Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  17:06:06

Νέα τραπεζική κρίση στον ευρωπαϊκό Νότο φοβούνται οι επενδυτές

Οι τεράστιες απώλειες στα Χρηματιστήρια Ελλάδας και Ιταλίας εγείρει φόβους στους επενδυτές για μία νέα τραπεζική κρίση στον ευρωπαϊκό Νότο.

Δημοσίευμα της Handelsblatt επισημαίνει ότι «οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 37 δισ. Ευρώ έχασαν οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου από μετοχές ιταλικών τραπεζών από τα μέσα Μαΐου – μια απώλεια αξίας περισσότερο από το 1/4. Όμως, τα πιο τρομακτικά δεδομένα ήρθαν από την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα. Στην Αθήνα, ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών υποχώρησε την Τετάρτη κάποια στιγμή της ημέρας κατά 9%, ενώ η Πειραιώς έχασε το ένα πέμπτο της αξίας της».

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, οι απώλειες σε Ιταλία και Ελλάδα αποτελούν σύμπτωμα δύο διαφορετικών προβλημάτων. Οι Ελληνικές τράπεζες πιέζονται λόγω του τεράστιου όγκου των κόκκινων δανείων, ενώ στην Ιταλία ευθύνεται η επιθετική δημοσιονομική στάση του νέου λαϊκιστικού συνασπισμού. Υψηλόβαθμος τραπεζίτης στη Φρανκφούρτη αναφέρει ότι τα δύο ζητήματα αντιμετωπίζονται, όμως οι επενδυτές είναι νευρικοί και η κατάσταση θα μπορούσε γρήγορα να κλιμακωθεί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο πρόβλημα των τραπεζών είναι το πιστωτικό ρίσκο. Δάνεια ύψους 88,6 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν εξυπηρετούνται ή θεωρούνται ότι είναι επικίνδυνα. Το ποσοστό αντιστοιχεί περίπου στο 48% του συνολικού δανεισμού ή στο 50% του ελληνικού ΑΕΠ.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline