Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  10:59:01

Ανατροπές στις εισφορές για τα μπλοκάκια

Νέες ανατροπές στις εισφορές τους θα διαπιστώσουν από σήμερα Παρασκευή τουλάχιστον 250.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες που έχουν όμως παράλληλα και μισθωτή απασχόληση, καθώς θα περιλαμβάνεται και ο συμψηφισμός των εισφορών του 2017.

Νέες ανατροπές στις εισφορές τους θα διαπιστώσουν από την Παρασκευή τουλάχιστον 250.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες που έχουν όμως παράλληλα και μισθωτή απασχόληση, καθώς θα περιλαμβάνεται και ο συμψηφισμός των εισφορών του 2017.

Η διαδικασία συμψηφισμών διενεργείται καθώς αρχικά ο υπολογισμός των εισφορών έγινε με βάση τα εισοδήματα του 2015 και όχι του 2016. Μάλιστα, ενώ για τους υπόλοιπους μη μισθωτούς είχε ολοκληρωθεί, με σημαντική καθυστέρηση, τον περασμένο Μάιο, για όσους είχαν παράλληλη απασχόληση εκκρεμούσε.

Οπως προκύπτει από την ανακοίνωση της διοίκησης του ΕΦΚΑ, η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2017 για αγρότες, αυτοαπασχολουμένους και ελεύθερους επαγγελματίες με παράλληλη άσκηση μισθωτής και μη μισθωτής δραστηριότητας, καθώς και όσων έχουν δελτίο παροχής υπηρεσιών θα αναρτηθεί στον ατομικό τους λογαριασμό στον ιστότοπο ΕΦΚΑ, το διήμερο Παρασκευή - Σάββατο 30/11-1/12/2018. Τις ίδιες ημερομηνίες θα αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια Οκτωβρίου 2018 για τα οποία η προθεσμία πληρωμής, λόγω της καθυστέρησης, παρατείνεται έως την Παρασκευή 7/12/2018. Δικαιώματα και ευεργετήματα που συνδέονται με την καταβολή των εισφορών, όπως ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, ασφαλιστική ενημερότητα και ασφαλιστική ικανότητα, παραμένουν ενεργά μέχρι και τη λήξη της νέας προθεσμίας πληρωμών.

Οι ανατροπές αναμένεται να επηρεάσουν περίπου 250.000 παραλλήλως απασχολουμένους, μεταξύ των οποίων και μισθωτοί με μπλοκάκια, οι οποίοι δεν είναι αμιγώς μη μισθωτοί. Ετσι, όσοι παραλλήλως απασχολούμενοι δήλωσαν το 2016 υψηλότερα εισοδήματα από το ελεύθερο επάγγελμα σε σύγκριση με το 2015, την Παρασκευή ή το αργότερο το Σάββατο θα λάβουν «ραβασάκια» από τον ΕΦΚΑ που θα τους καλούν να πληρώσουν τη διαφορά.

Αντίθετα, όσοι δήλωσαν το 2016 χαμηλότερα εισοδήματα από το ελεύθερο επάγγελμα σε σύγκριση με το 2015, θα δουν πιστωτικά ειδοποιητήρια και θα πρέπει να λάβουν πίσω στον τραπεζικό τους λογαριασμό τη διαφορά που δικαιούνται. Και στις δύο περιπτώσεις, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι ίδια με αυτήν που εφαρμόστηκε στην περίπτωση των αμιγώς μη μισθωτών.
Για τα χρεωστικά ειδοποιητήρια θα προβλεφθούν δόσεις, ενώ για τα πιστωτικά ειδοποιητήρια θα δοθεί η δυνατότητα υποβολής αίτησης στον ΕΦΚΑ ώστε το πιστωτικό υπόλοιπο να παραμείνει στον ασφαλιστικό τους λογαριασμό και να συμψηφίζεται με μελλοντικές εισφορές.

Υπενθυμίζεται πως βάσει της πρώτης φάσης συμψηφισμών, από τους 340.000 ασφαλισμένους μη μισθωτούς που είχαν πιστωτικό υπόλοιπο επειδή είχαν πληρώσει περισσότερα σε εισφορές το 2017 από όσα αναλογούσαν στο εισόδημα του 2016, οι 160.000 υπέβαλαν την προβλεπόμενη αίτηση, ώστε το επιπλέον ποσό να παραμείνει στον ασφαλιστικό τους λογαριασμό και να συμψηφίζεται με μελλοντικές υποχρεώσεις προς τον ΕΦΚΑ. Οι υπόλοιποι σχεδόν 180.000 στην πλειονότητά τους έχουν εισπράξει τα ποσά που δικαιούνται στον λογαριασμό τους.

Να σημειωθεί ότι, βάσει των δεσμεύσεων της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο συμψηφισμός των εισφορών του 2018, θα γίνει για το σύνολο των μη μισθωτών, ήτοι περίπου 1,4 εκατ. ασφαλισμένους, εντός του πρώτου τετραμήνου του 2019.

Αλλωστε, το δεύτερο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου αναμένονται τα πρώτα... ξεφούσκωτα «ραβασάκια» του ΕΦΚΑ για περίπου 250.000 μη μισθωτούς με εισόδημα άνω των 7.000 ευρώ, λόγω της μείωσης των εισφορών για κύρια ασφάλιση από το 20% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος σε 13,3%.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline