Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  13:25:23

Φαντεζίστικη, εάν όχι εικονική η μείωση του ΕΝΦΙΑ και μόνο για το 2019 -Θα εξανεμιστεί με τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών. Ιδιαίτερα στις ιδιοκτησίες της μεσαίας τάξης. Κύριο

Είναι έτοιμες από το ΥΠΟΙΚ αλλά δεν ανακοινώνονται ακόμα σκοπίμως.

Άδικη, αντιαναπτυξιακή και εικονική χαρακτηρίζει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ η ΠΟΜΙΔΑ, σημειώνοντας οι όποιες ελαφρύνσεις θα εξανεμισθούν με τις προγραμματισμένες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών το 2019 και το 2020.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή εισάγεται "επιδοματικού" χαρακτήρα δήθεν "μείωση" του ΕΝΦΙΑ, η οποία έχει τα εξής τρία χαρακτηριστικά:

1. Δεν είναι δίκαιη, γιατί θα έπρεπε να αφορά όχι μόνον αυτούς για τους οποίους θεσπίζεται, αλλά όλους τους φορολογούμενους του ΕΝΦΙΑ, και συγκεκριμένα δεν θα έπρεπε να εξαιρούνται εκείνοι που σήκωσαν και εξακολουθούν να σηκώνουν το τεράστιο φορολογικό βάρος του ΕΝΦΙΑ.

2. Δεν είναι αναπτυξιακή, γιατί αν στόχος ήταν η ανάπτυξη θα έπρεπε να προσανατολιστεί στη μείωση, αν όχι την κατάργηση, του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, είναι αυτός που αποτρέπει την ανάκαμψη στον οικοδομικό τομέα και την οικονομία γενικότερα.

3. Δεν είναι πραγματική, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι θα "εξαερωθεί" από τις επικείμενες και προγραμματισμένες δύο αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων το 2019 και το 2020.

Επιπλέον η ΠΟΜΙΔΑ υποστηρίζει ότι συνεχίζεται το απαράδεκτο αφορολόγητο καθεστώς της συχνά τεράστιας αξίας εκτός σχεδίου γης, που για χάρη της θυσιάστηκε και ουσιαστικά καταστράφηκε η αστική ιδιοκτησία μέσω της διπλής φορολόγησής της με κύριο και συμπληρωματικό φόρο, και

Τι προβλέπεται

Σημειώνεται ότι με την τροπολογία του Υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλ. Τσακαλώτου που κατατέθηκε στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου με τίτλο «Υποχρεώσεις αερομεταφορέων σχετικά με τα αρχεία επιβατών - προσαρμογή της νομοθεσίας στην Οδηγία (ΕΕ) 2016/681», τροποποιούνται - συμπληρώνονται οι διατάξεις του ν.4223/2013, αναφορικά με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.). Συγκεκριμένα με την τροπολογία αυτή, συνολικού δημοσιονομικού κόστους 260.000.000 €:

1. Δεν συνυπολογίζεται και για το έτος 2019 (ίσχυε ειδικά για τα έτη 2016, 2017 και 2018) στη συνολική αξία των δικαιωμάτων επί ακινήτου για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α., η αξία των δικαιωμάτων επί γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.

2. Ειδικά για το έτος 2019, όταν η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας φυσικού προσώπου ανέρχεται μέχρι του ποσού των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ, ο ΕΝ.Φ.Ι.Α., που προκύπτει μειώνεται κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%). Όταν η συνολική αξία της ως άνω ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει το ποσό των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ, για το υπερβάλλον ποσό αυτής, το ποσό της μείωσης κατά τριάντα τοις εκατό(30%) μειώνεται κατά επτά δέκατα (0,7) του ευρώ ανά χίλια (1.000) ευρώ ακίνητης περιουσίας και δεν μπορεί να υπερβεί τα εκατό (100) ευρώ.

Ειδικότερα, η φοροελάφρυνση θα μειώσει το χαράτσι για περίπου €60 το χρόνο, κυρίως για περιουσίες μέχρι €60.000 - Καμία ελάφρυνση για τη μεσαία περιουσία - Υπό όρους οι μειώσεις και στις επιχειρήσεις

Φτηνό «σόου» σε βάρος εξαθλιωμένων πολιτών στήνει η κυβέρνηση, με την μείωση ΕΝΦΙΑ που προωθεί για ψήφιση (αντί της κατάργησης που υποσχόταν). Η πολυδιαφημισμένη φοροελάφρυνση δεν αξίζει παραπάνω από 60 ή 90 ευρώ το χρόνο συνολικά για όσους πολίτες θα τη δικαιούνται –λιγότερα δηλαδή και από όσα μοιράζουν οι τράπεζες με τα προγράμματα ανταμοιβής για τους χρήστες πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών.

Το φτηνό παιχνίδι εντυπωσιασμού με τις παροχές και «μποναμάδες» Τσίπρα αποκαλύπτεται και από μία φράση της ίδιας της Τροπολογίας που έφερε η κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει, η μείωση στον ΕΝΦΙΑ θα ισχύει «ειδικά για το έτος 2019», χωρίς να προβλέπει ότι θα συνεχιστεί ή θα αυξηθεί από το 2020 και μετά.

Δηλαδή η μείωση που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση είναι «μιας χρήσης» και αφορά μόνον στο 2019 αλλά όχι για το 2020! Με άλλα λόγια έχει «ορίζοντα» ως τις εκλογές αφού, όπως κατατέθηκε η διάταξη, για το 2020 η έκπτωση έως 30% δεν θα ισχύει πια εάν δεν ανανεωθεί με νέο νόμο το 2019, οπότε και ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ίδιος με εκείνον του 2018.

Και αυτό ακόμα όμως, ο Πρωθυπουργός το αξιοποίησε για εμπόριο ελπίδας των απελπισμένων πολιτών, λέγοντας στη Βουλή πως θα φέρει «του χρόνου» και άλλο νόμο, που θα προβλέπει περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2020, αλλά αφού περάσουν οι εκλογές και εφόσον βγει κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή όμως, στο ίδιο νομοσχέδιο, φέρνει διάταξη για μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις (που επιβαρύνει το 2020 και όχι το 2019) αλλά αποφύγει να κάνει το ίδιο με τον ΕΝΦΙΑ του 2020, πιθανώς για να μην ομολογήσει (και για δεύτερη φορά μάλιστα μέσα στο ίδιο νομοσχέδιο) ότι παρά την έξοδο από τα Μνημόνια, όλα αυτά τα μέτρα «τελούν υπό την προϋπόθεση επίτευξης» υπερπλεονασμάτων πάνω και από το 3,5% του ΑΕΠ –όπως αναγράφεται στην ειδική Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Τι σημαίνει αυτό;

Ότι τίποτα δεν θα ισχύσει, εάν και εφόσον αποδειχθεί ότι ο προϋπολογισμός που καταθέτει η κυβέρνηση δεν είναι ρεαλιστικός και εφαρμόσιμος, σε μια χρονιά τετραπλών εκλογών μάλιστα όπως είναι το 2019.

«Καθρεφτάκια» οι μειώσεις

Ακόμα μια φορά όμως η κυβέρνηση χάθηκε και στον ορισμό της «μεσαίας τάξης», την οποία μονίμως «διασώζει» ενώ πλήττει διαρκώς.

Ενώ πριν 3 χρόνια, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έθεταν τα όρια της «μεσαίας ιδιοκτησίας» στα περίπου 300.000 ή 400.000 ευρώ, η κυβέρνηση αποκλείει και πάλι την εξαθλιωμένη πλέον «μεσαία τάξη» από τις ελαφρύνσεις, μειώνοντας κατά 30% τον ΕΝΦΙΑ μόνον για τα ακίνητα που η αντικειμενική αξία δεν ξεπερνά τα 60.000 ευρώ, ενώ για τις μεγαλύτερες αξίες η έκπτωση μειώνεται ή μηδενίζεται πλήρως.

Με βάση την ίδια διάταξη πάλι, μείωση ΕΝΦΙΑ έως 30% θα δουν μόνον τα νοικοκυριά και όχι οι επιχειρήσεις.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline