Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  20:50:50

Σταύρος Τζίμας: Κύριος οίδε τι έπεται

Τα όσα έγιναν κατά την επίσκεψη στην Ελλάδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου «δεν ήταν καθόλου ωραία πράγματα», κατά την έκφραση υψηλόβαθμου αξιωματούχου του Φαναρίου.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος δεν μετέβη, αν και είχε προσκληθεί, στη Θεσσαλονίκη για να παραστεί στις εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ενώ ήταν εκεί ο κ.κ. Βαρθολομαίος. Οταν μετά ο Πατριάρχης συνέχισε το ταξίδι του στην Αθήνα, ο Αρχιεπίσκοπος ματαίωσε τη μεταξύ τους συνάντηση «λόγω φόρτου εργασίας» . Και ναι μεν ο κ. Ιερώνυμος έσπευσε, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, να δηλώσει ότι αγαπάει τον Πατριάρχη, το Πατριαρχείο το οποίο σέβεται και στηρίζει, πλην όμως, αγαπάει πιο πολύ την Εκκλησία και την πατρίδα, οι εντυπώσεις όμως έμειναν. Προφανώς και η ψυχρότητα δεν έχει να κάνει μόνο με τη διένεξη γύρω από έναν διεκδικούμενο ναό, αυτόν του Αγίου Γεωργίου στο κτήμα Προμπονά στα Ανω Πατήσια, για τον οποίο το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Μια σειρά από επεισόδια έχουν τροφοδοτήσει ένταση στις σχέσεις τους, με ορατό τον κίνδυνο πρόκλησης ρήγματος. Κάποια εξ αυτών, μάλιστα, θεωρήθηκαν πρωτοφανή στα εκκλησιαστικά πράγματα. Οπως, για παράδειγμα, ότι πρώτη φορά στην ιστορία του «θρόνου» Αρχιεπίσκοπος Αθηνών πήγε στα δικαστήρια (υπόθεση Προμπονά) το Φανάρι. Ούτε έχει ξανασυμβεί, τουλάχιστον στα νεότερα χρόνια, το Πατριαρχείο να χαρακτηρίσει «ανεπιθύμητο» διορισμένο από την κυβέρνηση πολιτικό διοικητή του Αγίου Ορους, όπως έγινε με τον σημερινό στενό συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.

Οι αποδιδόμενες στην ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος διαρροές περί δήθεν προθέσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου να «πάρει πίσω» τις μητροπόλεις των αποκαλούμενων Νέων Χωρών (σ.σ.: εκείνων στην Ηπειρο και τη Μακεδονία- Θράκη, που παραχωρήθηκαν από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως μετά τους βαλκανικούς πολέμους) έχουν ενοχλήσει βαθύτατα το Φανάρι. Βεβαίως, κατά καιρούς υπήρξαν δυσλειτουργίες στις σχέσεις Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ελλάδος, τελευταία όμως αυτές κινδυνεύουν να εκτροχιαστούν. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο βάλλεται σε όλα τα μέτωπα με αφορμή (και) το ουκρανικό ζήτημα από τη Ρωσία, στο πλαίσιο της πολιτικής υπονόμευσης και αποδυνάμωσής του ώστε να μεταφερθούν τα πρωτεία στη Μόσχα. Το να «συνεισφέρει» ποικιλοτρόπως τα αντιπατριαρχικά αισθήματα και η Εκκλησία της Ελλάδος, μόνο ζημία (τού ) κάνει.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline