Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  01:51:49

Η Κυβέρνηση κάνει ενστάσεις κατά αποφάσεων υπέρ συνταξιούχων, όμως τα δικαστήρια συνεχίζουν τη δικαίωση όσων προσφεύγουν. Ήδη, συνταξιούχοι πληρώθηκαν με τη βούλα του Ν ΣΚ αναδρομικά από περικοπές συντάξεων. Κύριο

Τρίτη έφεση για να προσβάλλει πρωτόδικη απόφαση που δικαιώνει δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι ζητούν την επιστροφή των κομμένων δώρων τους αναμένεται να ασκήσει το Δημόσιο μετά τις δύο εφέσεις που ήδη κατέθεσαν ο ΕΦΚΑ και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑΕΠ) κατά αποφάσεων που δικαιώνουν συνταξιούχους για τις περικοπές στις συντάξεις και τα δώρα.

Μια απόφαση ιδιαίτερης σημασίας, προχωρημένη πέρα από την απλή δικαίωση. Πρόκειται για δύο συνταξιούχους της ΔΕΗ που όχι μόνο κέρδισαν δικαστικά τα ποσά που διεκδικούσαν αλλά τα ποσά πιστώθηκαν ήδη στους λογαριασμούς τους από τον ΕΦΚΑ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Σκάι.

Νέα δεδομένα για τα αναδρομικά των συνταξιούχων δημιουργεί δικαστική απόφαση που δικαιώνει δύο συνταξιούχους της ΔΕΗ οι οποίοι είχαν προσφύγει ζητώντας να τους επιστραφούν ποσά από τις συντάξεις τους που είχαν περικοπεί.

Σύμφωνα με τον Σκάι την απόφαση καταρχάς, έλαβε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, που επιδίκασε σε δύο συνταξιούχους της ΔΕΗ πόσο σχεδόν 3.400 ευρώ, που είχαν περικοπεί με βάση τους νομούς 4051 και 4093 του 2012, τους νόμους δηλαδή που το ΣτΕ έχει κρίνει αντισυνταγματικούς.

Το δικαστήριο αναγνωρίζει την υποχρέωση του εναγόμενου ΙΚΑ-ΕΤΑΜ νυν ΕΦΚΑ να καταβάλλει στους δύο συνταξιούχους το ποσό των 3.386 ευρώ νομιμοτόκως (6% ετησίως) από την επίδοση της αγωγής.

Οι δύο συνταξιούχοι όχι μόνο δικαιώθηκαν, αλλά σύμφωνα με το ρεπορτάζ που μετέδωσε η τηλεόραση του Σκάι, έχουν ήδη λάβει τα ποσά που τους επιδικάστηκαν. Η πληρωμή τους από τον ΕΦΚΑ έγινε στις 29 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, το δεύτερο σημαντικό στοιχείο της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι ο ΕΦΚΑ προχώρησε στην πληρωμή των επιδικασθέντων ποσών χωρίς να εφεσιβάλλει την δικαστική απόφαση, καθώς η γνωμοδότηση της τριμελούς επιτροπής του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους επισημαίνει ότι η δικαστική απόφαση συνάδει με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Ο Σκάι ζήτησε και σχόλιο για την υπόθεση από το υπουργείο Εργασίας, χωρίς όμως, να υπάρξει απόκριση, αφού φαίνεται ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί πλήρως για την υπόθεση.

«Μπλοκάρουν» τις αποφάσεις που δικαιώνουν συνταξιούχους, με προσδοκίες ανατροπής η καθυστέρησης.

Τρίτη έφεση για να προσβάλλει πρωτόδικη απόφαση που δικαιώνει δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι ζητούν την επιστροφή των κομμένων δώρων τους ασκησε το Δημόσιο, -τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας- μετά τις δύο εφέσεις που ήδη κατέθεσαν ο ΕΦΚΑ και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑΕΠ) κατά αποφάσεων που δικαιώνουν συνταξιούχους για τις περικοπές στις συντάξεις και τα δώρα.

Τα ταμεία όχι μόνο ασκούν εφέσεις αλλά κάνουν ότι μπορούν για να μπλοκάρουν την εκδίκαση των υποθέσεων που αφορούν στην επιστροφή αναδρομικών στους συνταξιούχους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο ΕΦΚΑ έχει καθυστερήσει ήδη ένα μήνα να προσκομίσει τα εκκαθαριστικά των συντάξεων, όπου αποδεικνύονται οι μνημονιακές περικοπές, τα οποία ζήτησε το δικαστήριο.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των εφέσεων που ασκεί το δημόσιο, το πρωτοδικείο αξιολόγησε εσφαλμένα τις αποδείξεις χωρίς επαρκή αιτιολογία ενώ αν είχε αξιολογήσει ορθώς θα απέρριπτε την αγωγή κατ΄ολοκληρία καθώς οι μνημονιακές διατάξεις «ψηφίστηκαν και εφαρμόστηκαν για το δημόσιο συμφέρον το οποίο στην προκειμένη περίπτωση ταυτίζεται με το συμφέρον των πολιτών, αφού η ενδεχόμενη πλήρης κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης, θα συμπαρέσυρε και σε πλήρη κατάρρευση και τα νοικοκυριά όλων των ελλήνων πολιτών». Μάλιστα στις εφέσεις επισημαίνεται ότι οι περικοπές που έγιναν είναι »συμβατές με το Σύνταγμα»

Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι το σκεπτικό των δύο εφέσεων έχει πολλά κενά αφού τα πρωτοδικεία ακολούθησαν το σκεπτικό της Ολομέλειας του ΣτΕ υπ'αριθ. 2287-2290/2015 το οποίο έκρινε τις περικοπές αντισυνταγματικές με το σκεπτικό ότι οι συντάξεις μειώθηκαν για πολλοστή φορά χωρίς να υπάρξει μέριμνα για την λήψη άλλων κατάλληλων μέτρων για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης.

Ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Τάσος Πετρόπουλος παραδέχθηκε σε συνέντευξή του ότι η τελική έκβαση των αγωγών που θα γίνουν εντός του 2018, θα καθυστερήσει σημαντικά, καθώς αναμένεται τόσο ο ΕΦΚΑ όσο και το ΕΤΕΑΕΠ να ασκήσουν εφέσεις. Γι αυτό και οι δικηγόροι που ασχολούνται με το θέμα συμβουλεύουν τους συνταξιούχους να υποβάλλουν ομαδικές αγωγές ώστε να περιορίσουν τα δικαστικά έξοδα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline