Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017  03:30:27

Φόροι στα ακίνητα ο «δούρειος ίππος» αρπαγής των καταθέσεων. Μετά τον Ενιαίο φόρο, ακολουθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες και η φορολογία καταθέσεων. Κύριο

Ο γνωστός οικονομολόγος Γιώργος Κουρής αποκαλύπτει το νέο τρίπτυχο της αποτυχημένης πολιτικής της Τρόικας.

 

giorgos kouris2Οι «τροϊκανοί» δεν κόπτονται από τα σφάλματα τους, ενώ ταυτόχρονα δεν φαίνεται η κυβέρνηση να μπορεί να τους πείσει να αλλάξουν την εισπρακτική πολιτική που εφαρμόζουν εδώ και τρία χρόνια. Ένα ανηλεές σφυροκόπημα κάθε μορφής εισοδήματος και περιουσίας έχει κονιορτοποιήσει την μεσαία κοινωνική τάξη, εξαφανίσει κάθε μορφής επένδυση και περιορίσει σοβαρά την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

Ο υπουργός των Οικονομικών κατηγορηματικά διαβεβαιώνει ότι ουδείς νέος φόρος θα μπει στα ακίνητα. Ωστόσο ένας ενιαίος φόρος στα ακίνητα θα αντικαταστήσει τους πολυπληθείς υπάρχοντες (δεν θα έχει στόχο την αύξηση των φόρων;). Αυτό μέχρι να γίνει πράξη μπορεί να περάσουν κάποιοι μήνες, που στην διάρκεια τους πιθανόν να αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες. Ένα άλλο μέτρο αύξησης της φορολογίας που θέλουν διακαώς οι «τροϊκανοί».

Πολύ σωστά ορισμένοι βουλευτές φωνάζουν ότι η μέθοδος της συνεχούς αύξησης των φόρων πάνω στο ακίνητο οδηγεί στην δήμευση της περιουσίας. Εδώ όμως θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός, που δεν δηλώνεται ανοιχτά, αλλά υφέρπει και αλώνει κάθε μορφής αποταμίευση. Κάποια στιγμή, χωρίς να έχει γίνει ευρέως αντιληπτό, πρέπει οι «φωστήρες» της τρόικας να έχουν βάλει στο τραπέζι το θέμα της φορολόγησης των καταθέσεων. Αυτό όμως δεν πέρασε και η όποια αντιπαράθεση υπήρξε μεταξύ των εμπλεκομένων τελικά βρήκε κατάληξη στους φόρους επί της ακίνητης περιουσίας.

Η είσπραξη χρημάτων από αυτούς που τα έχουν στην τράπεζα έρχεται μέσα από ένα τριγωνικό σχήμα. Δηλαδή, η αξία των ακινήτων έχει ξεφτιλιστεί και ουδείς ιδιοκτήτης θέλει, ή μπορεί, να πουλήσει σε λογικές τιμές. Είναι παγιδευμένος και αναγκασμένος να πληρώνει τους επιβαλλόμενους φόρους για να σώσει το ακίνητο του και να το διατηρήσει μέχρις ότου η κτηματαγορά ανακάμψει. Στο διάστημα αυτό όμως είναι παράλληλα αναγκασμένος να τραβάει χρήμα από τις καταθέσεις του προκειμένου να πληρώσει τους φόρους.

Η λογική του όποιος έχει ακίνητο έχει και καταθέσεις, φαίνεται να έχει βάση και επομένως υλοποιεί το μέτρο της φορολόγησης των καταθέσεων με έμμεσο αλλά αποτελεσματικό τρόπο. Εύγε στους «φωστήρες», όποιοι και αν είναι αυτοί, μόνο που γρήγορα θα δουν ένα ακόμα αρνητικό αποτέλεσμα της κακής εφαρμογής μέτρων που πηγάζει από μια κακώς μελετημένη κατάσταση της ελληνικής πραγματικότητας.

Οι καταθέσεις που ανέβαιναν επί σειρά ετών και είχαν φτάσει σχεδόν τα 240 δις ευρώ το 2009, γκρεμίζονται από τότε. Ασφαλώς η ανασφάλεια ήταν ο πρώτος λόγος της φυγής των κεφαλαίων, με αποτέλεσμα το ύψος των καταθέσεων να έχει μειωθεί -μεταξύ 2009 και 2012- κατά 80 δις ευρώ. Από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι το τέλος του έτους είχε παρατηρηθεί μια μικρή άνοδος των καταθέσεων, της τάξης των 10 δις. Αν μπει σε εφαρμογή ο νέος «δούρειος ίππος» που έχει σχεδιαστεί για να τις αρπάξει, είτε με κάποιο ενιαίο φόρο στα ακίνητα, είτε μέσω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών, τότε θα δούμε νέα κατρακύλα στις καταθέσεις και αντίστοιχο αφανισμό των επενδύσεων και της προοπτικής δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

katatheseis

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Tο νέο online lifestyle περιοδικό!

logo5

line chart   Ισοτιμία νομισμάτων

ισοτιμια ευρω δολλαριου

news   Πρωτοσέλιδα