Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  13:13:56

Τι μπορεί να γίνει με τη μείωση των συντάξεων

Η πρώτη κρίσιμη κοινωνική δοκιμασία της Κυβέρνησης μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου είναι αυτή που αφορά τη μείωση των συντάξεων. Η προαποφασισμένη μείωση των συντάξεων είναι από τις πιο κοινωνικά επώδυνες πολιτικές που προκαταβολικά ψήφισε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και η κυβέρνηση ξέρει ότι θα έχει τεράστιο πολιτικό κόστος εξαιτίας.

Γι' αυτό και επέλεξε η ίδια να διεκδικήσει τη μη εφαρμογή της.
Η κυβέρνηση στηρίζει το αίτημά μη εφαρμογής του μέτρου στα θετικά αποτελέσματα που έχει ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα που κατά τη γνώμη της καθιστούν περιττή την εφαρμογή του μέτρου. Από την άλλη, οι δανειστές διστάζουν να αποδεχτούν μια τέτοια παρέκκλιση από τα συμφωνηθέντα μέτρα και μάλιστα σε ένα ζήτημα που αφορά μεσοπρόθεσμα το ασφαλιστικό ζήτημα και τη βιωσιμότητά του. Αυτό εξηγεί και τα αντιφατικά μηνύματα που στέλνουν.

Εάν γίνει δεκτό το αίτημα της κυβέρνησης, τότε προφανώς και δεν πάμε για πρόωρες εκλογές το χειμώνα. Αντίθετα, η κυβέρνηση θα μπορεί πιο απερίσπαστη να δώσει έμφαση στην μακρά προεκλογική εκστρατεία.

Εάν, όμως, το αίτημα δεν γίνει δεκτό και πάμε για εφαρμογή του μέτρου, η κυβέρνηση θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, γιατί θα πρέπει να αντιμετωπίσει την κατακραυγή των συνταξιούχων που θα δουν άλλη μια μείωση συντάξεων.

Σε μια τέτοια περίπτωση είναι πάρα πολύ πιθανό να πάμε σε πρόωρες εκλογές με την κυβέρνηση να κάνει ηρωική έξοδο, να καταγγέλλει τους δανειστές και να διεκδικεί μια όψιμη αγωνιστικότητα και «συγκρουσιακότητα». Η ημερομηνία των εκλογών ποικίλλει. Από το να γίνουν και μέσα στον Δεκέμβριο, μέχρι τις αρχές του νέου έτους ή όπως λένε οι πολιτικές αναλυτές το «σενάριο της γαλοπούλας».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline