει οι υποψηφιότητες του Νίκου Τόσκα και της Αννέτας Καββαδία. Στην Ανατολική Αττική θα κατέβουν οι Χρήστος Σπίρτζης και Νάσος Αθανασίου, ενώ στη Δυτική οι Πάνος Σκουρολιάκος και Γιώργος Πάντζας.

ΝΔ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε να διαμορφώνει τον νέο χάρτη των γαλάζιων υποψηφίων. Η Πειραιώς στοχεύει στις επόμενες εκλογές να μη «χαρίσει» στον ΣΥΡΙΖΑ τα δυτικά προάστια. Και αυτό το στίγμα έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, που ανακοίνωσε πως θα είναι ο ίδιος επικεφαλής του ψηφοδελτίου στον Δυτικό Τομέα. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο θα βρίσκονται οι Γεράσιμος Γιακουμάτος και Αννα Καραμανλή.

Αντίστοιχα στον Βόρειο Τομέα θα δώσουν τη μάχη του σταυρού οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος, Κωστής Χατζηδάκης και Αδωνις Γεωργιάδης. Επίσης, ενδέχεται να κατέβουν μαζί τους οι Γιώργος Κουμουτσάκος και Νίκη Κεραμέως. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο εξετάζεται και η υποψηφιότητα του Νίκου Δένδια, χωρίς ακόμα όμως να έχει κλειδώσει, αφού ο ίδιος εξετάζει και την υποψηφιότητα στον Νότιο Τομέα. Στα νότια προάστια η τριάδα Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, Αννας Ασημακοπούλου και Σοφίας Βούλτεψη θεωρείται κλειδωμένη. Οσον αφορά την περιφέρεια Αττικής, ο Μάκης Βορίδης, ο Βασίλης Οικονόμου και πιθανότατα η Γεωργία Μαρτίνου θα σηκώσουν το βάρος του σταυρού στην Ανατολική Αττική, ενώ ο Θανάσης Μπούρας θα τοποθετηθεί στη Δυτική Αττική, όπου έχει αναπτύξει ισχυρό μηχανισμό.

ΔΗΣΥ
Στη ΔΗΣΥ επικρατεί πυρετός. Το επιτελείο της Φώφης Γεννηματά καλείται να λύσει το σταυρόλεξο των νέων υποψηφίων εξετάζοντας όλες τις παραμέτρους και τις ισορροπίες με το Κίνημα Αλλαγής. Ετσι, το αμέσως επόμενο διάστημα η επικεφαλής της ΔΗΣΥ θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων του Κινήματος Αλλαγής για να χαράξουν από κοινού τη στρατηγική τους και να συντάξουν τα ψηφοδέλτια με βάση τα νέα δεδομένα.
Μέχρι τώρα έχει κλειδώσει η υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου στον Βόρειο Τομέα. Ο Γιώργος Καρράς που προέρχεται από την Ενωση Κεντρώων θα κληθεί στις επόμενες εκλογές να μαζέψει ψήφους για τη ΔΗΣΥ στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας. Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό η Φώφη Γεννηματά, η οποία μπορεί να θέσει υποψηφιότητα σε τρεις εκλογικές περιφέρειες, έκλεισε στα Νότια και θα αποφασίσει αργότερα τις άλλες δύο με βάση και τις εσωκομματικές ισορροπίες.

Ο Παύλος Χρηστίδης, που θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά στις επόμενες εκλογές, έχει θέσει τον εαυτό του στη διάθεση της ηγεσίας και ως «στρατιώτης» θα κατέβει σε όποιον από τους τρεις τομείς τού ζητηθεί. Η Εύη Χριστοφιλοπούλου διαθέτει ισχυρό μηχανισμό στην Ανατολική Αττική και θα παραμείνει εκεί. Πολλά θα κριθούν από την εκλογική περιφέρεια όπου θα επιλέξει να κατέβει ο Γιώργος Παπανδρέου αλλά και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να κινηθεί μεταξύ Αχαΐας και βορείων προαστίων, ενώ ο Θεοχαρόπουλος περιμένει να δει τις κινήσεις των άλλων.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline