Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι ΗΠΑ ο 7ος πιο σημαντικός εξαγωγικός προορισμός για την Ελλάδα

Οι ΗΠΑ αποτελούν τον έβδομο πιο σημαντικό εξαγωγικό προορισμό για την Ελλάδα "με τις εξαγωγές μας να ανέρχονται σε 1,1 δισ. ευρώ και το μερίδιο εξαγωγών σε 4% για το 2017" τόνισε, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Δρ. Κυριάκος Λουφάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εξαγωγές τροφίμων και ποτών από την Ελλάδα στις ΗΠΑ ανήλθαν στο ποσό των 313,4 εκατ. ευρώ για το 2017, ενώ οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν το 6% των παγκόσμιων εξαγωγών του κλάδου για την Ελλάδα. Οι σημαντικότερες κατηγορίες του κλάδου που εξάγονται στις ΗΠΑ είναι τα παρασκευάσματα λαχανικών και φρούτων με μερίδιο εξαγωγών 51,7%, τα λίπη και έλαια με μερίδιο εξαγωγών 14,1%, τα γαλακτοκομικά (7,7%), τα ψάρια (6,2) και τα παρασκευάσματα με βάση τα δημητριακά (5,2%).

Ο κ. Λουφάκης αναφέρθηκε, επίσης, και στα πλεονεκτήματα του αγροτικού τομέα, τα οποία, βάσει και πρόσφατης μελέτης της Εθνικής Τράπεζας μπορούν να δώσουν ώθηση στην αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας. Η μελέτη ανέδειξε 18 προϊόντα, τα οποία στήριξαν τις εξαγωγές και την ελληνική οικονομία κατά τη διάρκεια της κρίσης, από τα οποία τα 12 ανήκουν στον αγροδιατροφικό κλάδο.

"Μεταξύ των 18 αυτών εξαγωγικών προϊόντων εντοπίζουμε την κομπόστα ροδάκινο, ούσα πρώτη στον κόσμο με μερίδιο 20%, το φρέσκο ψάρι με μερίδιο 17% στις παγκόσμιες εξαγωγές, τις ελιές οι οποίες εξάγονται σε 88 χώρες και το διάστημα 2009-2017 παρουσίασαν αύξηση εξαγωγών κατά 110%, ενώ παράλληλα διεύρυναν το παγκόσμιο μερίδιό τους από 19% το 2009 σε 26% το 2017", σημείωσε ο κ. Λουφάκης.

Διοργανωτής της εκδήλωσης είναι το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με συνδιοργανωτές τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

Πολυμέσα