Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  22:26:29

Αντιπολίτευση: Γεύση σκανδάλου στην εξαγορά από τη ΔΕΗ εταιρείας στενού συνεργάτη του Ζόραν Ζάεφ

Πολλά ερωτηματικά αλλά και τους σαφείς υπαινιγμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «γεύση σκανδάλου» και συναλλαγής, προκάλεσε η αποκάλυψη (ΣΚΑΪ) ότι μόλις δυο μήνες πριν υπογραφεί η συμφωνία των Πρεσπών, η ΔΕΗ εξαγόρασε εταιρία ενέργειας των Σκοπίων, η οποία ανήκει στον αντιπρόεδρο της χώρας και στενό συνεργάτη του Ζόραν Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ!

Η ΔΕΗ, επιβεβαίωσε την εξαγορά (που έγινε, φυσικά, κατόπιν εγκρίσεως του βασικού μετόχου της, δηλαδή του ελληνικού δημοσίου...) έναντι τιμήματος 4,8 εκατ. ευρώ, τα οποία και κατατίθενται τμηματικά σε προσωπικούς λογαριασμού του αντιπροέδρου Ανγκιούσεφ, «όπως προβλέπεται από τους όρους της σύμβασης», χωρίς να διευκρινίζεται, όπως ερωτήθηκε σχετικά η ΔΕΗ, αν οι λογαριασμοί αυτοί είναι συνδεδεμένοι καθ' οιονδήποτε τρόπο με το κυβερνών κόμμα του κ. Ζάεφ...

Μετά τις αποκαλύψεις του WIKILEAKS ότι τα Σκόπια με την συμφωνία των Πρεσπών πέτυχαν ακριβώς αυτό που επεδίωκαν (όνομα, γλώσσα και ταυτότητα, τα οποία -ιδίως τα δυο τελευταία- αρνούνταν οι προηγούμενε ελληνικές κυβερνήσεις...), η υπόθεση της εξαγοράς της εταιρίας του αντιπροέδρου του Ζάεφ από την ΔΕΗ, έρχεται να προσθέσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην περιβόητη συμφωνία των Πρεσπών.

Ιδίως αν εκτιμήσει κανείς την... ευκολία με την οποία η ΔΕΗ έδωσε κοντά 5 εκατομμύρια ευρώ, την στιγμή που η επιχείρηση βρίσκεται ουσιαστικά σε καθεστώς χρεοκοπίας, με δυσβάστακτα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, έλλειψη κεφαλαίων για τον εκσυγχρονισμό αλλά και την απλή συντήρηση των δικτύων της, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι σ' αυτήν και... επιβεβαιώνουν δραματικά τα αναφερόμενα αίτια των πρόσφατων πολύνεκρων πυρκαγιών στην χώρα, τα οποία αποδίδονται σε κομμένα καλώδια της ΔΕΗ...

Η ΔΕΗ, βρήκε κεφάλαια για να εξαγοράσει την εταιρία ενέργειας του αντιπροέδρου του κ. Ζάεφ, αλλά... αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους εγκατεστημένους στην Ελλάδα παρόχους ενέργειας (αιολικά πάρκα, ηλιακή ενέργεια κ.λ.π.) ή προβαίνει σε μονομερείς και αντισυμβατικές μειώσεις του τιμήματος που είχε συμφωνήσει με αυτούς, όταν αποφάσιζαν να προχωρήσουν στις πανάκριβες παραγωγικές επενδύσεις τους...

Όπως κατήγγειλε σήμερα ο τομεάρχης Εθνική Άμυνας της ΝΔ κ. Βασίλης Κικίλιας,«η ΔΕΗ έχει κινδυνεύσει 2-3 φορές να χρεοκοπήσει τον τελευταίο χρόνο. Δεν είχε να πληρώσει τη μισθοδοσία της. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης, μαζί με τον αρμόδιο τομεάρχη κ. Σκρέκα, έκαναν συνέντευξη Τύπου για το θέμα της ΔΕΗ, την αδυναμία της επιχείρησης, τα μπλακ άουτ, τα προβλήματα χρηματοδότησης» υποστήριξε ο κ. Κικίλιας, για να προσθέσει:

«Και δύο μήνες πριν από τη συμφωνία των Πρεσπών, έδωσαν εν κρυπτώ στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων "μποναμά" 5 εκατ. ευρώ μέσω της ΔΕΗ. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πολιτική εντολή. Το θέμα είναι μείζον, πάρα πολύ σοβαρό και πρέπει να διερευνηθεί άμεσα, σήμερα κιόλας». 

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline