Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017  03:30:52

O άνεμος αισιοδοξίας στα πανιά της οικονομίας και τα σαράντα κύματα. Ανάλυση και έγκυρες προβλέψεις του γνωστού οικονομολόγου Γιώργου Κουρή. Κύριο

Οι επόμενοι εθνικοί μας κάβοι. Από τον τουρισμό, το ΑΕΠ και την ανεργία έως τα εισοδήματα, το Χρηματιστήριο και τις αποκρατικοποιήσεις.

Του Γιώργου Κουρή (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Οι διεθνείς οργανισμοί λένε πλέον καλά λόγια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Το χρηματιστήριο ανεβαίνει και οι τράπεζες σώζονται από την «δήμευση» τους. Η Morgan Stanley προτρέπει στους επενδυτές να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, ενώ οι αποκρατικοποιήσεις ξεκίνησαν με επιτυχία. Όλα αυτά αναμφισβήτητα θεμελιώνουν μια θετική εικόνα και δημιουργούν την ελπίδα ότι ένας άνεμος αισιοδοξίας πνέει στα πανιά της οικονομίας. Πόσο αυτό όμως μπορεί να μετουσιωθεί σε αύξηση των εισοδημάτων και μείωση της ανεργίας;

Η αλήθεια είναι ότι όταν μέσα σε μια 6ετία έχει χαθεί το 25% της παραγωγικής δυναμικότητας της οικονομίας και τα εισοδήματα έχουν καταρρακωθεί, η άνοδος του ΑΕΠ είναι ένα στατιστικό αναμενόμενο το οποίο έχει παρατηρηθεί σε όλες τις χώρες που έχουν περάσει από κύκλους ύφεσης. Το ενδεχόμενο ανόδου δίνει ευκαιρίες στο χρηματιστήριο, τα ομόλογα που εκδίδει το ελληνικό Δημόσιο και την πώληση ΔΕΚΟ. Δεν μπορεί όμως να στηριχθεί μια αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη. Πολλοί άλλοι παράγοντες πρέπει ταυτόχρονα να λειτουργήσουν, όπως:

1. Η Ευρώπη θα πρέπει να δείξει σημάδια ανάκαμψης προκειμένου τα εισοδήματα από εξαγωγές ελληνικών προϊόντων δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Δυστυχώς και εφέτος οι χώρες της ΕΕ θα παραμείνουν στο ίδιο με πέρυσι, ή και χειρότερο, υφεσιακό περιβάλλον. Οι βελτιώσεις στο εξωτερικό μας ισοζύγιο είναι κυρίως το αποτέλεσμα της θεαματικής πτώσης των εισαγωγών λόγω της συρρίκνωσης των εισοδημάτων και όχι ενός σημαντικού άλματος στις εξαγωγές.

2. Η γραφειοκρατία που διαιωνίζεται και ένα φορολογικό σύστημα γόρδιος δεσμός που δεν απλοποιείται, αποτελούν την βασικότερη τροχοπέδη στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

3. Η αύξηση της ενεργού ζήτησης που θα οδηγήσει σε επιχειρηματικά κέρδη και προσλήψεις, δυστυχώς είναι ακόμα μακριά. Με 1,5 εκατ. ανέργους, 4 εκατ. συνταξιούχους των οποίων τα εισοδήματα έχουν κατακρεουργηθεί και 650.000 δημοσίους υπαλλήλους που έχουν χάσει έως και το μισό μισθό τους, δεν είναι δυνατόν να δούμε σύντομα αναθέρμανση της ζήτησης στην Ελληνική αγορά, ιδιαίτερα όταν οι αυξημένοι φόροι και τα χαράτσια παραμένουν.

4. Το κυριότερο σημείο αισιοδοξίας για εφέτος είναι η άνοδος της τουριστικής δαπάνης (και όχι οι αφίξεις) που από ότι φαίνεται θα φέρει πρόσθετο χρήμα της τάξης του ενός δις ευρώ. Όσοι έχουν μνήμη όμως γνωρίζουν ότι τα καλά έτη, όπου οι τουριστικές εισπράξεις μπορούσαν να ανεβάζουν ουσιαστικά τα εισοδήματα στην Ελλάδα, δεν έχουν έλθει ακόμα (βλέπε γραφικό τα έτη 2000-2001).

Η λίστα των παραγόντων που καθηλώνουν την οικονομία είναι ακόμα μεγαλύτερη, αν πάει κανείς την ανάλυση πιο βαθειά. Ωστόσο, στα ανωτέρω σημεία υπάρχει το αντίβαρο των αποκρατικοποιήσεις που ήδη φέρνει αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια στα ταμεία του κράτους, εκτός του ότι περιορίζεται η αμαρτωλή διαχείριση του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ. Πιο σημαντικό όμως για την τόνωση της οικονομίας είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η δύναμη που αυτές μπορεί να ρίξουν στην αγορά μέσω του δανεισμού των επιχειρήσεων, προς το τέλος του έτους.

Η ώθηση στην οικονομία από μια επέκταση της ρευστότητας μπορεί να δώσει ένα πρόσθετο 2% στο ΑΕΠ το 2014. Από του χρόνου δηλαδή θα φανούν οι θετικές εξελίξεις, όχι εφέτος. Περιμένουμε και ελπίζουμε γιατί τα ρίσκα να πάει κάτι στραβά είναι πολλά. Μέχρι τότε η ανεργία μάλλον θα ξεπεράσει το 30%.

tourismos1

tourismos2

 

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Tο νέο online lifestyle περιοδικό!

logo5

line chart   Ισοτιμία νομισμάτων

ισοτιμια ευρω δολλαριου

news   Πρωτοσέλιδα