Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  14:31:55

Ξαναρχίζουν, δυστυχώς από Τετάρτη και μάλιστα μαζικοί οι νέοι πλειστηριασμοί ακινήτων. Και για χρέη στο Δημόσιο κι Τράπεζες και χωρίς καμμία εντολή καμιάς Τρόικας ως άλλοθι. Κύριο

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, υπολογίζεται να «βγουν» στο σφυρί περί τα 30.000 ακίνητα κάθε κατηγορίας σε όλη την Ελλάδα, όμως την ίδια στιγμή οι τράπεζες προωθούν προγράμματα ρυθμίσεων στεγαστικών δανείων.

Ξεκινούν, από την προσεχή Τετάρτη, πρώτοι πλειστηριασμοί ακινήτων οφειλετών στη μεταμνημονιακή εποχή. Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής για την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου έχουν προγραμματιστεί 528 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ενώ το 2019 προβλέπονται περίπου 50.000 πλειστηριασμοί. Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα, καταγράφονται τάσης φυγής από το νόμο Κατσέλη λόγω της υποχρεωτικής άρσης του τραπεζικού απορρήτου από 15 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, υπολογίζεται να «βγουν» στο σφυρί περί τα 30.000 ακίνητα, όμως την ίδια στιγμή οι τράπεζες προωθούν προγράμματα ρυθμίσεων στεγαστικών δανείων.

Από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας στις 21 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα έχουν αναρτηθεί 14.500 και έχουν ολοκληρωθεί 7.500 πλειστηριασμοί. Από αυτούς κηρύχθηκαν γόνιμοι 4.500, δηλαδή οι έξι στους δέκα. Τα περισσότερα από τα ακίνητα που βγαίνουν στο ηλεκτρονικό σφυρί καταλήγουν στα χέρια των τραπεζών και λίγα είναι αυτά που βρίσκουν αγοραστή
Σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας μπαίνει η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου, μετά από έναν μήνα διακοπής λόγω Αυγούστου.

Για τον επόμενο μήνα έχουν αναρτηθεί, μέχρι στιγμής, 2300 πλειστηριασμοί, έναντι 2.650 που διενεργήθηκαν τον Ιούλιο. Σημειώνεται ότι από τις 21 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία της η ηλεκτρονική πλατφόρμα, έχουν βγει στο «σφυρί» 16.190 ακίνητα, στη συντριπτική τους πλειονότητα από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Κατά μέσο όρο, διενεργούνται 3.000 πλειστηριασμοί μηνιαίως, γεγονός που ανεβάζει κατά πολύ τον αρχικό στόχο για 15.000 – 18.000 πλειστηριασμούς εντός του 2019. Εάν η διαδικασία των ρευστοποιήσεων συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς, οι πλειστηριασμοί φέτος θα αγγίξουν τις 30.000 –αριθμός διπλάσιος από τον αρχικό στόχο που είχαν θέσει οι τράπεζες.

Πρέπει να τονιστεί, βέβαια, ότι από τα ακίνητα που αναρτώνται στην πλατφόρμα eauction.gr, μόνο τα μισά ακίνητα βρίσκουν αγοραστή (περίπου το 55%), ενώ οι υπόλοιποι πλειστηριασμοί είτε αναστέλλονται λόγω ρύθμισης με τον οφειλέτη την τελευταία στιγμή, είτε κηρύσσονται άγονοι λόγω έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Το σημαντικό είναι, πάντως, ότι από τα ακίνητα που «αλλάζουν χέρια», το 85% καταλήγει στο ενεργητικό των ίδιων των τραπεζών που τα επισπεύδουν, γεγονός που εμπνέει ανησυχία στις διοικήσεις των τραπεζών, αλλά κυρίως στον εποπτικό φορέα της ΕΚΤ. Οι τράπεζες, ωστόσο, θεωρούν αναγκαίο να στηρίξουν την «ανώριμη» ακόμη αγορά ώστε να μην προκληθούν τριγμοί στις τιμές των ακινήτων της χώρας που έχουν αρχίσει δειλά να ανακάμπτουν. Με αυτόν τον τρόπο, επιχειρούν να δημιουργήσουν τη ζήτηση για τα ακίνητα των πλειστηριασμών –κάτι το οποίο φαίνεται πως αποφέρει ήδη κάποια αποτέλεσματα.

Σύμφωνα με πηγές του κλάδου, οι τράπεζες στοχεύουν να μειώσουν το ποσοστό αυτό στο 50% στο βάθος τριετίας, προχωρώντας μεταξύ άλλων και στο «λίφτινγκ» της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ώστε να είναι πιο φιλική προς τους χρήστες και ιδίως τους ιδιώτες.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline