Κυριακή 28 Μαϊου 2017  11:33:18

Tα 3 δις ευρώ είναι μόνο η αρχή. Γιατί η Ελλάδα ξαναφτιάχνει τον χρηματοδοτικό της ορίζοντα. Τα επόμενα βήματα. Η μείωση της φορολογίας και ο δανεισμός για επενδύσεις. Κύριο

Ο γνωστός οικονομολόγος και αναλυτής Γιώργος Κουρής με αφετηρία την έξοδο στις αγορές επισημαίνει τις αναγκαίες προτεραιότητες για την οικονομία και την κοινωνία στην Ελλάδα.

 

Μπαίνουμε σε ένα ενάρετο κύκλο από όπου μόνο ωφελημένοι μπορεί να βγούμε. Η επιτυχία της έκδοσης 5ετών ομολόγων του Δημοσίου είναι η αρχή. Θα ακολουθήσει την κατάλληλη εποχή και έκδοση 10ετών ομολόγων, αλλά και όλη η γκάμα των εντόκων γραμματίων, με σαφώς χαμηλότερα επιτόκια από ότι «χθες».

Η μικρή φαινομενικά δόση δανεισμού για άντληση 3 δις στην ουσία είναι η νέα λεωφόρος ανάπτυξης που ξετυλίγεται μπροστά μας. Ας την αρπάξουμε ξεχνώντας την αντιπολιτευτική στρατηγική των κομμάτων που επένδυσαν σε μια μνημονιακή πλατφόρμα που αποδεικνύεται κυλιόμενη άμμος που τα καταπίνει.

Η Ελλάδα ξαναφτιάχνει τον χρηματοδοτικό της ορίζοντα μια εποχή που οι δημόσιες επενδύσεις σε πολλές μορφές υποδομής βρίσκονται τραγικά πίσω και πρέπει άμεσα να αναβαθμιστούν ώστε να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί. Ο δανεισμός για επένδυση είναι επιβεβλημένος. Ο δανεισμός για κατανάλωση είναι και πρέπει να παραμείνει ως η απευκταία αιτία των λαθών του παρελθόντος και η ταφόπλακα που μας οδήγησε στην χρεοκοπία. Όλος ο πολιτικός κόσμος πρέπει να δεσμευτεί ότι πλέον το Δημόσιο χρέος δεν θα αυξηθεί προκειμένου να μπουν νέοι υπάλληλοι στο Δημόσιο, να γίνου άσκοπες δαπάνες φιγούρας, να επιδοτηθούν κλάδοι και περιοχές με κριτήριο ότι φέρνουν ψήφους.

Είναι ευκαιρία τώρα να ψηφιστεί μια αυστηρή νομοθεσία που θα απαγορεύει το δανεικό χρήμα του Δημοσίου να πηγαίνει σε οτιδήποτε εκτός του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Πρέπει το σκέλος του προϋπολογισμού που αναφέρεται στις τρέχουσες δαπάνες να είναι πάντα ισοσκελισμένο. Ο δανεισμός θα γίνεται μόνο για συγκεκριμένα έργα υποδομής που θα προγραμματίζονται και θα εκτελούνται αυστηρά βάσει της νομοθεσίας. Καιρός να ποινικοποιηθεί κάθε υπουργική πράξει που οδηγεί στην μεταφορά πόρων από το πρόγραμμα επενδύσεων στον τακτικό προϋπολογισμό που αφορά καταναλωτικές δαπάνες, ή την χρησιμοποίηση κωδικών του προγράμματος επενδύσεων για κάλυψη καταναλωτικών δαπανών.

Να υπενθυμίσουμε ότι η απαγορευτική νομοθεσία όπου ο δανεισμός του Δημοσίου κατευθυνόταν αποκλειστικά μόνο σε επενδύσεις και ότι δεν ήταν επιτρεπτό να δημιουργηθεί έλλειμμα στο καταναλωτικό σκέλος του προϋπολογισμού, υπήρχε μέχρι το 1981. Στη συνέχεια η σοσιαλιστική επανάσταση του Ανδρέα Παπανδρέου κατήργησε τον σχετικό νόμο και έτσι άνοιξε ο ασκός του Αιόλου που σταδιακά δημιούργησε το τεράστιο Δημόσιο χρέος.

Η έκδοση 5ετών ομολόγων του Δημοσίου είναι τροχιοδεικτική και χαράζει την πιθανή πορεία των ιδιωτικών επενδύσεων που μπορεί να εισρεύσουν ή ήδη έρχονται. Μεγάλες και τολμηρές αλλαγές πρέπει ακόμα να γίνουν, ιδιαίτερα στον Δημόσιο τομέα ο οποίος πρέπει να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερα χαρακτηριστικά και κριτήρια λειτουργίας ιδιωτικού τομέα.

Το μετέωρο βήμα της φορολογικής μεταρρύθμισης παραμένει το μεγάλο ζητούμενο. Δεν μπορούμε να αναμένουμε τις επενδύεις ξένων και Ελλήνων όταν ο λαβύρινθος της φορολογικής νομοθεσίας πνίγει κάθε προσπάθεια και αποτελεί το κύριο αντικίνητρο να μην τοποθετείται νέο χρήμα στην Ελλάδα. Επίσης να μην υποτιμούμε την εσωτερική ζήτηση ως μοχλό ανάπτυξης. Οι επενδύσεις από το εξωτερικό και τα εκατομμύρια των τουριστών είναι βέβαια μια σημαντικότατη πηγή ζήτησης που κινεί την οικονομία. Τα εγχώρια όμως εισοδήματα, όσο και αν έχουν σμικρυνθεί, αποτελούν το σημαντικότερο κομμάτι της ενεργού ζήτησης που μπορεί να αναστήσει την οικονομία.

Οι φοροαπαλλαγές λοιπόν πρέπει να αυξηθούν. Η Ε1 και η Ε9 πρέπει να σταματήσουν να είναι οι δυνάστες των εισοδημάτων και η αιτία εξαφανισμού της αποταμίευσης. Η εσωτερική ζήτηση πρέπει να αυξηθεί με κάθε τρόπο και το περίσσευμα στο πρωτογενές σκέλος του προϋπολογισμού να δημιουργείται και να αυξάνει ως αποτέλεσμα του περιορισμού των δαπανών και όχι διαιώνισης της υψηλής φορολογίας

omologo8

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα