Τρίτη 16 Απριλίου 2024  10:02:13

Οι ομαδικοί πλειστηριασμοί έμειναν και μετά το Μνημόνιο της «καθαρής εξόδου».

Ξεκινούν πάλι στις 4 Σεπτεμβρίου μέσα κλίμα ανησυχίας και λαθεμένων προσδοκιών από Κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και Κράτος. Πρωτοστατεί πάλι το Δημόσιο για χρέη του από κακότυχους πολίτες (άνεργους, συνταξιούχους, χαμηλόμισθους) οικογένειες, επαγγελματίες.

Δεν σταμάτησαν ποτέ και ούτε πρόκειται να σταματήσουν και τώρα, μετά το τέλος των Μνημονίων, την νέα ελεύθερη πολιτική της Κυβέρνησης και την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια .7.470 πλειστηριασμοί έγιναν από τις 21 Φεβρουαρίου, ενώ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αναρτήθηκαν σχεδόν οι διπλάσιοι.

Το νέο σύστημα πλειστηριασμών θα ξεκινήσει εκ νέου την πρώτη Τετάρτη του Σεπτεμβρίου, 4 Σεπτεμβρίου, με τους συμβολαιογράφους να υποστηρίζουν ότι μέχρι στιγμής, καμία πρώτη κατοικία δεν έχει βγει στο σφυρί. Ωστόσο παραμένει άγνωστο πόσο θα διαρκέσει το «μορατόριουμ» μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης για την μη εκποίηση της πρώτης κατοικίας, αν και στη πλειοψηφία τους οι τράπεζες είναι εκείνες (σ.σ κατά ποσοστό 70%) που παίρνουν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος ακινήτων και δευτερευόντως ιδιώτες.

Από τους 7.470 πλειστηριασμούς, πάντως, γόνιμοι κηρύχθηκαν οι 3.477, δηλαδή υπήρξε κατακύρωση του ακινήτου στον ενδιαφερόμενο, ενώ άγονοι κηρύχθηκαν 3.993.

Στην Αθήνα, το Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, διενεργήθηκαν 4.511 πλειστηριασμοί, ενώ στην Θεσσαλονίκη 1991. Στην...αρένα των πλειστηριασμών θα μπει, όπως προβλέπεται, δειλά-δειλά και το δημόσιο (σ.σ εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία) κυρίως όταν πρόκειται για μεγάλες οφειλές. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές πάντως, η ανάρτηση στην πλατφόρμα ενός πλειστηριασμού έχει οδηγήσει περίπου το 35% των οφειλετών σε ρυθμίσεις.
Υπενθυμίζεται ότι πλέον οι πλειστηριασμοί διενεργούνται μόνο μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και όχι στο ακροατήριο, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα όπως αυτά που είδαμε στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline