Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  16:11:12

Παρασκευή αρχίζει το έργο των γεωτρήσεων στην Κύπρο το γεωτρύπανο της αμερικανικής εταιρείας (και πολεμικής προστασίας) Exxon Mobil. Ο αμετροεπής Ερντογάν δείχνει να αναδιπλώνεται... Κύριο

Μπροστά στη δυναμική υποστήριξη των γεωτρήσεων από μονάδες του Έκτου Στόλου ο Ερντογάν εγκαταλείπει τώρα τους λεονταρισμούς και συνδυάζει τις απειλές με ύφος αδικούμενου-παραπονεμένου προς Αθήνα και Λευκωσία: Μη μας ζορίζετε, μη μας στριμώχνετε.

Φτάνουμε στο δύσκολο σημείο της πράξης και της δοκιμασίας του 'όποιου θάρρους-θράσους της Τουρκίας, για το οποίο πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι απλές λεκτικές απειλές και τίποτα περισσότερο.

Παρασκευή αρχίζει το έργο των γεωτρήσεων στην Κύπρο το γεωτρύπανο της αμερικανικής εταιρείας(και πολεμικής προστασίας) Exxon Mobil. Ο αμετροεπής Ερντογκάν δείχνει να αναδιπλώνεται

Εντός των επόμενων 48 ωρών αναμένεται στη Λεμεσό το πλοίο-γεωτρύπανο «Stena IceMax», το οποίο θα διενεργήσει γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, για λογαριασμό της αμερικανικής εταιρείας Exxon Mobil, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το πρωί, οι αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέδωσαν οδηγία προς ναυτιλλομένους για τον στόχο «Δελφίνο» στο τεμάχιο 10, με ισχύ μέχρι και τις 25 Φεβρουαρίου.

Αρμόδια πηγή δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το γεωτρύπανο αναμένεται στην Κύπρο, εντός του προκαθορισμένου χρονικού πλαισίου και πως όλα βαίνουν βάσει του συμφωνημένου προγράμματος.
Επιβεβαίωσε, παράλληλα, ότι η εκδοθείσα Νavtex, αφορά στο στόχο «Δελφίνο».
Σύμφωνα με την οδηγία προς ναυτιλλόμενους, δημιουργείται ζώνη ασφαλείας ακτίνας 500 μέτρων γύρω από το «Stena IceMax», η παραβίαση της οποίας αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Οι γεωτρητικές εργασίες της ExxonMobil αναμένεται να ξεκινήσουν στις 15 Νοεμβρίου

Ερντογάν προς Αθήνα και Λευκωσία: Μη μας ζορίζετε, μη μας στριμώχνετε

«Τα ερευνητικά μας ήδη συνεχίζουν. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο αποφασιστικό τρόπο. Δίπλα τους έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά τους. Εμείς για το θέμα αυτό λέμε στους φίλους μας τα απαραίτητα λόγια. Τους λέμε ''μην μας ζορίζετε, μην μας στριμώχνετε''», σημείωσε ο Ερντογάν

Επιμένει στις απειλές εναντίον Ελλάδας και Κύπρου ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του για τα συμφέροντα της χώρας του στην Ανατολική Μεσόγειο και επιβεβαιώνοντας, εμμέσως, ότι η Άγκυρα δεν θα κινηθεί απειλητικά στη γεώτρηση της ExxonMobil, ωστόσο θα επιχειρήσει να διατηρήσει την ένταση στην περιοχή. Ενταση η οποία θα κινείται στα όρια της πρόκλησης θερμού επεισοδίου, κάποιες φορές, και θα έχει στόχο να κάνει όσο το δυνατό πιο δύσκολη την υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μιλώντας με δημοσιογράφους στο ταξίδι επιστροφής του από το Παρίσι ο Ρ. Ερντογάν ανέφερε, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ: Λέμε στους φίλους μας (Έλληνες, Κύπριους, Αμερικανούς) τα απαραίτητα λόγια, μην μας ζορίζετε, μην μας στριμώχνετε. Η αμοιβαία εμπιστοσύνη μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί.
«Στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου τα συμφέροντα συγκρούονται. Υπάρχει η κοινή συνεργασία των Ελληνοκυπρίων με την Exxon Mobil των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί έχουν μια στάση "μην μπείτε μόνο εκεί και από 'κει και πέρα να κάνετε οτιδήποτε". Όπως ξέρετε εμείς πρώτα ξεκινήσαμε από τα βόρεια» είπε στους δημοσιογράφους σημειώνοντας πως για τη δουλειά αυτή η Τουρκία θα έχει δυο πλοία γεωτρύπανα και δύο πλοία ερευνών.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα γεωτρύπανά της Τουρκίας το ένα θα κάνει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και το άλλο στη Μαύρη Θάλασσα.

«Τα ερευνητικά μας ήδη συνεχίζουν. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο αποφασιστικό τρόπο. Δίπλα τους έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά τους. Εμείς για το θέμα αυτό λέμε στους φίλους μας τα απαραίτητα λόγια. Τους λέμε ''μην μας ζορίζετε, μην μας στριμώχνετε''», σημείωσε ο Ερντογάν μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Επί του παρόντος οι ΗΠΑ εμφανίζονται να θωρακίζουν τις έρευνες της ExxonMobil ωστόσο το ερώτημα που παραμένει είναι ποιες θα είναι οι εξελίξεις εάν υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων Αγκυρας – Ουάσιγκτον και τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στο Κυπριακό, ανάλογα φυσικά και με τις ποσότητες υδρογονανθράκων που θα βρεθούν στην κυπριακή ΑΟΖ.

Να σημειωθεί ότι από την Κυριακή το γεωτρύπανο της ExxonMobil βρίσκεται στο «οικόπεδο» 10 της κυπριακής ΑΟΖ, στο στόχο ΔΕΛΦΙΝΟΣ και τις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσει τις έρευνες.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline