Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  17:34:30

Στα τρία στενά πατέρας και γιος Κουτσολιούτσος. Πρώτες καμπάνες με πρόστιμα 4,02 εκατ. ευρώ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στη Folli Follie. Οι Τράπεζες και οι δικαστικές εμπλοκές. Κύριο

Συνεχίζεται με γοργό ρυθμό και μέσα σε επιβαρυμένη ατμόσφαιρα πλέον, η έρευνα από την Δικαιοσύνη για σοβαρές κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα. Τα αντίμετρα-σχέδια επέμβασης στη διοίκηση της εταιρείας από Τράπεζες και Ομολογιούχους.

Την επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 4.020.000 ευρώ στην εταιρεία FOLLI FOLLIE και σε εννέα φυσικά πρόσωπα για παραβάσεις της απαγόρευσης χειραγώγησης της Αγοράς και για παραβάσεις διατάξεων σχετικά με την παροχή ζητούμενων στοιχείων αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Στα τρία στενά πλέον πατέρας και γιός Κουτσολιούτσος. Πρώτες καμπάνες με πρόστιμα 4,02 εκατ. ευρώ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στη Folli Follie. Οι Τράπεζες και οι δικαστικές εμπλοκές.
- Συνεχίζεται με γοργό ρυθμό και μέσα σε επιβαρυμένη ατμόσφαιρα πλέον, η έρευνα από την Δικαιοσύνη για σοβαρές κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα . Τα αντίμετρα-σχέδια επέμβασης στη διοίκηση της εταιρείας από Τράπεζες και Ομολογιούχους.

Συγκεκριμένα, για την απαγόρευση χειραγώγησης της Αγοράς επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα ύψους:
- 1.200.000 ευρώ στον Δημήτριο Κουτσολιούτσο του Γεωργίου, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας
- 1.200.000 ευρώ στον Γεώργιο Κουτσολιούτσο του Δημητρίου, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας
- 600.000 ευρώ στην εταιρεία
- 300.000 ευρώ στον Ζαχαρία Μαντζαβίνο του Σπυρίδωνος, πρώην μέλος του ΔΣ και πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου της εταιρείας
- 160.000 ευρώ στον Φραγκίσκο Γρατσώνη του Αριστείδη, οικονομικό διευθυντή της εταιρείας
- 100.000 ευρώ στην Αικατερίνη Κουτσολιούτσου του Κορνηλίου, αντιπροέδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας
- 80.000 ευρώ στον Γεώργιο Αλαβάνο του Δημητρίου, διευθυντή Λογιστηρίου της εταιρείας
- 70.000 ευρώ στον Εμμανουήλ Ζαχαρίου του Νικολάου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας
- 70.000 ευρώ στην Ειρήνη Νιώτη του Γεωργίου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας.

Ειδικότερα, τα ανωτέρω πρόσωπα προέβησαν σε χειραγώγηση της Αγοράς καθώς δεν προσκόμισαν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ποσό ύψους 242,5 εκατ. ευρώ περίπου που περιλαμβάνεται στα ταμειακά διαθέσιμα των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας για τη χρήση 2017 και, επομένως, μέσω των ως άνω οικονομικών καταστάσεων, τα πρόσωπα αυτά παρείχαν πληροφορίες, που έδωσαν ψευδείς ή παραπλανητικές ενδείξεις σχετικά με την τιμή της μετοχής της εταιρείας.

Επιπλέον, για την παράβαση των σχετικών με την παροχή ζητούμενων στοιχείων διατάξεων των νόμων 1969/1991, 3556/2007 και 4443/2016 επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα ύψους:

- 100.000 ευρώ στον Ιωάννη Μπεγιέτη, οικονομικό διευθυντή του ομίλου (Group CFO APAC) της εταιρείας FF GROUP SOURCING LTD
- 40.000 ευρώ στον Δημήτριο Κουτσολιούτσο του Γεωργίου, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας
- 40.000 ευρώ στον Γεώργιο Κουτσολιούτσο του Δημητρίου, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας
- 40.000 ευρώ στον Φραγκίσκο Γρατσώνη, οικονομικό διευθυντή της εταιρείας
- 20.000 ευρώ στην εταιρεία

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΜ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΩΝ -ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ

Σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνουν οι τράπεζες, αλλά και οι πραγματικοί πιστωτές, αυτοί δηλαδή που έχουν αγοράσει τα ομόλογα της Folli Follie, η προστασία που πέτυχε είναι διάτρητη, καθώς η FF Group Finance Luxembourg II SA, που συναίνεσε για την προστασία, είναι θυγατρική του ομίλου και οι ομολογιούχοι ελέγχεται εάν ερωτήθηκαν.

Ενα νέο επεισόδιο στο σίριαλ που έχει πληγώσει την αξιοπιστία των ελληνικών επιχειρήσεων και της κεφαλαιαγοράς αναμένεται να διαδραματιστεί σύντομα στην υπόθεση Folli Follie. Τράπεζες και ομολογιούχοι αναμένεται να καθορίσουν τη στάση τους, αποφασίζοντας την προσφυγή κατά της προστασίας που πέτυχε η εταιρεία καταφεύγοντας στο άρθρο 106α του πτωχευτικού κώδικα.

Η ένταξη στην προπτωχευτική διαδικασία ζητήθηκε προκειμένου να αποτρέψει, όπως αναφέρει στην προσφυγή της η Folli Follie, «τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών ... τη μεταβολή της περιουσίας της ... ή τη διενέργεια αναγκαστικής εκτέλεσης, που θα είχαν ως αποτέλεσμα να ματαιωθεί οριστικά κάθε δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας εξυγίανσης ... και θα οδηγούσαν την εταιρεία σε παύση λειτουργίας». Η προστασία επιτεύχθηκε με τη συναίνεση της θυγατρικής της εταιρείας FF Group Finance Luxembourg II SA, η οποία είναι εκδότρια δύο ομολόγων για λογαριασμό της Folli Follie, ύψους 50,4 και 102,4 εκατ. ευρώ που εκπροσωπούν συνολικά 28,69% επί των συνολικών υποχρεώσεων της εταιρείας. Σύμφωνα με την άποψη που διατυπώνουν οι τράπεζες, αλλά και οι πραγματικοί πιστωτές, αυτοί δηλαδή που έχουν αγοράσει τα ομόλογα της Folli Follie, η προστασία που πέτυχε είναι διάτρητη, καθώς η FF Group Finance Luxembourg II SA, που συναίνεσε για την προστασία, είναι θυγατρική του ομίλου και οι ομολογιούχοι ελέγχεται εάν ερωτήθηκαν.

Οπως εξηγεί ο δικηγόρος κ. Ιάκωβος Βενιέρης, «οι πιστωτές μπορούν να κινηθούν προσβάλλοντας την απόφαση με δύο τρόπους. Είτε να επικαλεστούν ότι η αίτηση που κατατέθηκε δεν τους αναφέρει και συνεπώς η εκδοθείσα προσωρινή διαταγή δεν τους καταλαμβάνει. Είτε να διεκδικήσουν την ανάκλησή της, απόφαση που μπορεί να εκδοθεί εξίσου γρήγορα». Ερευνητέο είναι άλλωστε κατά πόσον οι κάτοχοι αυτών των ομολόγων έχουν ερωτηθεί, όπως π.χ. έγινε στην περίπτωση του ελληνικού PSI ή αντίθετα τη συναίνεση παρείχε μόνο η εκδότρια των ομολογιών.

Να σημειωθεί ότι στην προσφυγή της η Folli Follie παρέπεμψε σε «δύο επιστολές που έχει λάβει από τους πιστωτές της και συγκεκριμένα από τη λουξεμβουργιανή ανώνυμη εταιρεία FF Group Finance Luxembourg II SA, που εκπροσωπεί ποσοστό 9,47% και 19,22% και έχει συνολική απαίτηση ποσό 50,4 εκατ. ευρώ και 102,4 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα». Οπως υποστηρίζει στην προσφυγή της, τυχόν «δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών ματαιώνει τον σκοπό της εξυγίανσης της επιχείρησης και ακυρώνει τις προοπτικές ευόδωσης του σχεδίου εξυγίανσης, το οποίο καθίσταται άνευ αντικειμένου». Σε περίπτωση διενέργειας αναγκαστικής εκτέλεσης, υποστηρίζει, «θα ματαιωθεί οριστικά κάθε δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας εξυγίανσης, συνέχισης της ομαλής λειτουργίας καθώς και διάσωσης των θέσεων εργασίας με αποτέλεσμα η όλη διαδικασία εξυγίανσης, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει, να μην έχει κανένα απολύτως νόημα. Συνέπεια των ανωτέρω είναι η εταιρεία να οδηγηθεί σε παύση λειτουργίας».

Υπενθυμίζεται ότι η ένταξη στο άρθρο 106α του πτωχευτικού κώδικα εξασφαλίζει τετράμηνη προστασία στην εταιρεία από αναγκαστικά μέτρα που ενδεχομένως κινήσουν οι πιστωτές της, όπως οι κατασχέσεις λογαριασμών, οι πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων ή η πρόωρη ρευστοποίηση απαιτήσεων όπως η αποπληρωμή ομολογιακών δανείων.

Η FF υποστηρίζει πως μετά «την πρωτοφανή επίθεση από το fund QCM βρέθηκε σε έναν εντελώς ξαφνικό οικονομικό κυκεώνα και σε μια πρωτοφανή συμπίεση των ταμειακών της διαθεσίμων με απρόβλεπτες συνέπειες για το άμεσο μέλλον». «Ολοι οι βασικοί προμηθευτές της εταιρείας απαίτησαν την προπληρωμή των εμπορευμάτων τους (πριν δηλαδή την παράδοσή τους, όταν το αμέσως προηγούμενο διάστημα χορηγούνταν στην εταιρεία μας η συνήθης εμπορική πίστωση».

Συνέπεια μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει, «ήταν να αναγκαστεί να εξοφλήσει πολύ πρόωρα υποχρεώσεις ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ και ταυτόχρονα οι ελληνικές τράπεζες να θέτουν τους λογαριασμούς της εταιρείας σε καθεστώς καθυστέρησης, χωρίς να δικαιολογείται κάτι τέτοιο, μόνο και μόνο επηρεαζόμενες από το κλίμα των αγορών και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα». Αποτέλεσμα αυτών, ήταν να υποχρεωθεί να ενεχυριάσει υπέρ των τραπεζών το 40% της συμμετοχής στα Πολυκαταστήματα Attica, καθώς και να εγγράψει προσημειώσεις σε ακίνητα ποσού 10 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την αίτηση προστασίας, οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις της Folli Follie ανέρχονται σε 435,1 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δανεισμός είναι ύψους 44,6 εκατ. ευρώ. Οι οφειλές προς προμηθευτές είναι 17,4 εκατ. και προς άλλους πιστωτές 15,6 εκατ. ευρώ.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline