Πέμπτη 18 Απριλίου 2024  19:29:44

Για ποιους δεν αλλάζει απολύτως τίποτα

Αυτό που καλύπτει ο κουρνιαχτός που σηκώνει η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό είναι ότι σε μια αγορά εργασίας- ζούγκλα, υπάρχουν πολλές ομάδες εργαζομένων που στην πραγματικότητα δεν θα επωφεληθούν απ΄ τις όποιες αυξήσεις.

Συγκεκριμένα, δεν θα αλλάξει σχεδόν τίποτα για το 52% των νέων εργαζομένων, που δουλεύουν με μερική απασχόληση και πληρώνονται με μόλις 378 ευρώ. Επιπλέον, δεν θα αγγίξουν το 16%- αυτό είναι το επίσημο ποσοστό- των εργαζομένων που δεν φαίνονται πουθενά κοινώς που δουλεύουν με «μαύρα», όλους εκείνους που δουλεύουν με πλασματικά 4ωρα αλλά στην πραγματικότητα υπερκαλύπτουν το 8ωρο, όσους υποχρεούνται σε «μαύρες» δηλαδή απλήρωτες υπερωρίες. Δεν πρέπει, επίσης, να λησμονεί κανείς ότι οι μισθολογικές ωριμάνσεις λόγω προϋπηρεσίας θα μείνουν «παγωμένες» έως ότου η ανεργία πέσει κάτω από το 10%.

Δεν πρέπει, επίσης, να λησμονεί κανείς ότι πέρα από τη μείωση του σε ονομαστικούς όρους- η μοναδική περίπτωση ακόμα και μεταξύ των χωρών που μπήκαν σε Μνημόνιο- ο κατώτατος μισθός σε πραγματικούς όρους έχει υποστεί καθίζηση 35%, λόγω των αλλεπάλληλων αυξήσεων φόρων, που «τρώνε» την αγοραστική δύναμη. Τουτέστιν, αν δεν βελτιωθεί και η εικόνα κυρίως των έμμεσων φόρων, αυξήσεις της τάξης 20- 30 ευρώ, είναι προφανές ότι μόνο ως ασπιρίνη μπορούν να θεωρηθούν.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline