Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  23:15:35

€40 εκ. το χρόνο η φοροδιαφυγή από λαθρεμπόριο υγραερίου κίνησης

Σε 40 εκατ. ευρώ ετησίως εκτιμάται ότι φτάνει το ύψος της φοροδιαφυγής από το λαθρεμπόριο υγραερίου κίνησης. Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, η παρανομία οργιάζει τα τελευταία χρόνια και η παραβατικότητα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Οι καταγγελίες αναφέρουν ότι υγραέριο χαμηλής ποιότητας και φορολογίας (βιομηχανικό) πωλείται ως υγραέριο κίνησης χωρίς παραστατικά σε ανυποψίαστους καταναλωτές, από επιτήδειους, σε ορισμένα πρατήρια.

Εκτιμάται ότι πάνω από το 25% του υγραερίου κίνησης που πωλείται στην Ελλάδα προέρχεται πλέον από παράνομες παραδόσεις υγραερίου βιομηχανίας, χαμηλότερου ΕΦΚ. Κάθε λίτρο βιομηχανικού υγραερίου έχει περίπου 0,21 ευρώ χαμηλότερη φορολογία από ένα λίτρο υγραερίου κίνησης (πάνω από 25% της λιανικής τιμής του υγραερίου κίνησης). Τη διαφορά αυτή καρπώνονται οι παράνομοι πρατηριούχοι.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, σήμερα στην Αττική, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και του Παρατηρητηρίου Τιμών, υπάρχουν περισσότερα από 15 πρατήρια, τα οποία πωλούν το υγραέριο κίνησης χαμηλότερα από την τιμή διυλιστηριακού κόστους.

«Αυτό σημαίνει πως τόσο οι εταιρείες προμήθειας όσο και οι πρατηριούχοι, είτε έχουν αποφασίσει να δουλεύουν συστηματικά με ζημιά, είτε με θρασύτητα προβαίνουν σε εκτεταμένο λαθρεμπόριο πουλώντας βιομηχανικό υγραέριο αντί για υγραέριο κίνησης, επωφελούμενοι τη σημαντική διαφορά του φόρου», σημειώνουν παράγοντες της αγοράς υγραερίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε εκκρεμότητα παραμένουν σημαντικά θέματα τα οποία θα μπορούσαν να περιορίσουν το φαινόμενο, όπως:

- Η υποχρέωση αυτόματης έκδοσης αποδείξεων από το πρατήριο κατά την πώληση υγραερίου (για τα υπόλοιπα καύσιμα ισχύει εδώ και πολλά χρόνια).

- Η διασύνδεση του υγραερίου στο σύστημα εισροών/εκροών.

- Οι εντατικοί έλεγχοι, αλλά και η άμεση επιβολή αποτρεπτικών κυρώσεων σε κάθε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων.

- Απαγόρευση συμφόρτωσης υγραερίου κίνησης και υγραερίου βιομηχανικής χρήσης στο ίδιο βυτιοφόρο κατά το ίδιο δρομολόγιο.

Σήμερα οι έλεγχοι των πρατηρίων για το υγραέριο περιορίζονται σε ένα γραφειοκρατικό καθεστώς χειρόγραφων ελέγχων και διασταυρώσεων στοιχείων, από τα κατά τόπους τελωνεία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η αγορά υγραερίων τους τελευταίους έξι μήνες του 2018 είναι αυξημένη παρουσιάζοντας όμως στρεβλώσεις. Ειδικότερα, το υγραέριο κίνησης φαίνεται να είναι πτωτικό κατά 6%, ενώ το υγραέριο βιομηχανικής χρήσης αυξημένο κατά 8,5%. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, ο αριθμός των πρατηρίων υγραερίου αυξάνεται συνεχώς (ξεπερνούν σήμερα τα 1.100 σε όλη την Ελλάδα), όπως αυξανόμενος είναι και ο αριθμός των οχημάτων που μετατρέπονται από βενζινοκίνητα σε υγραεριοκίνητα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline