Σάββατο 20 Απριλίου 2024  14:19:57

Αδίκως πανηγύρισαν Αχτσιόγλου- Τσίπρας ότι μειώθηκε η ανεργία. Χάθηκαν πάνω από 8.500 θέσεις εργασίας τον... Ιούλιο. Κακό σημάδι γενικότερα. Κύριο

Η δεύτερη χειρότερη επίδοση από το 2001. Οι βιαστικές-μεγαλόστομες δηλώσεις με βάση στοιχεία του Μάιου από την Υπουργό Εργασίας για να ακολουθήσει ο Πρωθυπουργός.

Στην εστίαση και τα καταλύματα έγιναν οι περισσότερες προσλήψεις

Πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση πανηγύριζε για τη μείωση της ανεργίας κάτω από το 20%, όμως, τα στοιχεία για την απασχόληση του Ιουλίου, εν μέσω δηλαδή της έκρηξης στον τουρισμό, δείχνουν διαφορετική εικόνα.

Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 239.080, ενώ οι αποχωρήσεις σε 247.690, δηλαδή προκύπτει αρνητικό ισοζύγιο κατά 8.610 θέσεις. Από τις 247.690 συνολικά αποχωρήσεις, οι 96.375 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 151.315 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος – Ιούλιος 2018, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.598.885 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 1.309.324, εκ των οποίων οι 762.585 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 546.739 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Είχαμε δηλαδή αύξηση των θέσεων απασχόλησης κατά 289.561

Σε σχέση με τον Ιούλιο του 2017, προκύπτουν 15.852 λιγότερες θέσεις εργασίας για τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, καθώς παρατηρείται αρνητικό ισοζύγιο -8.610 θέσεων εργασίας έναντι θετικού ισοζυγίου 7.242 νέων θέσεων εργασίας, τον Ιούλιο του 2017.
Οι κλάδοι του τουρισμού και του επισιτισμού έσπευσαν να προσλάβουν περισσότερο προσωπικό, νωρίτερα και γι' αυτό καταγράφηκε αυτή η μεγάλη άνοδος στο πεντάμηνο. Αλλωστε, η τουριστική σεζόν είναι μεγαλύτερη πλέον, και μεγαλώνει και η ανάγκη για προσλήψεις.. Έτσι, το δεύτερο κύμα απολύσεων στον τομέα της εκπαίδευσης τον Ιούλιο (έκλεισαν και τα τελευταία φροντιστήρια για καλοκαίρι), υπερκέρασε την αύξηση της απασχόλησης στην εστίαση, τα καταλύματα και τη βιομηχανία τροφίμων κατά τον ίδιο μήνα, με αποτέλεσμα την επικράτηση των απολύσεων.

ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Μπορεί στην αγορά εργασίας το επτάμηνο να καταγράφεται το υψηλότερο από το 2001 θετικό ισοζύγιο προσλήψεων απολύσεων ωστόσο ο Ιούλιος ήταν ένας από τους χειρότερους μήνες καθώς χάθηκαν περισσότερες από 8.000 θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη τον Ιούλιο το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων ήταν αρνητικό κατά 8. 610 οι οποίες καταχωρήθηκαν στο σύστημα ενώ άλλες υπόλοιπες 1.492 δηλώθηκαν από τις επιχειρήσεις χειρόγραφα ωστόσο αφορούν στην περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2018.

Σύμφωνα με το σύστημα Εργάνη έγιναν 239.080 προσλήψεις αλλά την ίδια ώρα άδειασαν 247.690 θέσεις εργασίας με απολύσεις και αποχωρήσεις. Από τις 247.690 συνολικά αποχωρήσεις, οι 96.375 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 151.315 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Οι επιδόσεις του Ιούλιου είναι οι δέυτερες χειρότερες μετά τον Ιούλιο του 2015 όπου, όπως φαίνεται και στον πίνακα, χάθηκαν 16.658 θέσεις εργασίας.
Στον πίνακα καταγράφεται το ισοζύγιο ροών μισθωτής εργασίας από τον Ιούλιο του 2001
Οι ευέλικτες μορφές εργασίας εξακολουθούν να κυριαρχούν και όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία το 54,69% των προσλήψεων αφορούν σε μερική και εκ περιτροπής εργασία.

-Οι βιαστικές και μεγαλόστομες δηλώσεις με βάση στοιχεία του Μαΐου από την Υπουργό Εργασίας για να ακολουθήσει ο Πρωθυπουργός .

11.8.2018Πανηγυρικά tweets για την μείωση της ανεργίας έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μέσω Twitter.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση μείωσε κατά 7,5 μονάδες τα ποσοστά ανεργίας, έχοντας σχέδιο, επιμονή και κάνοντας ουσιαστικές παρεμβάσεις.
«Χρέος μας είναι να συνεχίσουμε αποφασιστικά, με σχέδιο και επιμονή. Με ουσιαστικές παρεμβάσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Η μείωση της ανεργίας κάτω από 20%, για πρώτη φορά μετά από το 2011, αποτυπώνει την αλλαγή σελίδας που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία. Παραλάβαμε ανεργία στο 27%, σήμερα βρίσκεται στο 19,5%», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα υποχώρησε τον Μάιο κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20% - στο 19,5% - για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2011, όπως επεσήμανε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση, η υπουργός μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι «αυτή η μείωση αποτελεί αναμφίβολα ενθαρρυντική και αισιόδοξη εξέλιξη». Επεσήμανε ακόμα ότι το ποσοστό ανεργίας έχει μειωθεί «κατά περίπου επτά ποσοστιαίες μονάδες κατά τη διάρκεια των τριών χρόνων της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», υπενθυμίζοντας «τις προσπάθειες που έχουν γίνει για την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», κυρίως για τους νέους και τις προσπάθειες «για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline