Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  15:34:17

Τη Δευτέρα στη Βουλή κανονικές οι περικοπές των συντάξεων στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2019. Για καλές εξετάσεις προς Θεσμούς και ΔΝΤ, με ελπίδες για ανατροπή ως τον Δεκέμβριο. Κύριο

Χωρίς κυνισμό για μελλοθάνατους συνταξιούχους χθες στη Βουλή ο Ε. Τσακαλώτος υπήρξε υποσχετικός αλλά πολύ γενικά, ότι ίσως δεν υπάρξουν τελικά οι περικοπές των συντάξεων (όπως και τον ερχόμενο χρόνο για την κατάργηση του αφορολόγητου), τις οποίες είχε προτείνει ο ίδιος ως ΥΠΟΙΚ και είχαν ψηφίσει όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Τσακαλώτος : Έχουμε δημοσιονομικό χώρο για να μην τις κόψουμε και να μην εφαρμόσουμε το αφορολόγητο.

Δεν επιθυμώ το θάνατο των συνταξιούχων, δεν θα μπορούσα να το πω αυτό, δικαιολογήθηκε ο υπουργός Οικονομικών για τη δήλωσή του περί «φυσικής φθοράς» - Ήταν μια πρώτη λίστα, δεν θα πάνε αρχαιολογικοί χώροι και νοσοκομεία στο υπερταμείο, υποστήριξε
Την ακύρωση του μέτρου για την περαιτέρω μείωση στο αφορολόγητο έβαλε στην πολιτική εξίσωση ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος την ώρα που οι δανειστές ξεκαθάρισαν ότι οποιαδήποτε συζήτηση για την περικοπή στις συντάξεις θα συζητηθεί στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.

Με παρέμβασή του στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο κ. Τσακαλώτος έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι οι αρχαιολογικοί χώροι, τα νοσοκομεία, σχολεία και οι πλατείες που μπήκαν στην λίστα με τα υπο παραχώρηση ακίνητα στο Υπερταμείο δεν θα εκποιηθούν καθώς προστατεύονται από την νομοθεσία, απέφυγε ωστόσο να παραδεχθεί ότι η ένταξή τους αποτελεί λάθος των αρμόδιων υπηρεσιών.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών υπερασπίστηκε τις απόψεις του για την πορεία εκτός ασφαλιστικού συστήματος των παλαιών συνταξιούχων με «φυσικό τρόπο» επισημαίνοντας ότι οι αναλογιστικές μελέτες για την πορεία των ασφαλιστικών ταμείων λαμβάνουν υπόψη το προσδόκιμο ζωής, τόνισε όμως ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί τον θάνατο των συνταξιούχων.

«Είπα ότι δεν είναι σωστό για το δημόσιο διάλογο μια παράταξη να κατηγορεί έναν υπουργό ότι θέλει να πεθάνουν άνθρωποι. Είναι βαρύ. Δεν θα μπορούσα να το πω αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ξεχνώντας προφανώς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση κατηγορούσε με μεγάλη ευκολία υπουργούς για τις αυτοκτονίες ή τον θάνατο από μαγκάλια.

Ειδικότερα, για τις συντάξεις ο κ. Τσακαλώτος υπενθύμισε ότι ΝΔ και ΔΗΣΥ υποστήριζαν ότι οι μειώσεις στις συντάξεις και στο αφορολόγητο θα ισχύσουν από το 2019 και πως δεν θα υπάρξουν αντίμετρα για να προσθέσει «τώρα φαίνεται ότι μάλλον υπάρχουν τα αντιμετρα και υπάρχει μια αμφισημία που θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση. Το 2017 επιβλήθηκαν τα μέτρα και τα αντίμετρα γιατί η Γερμανία έδωσε δικαίωμα βέτο στο ΔΝΤ. Όταν έγινε αυτό το πράγμα το ΔΝΤ έλεγε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 θα είναι 1%. Τώρα λέει ότι είναι 3,5% γι αυτό είμαστε σε άλλο κόσμο και εκτός μνημονίου και έχουμε το δημοσιονομικό χώρο για να μην κόψουμε τις συντάξεις και να μην εφαρμόσουμε το αφορολόγητο».

«Τώρα λέτε ότι κόβουμε τα αντίμετρα για να σωθούν οι συντάξεις. Τα αντίμετρα θα υπάρξουν» συνέχισε ο υπουργός απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

Δευτέρα στη Βουλή με κανονικές τις περικοπές των συντάξεων στο Προσχέδιο του Προυπολογισμού του 2019. Για καλές εξετάσεις προς Θεσμούς και ΔΝΤ, με ελπίδες για ανατροπή ως τον Δεκέμβριο.

Μέχρι σήμερα δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως κανένας στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών για τις τελικές αποφάσεις επί του προσχεδίου

Με προβλέψεις για υπερπλεόνασμα και με γκρίζα ζώνη για την περικοπή ή μη των συντάξεων κατατίθεται την ερχόμενη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου στη Βουλή το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.
Το «κλειδί» που θα ξεκλειδώσει το γρίφο των συντάξεων θα παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Το Μεσοπρόθεσμο ενσωματώνει προβλέψεις εξοικονομήσεων 2,880 δισ. ευρώ το 2019 από το μαχαίρι στις συντάξεις αλλά η κυβέρνηση επιχειρεί να ακυρώσει τις περικοπές. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ξεκάθαρα έχει τοποθετήθηκε υπέρ της εφαρμογής των μειώσεων στις συντάξεις.

Το αρχικό σχέδιο

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ενσωμάτωση των περικοπών στο προσχέδιο ώστε, κατόπιν συμφωνίας με τους δανειστές να απαλειφθεί στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού στις 21 Νοεμβρίου και αφού νωρίτερα στις 15 Οκτωβρίου το σχέδιο υποβληθεί στην Κομισιόν, όπως συμβαίνει για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Μέχρι σήμερα δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως κανένας στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών για τις τελικές αποφάσεις επί του προσχεδίου.
Την ίδια ώρα, πληροφορίες από το Eurogroup αναφέρουν ότι το θέμα των συντάξεων και ευρύτερα η αξιολόγηση της μεταμνημονιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας αλλά και η αξιολόγηση της τήρησης ή μη των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί θα συζητηθούν στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.

Τα δημοσιονομικά

Σε σχέση με τα μακροοικονομικά μεγέθη το προσχέδιο του προϋπολογισμού αναμένεται πως θα ακολουθεί τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου που προέβλεπε πως το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2% εφέτος (στα 182,959 δισ. ευρώ) και στη συνέχεια κατά 2,4% το 2019 (στα 189,743 δισ. ευρώ). Η συνεισφορά των επενδύσεων στην πραγματική ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα κορυφωθεί στις 1,6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το 2019.

Η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1% το 2019, ενώ οι ιδιωτικές επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 12,1%. Η ανεργία από 19,9% εφέτος, θα αποκλιμακωθεί στο 18,2% το 2019, ο δε πληθωρισμός προβλέπεται να αυξηθεί από 0,6% εφέτος στο 1,2% το 2019.

Το δημόσιο χρέος αναμένεται να υποχωρήσει από τα 335 δισ. ευρώ εφέτος (183,1% του ΑΕΠ) στα 323,3 δισ. ευρώ το 2019. Σε ένα βαθμό αυτό θα γίνει και με την αρωγή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που αναμένεται να επιφέρει έσοδα 1,204 δισ. ευρώ το 2019. Αυτά θα προέλθουν κυρίως από διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη ή πρόκειται να διεξαχθούν, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, όπως π.χ. Εγνατία Οδός, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, κ.α.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline