Τρίτη 23 Μαϊου 2017  08:00:34

Η επώδυνη υπερφορολόγηση των ακινήτων και τα μηδενικά έσοδα του Δημοσίου. Η χρεοκοπία μιας λαθεμένης πολιτικής και τρια μέτρα μιας αντίθετης, ορθής πορείας. Κύριο

Ένας από τους καλύτερους γνώστες των φορολογικών συστημάτων, ο γνωστός οικονομολόγος Γιώργος Κουρής, δυο φορές γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών προειδοποιεί για την ανάγκη να τερματισθεί ένα ανώμαλο, καταστροφικό καθεστώς στα ακίνητα και τη φορολογία.

Η κινδυνολογία Γ. Στουρνάρα για τις κρατικοποιημένες, με πλουσιοπάροχο τρόπο, Τράπεζες με αίτημα την ελευθερία των πλειστηριασμών. Για Τράπεζες, οι οποίες με το ζόρι βρήκαν το 10% του κεφαλαίου τους (με δεκάδες δισεκ. ευρώ το υπόλοιπο 90% από το Κράτος) και παριστάνουν τις αυστηρές σε όσους έχουν προβλήματα ομαλής καταβολής των δόσεων στα δάνεια πρώτης κατοικίας.

Ο Υπουργός τω Οικονομικών τονίζει εμφατικά ότι εάν δεν πουλήσουν μέσω πλειστηριασμών ακίνητα οι τράπεζες μπορεί να καταρρεύσουν. Λίγο οξύμωρο φαντάζει αυτό το συμπέρασμα όταν οι φορολογούμενοι έχουν πρόσφατα πριμοδοτήσει τις τράπεζες με 50 δις ευρώ προκειμένου να σταθούν όρθιες. Ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν οι τράπεζες δανείζουν αναλαμβάνουν κίνδυνο και πρέπει να είναι υπόλογες αν έχουν εκτιμήσει λάθος τον τρόπο που τοποθετούν τα χρήματα των καταθετών. Ας πούμε όμως ότι αν προκειμένου να βοηθηθεί η χρεοκοπημένη οικονομία, αναπόσπαστο συστατικό της οποίας είναι η εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, οι πλειστηριασμού πρέπει να γίνουν με βάσει βέβαια κάποια κοινωνικά κριτήρια.

Εδώ υπάρχει ένα άλλο οξύμωρο. Να μην ξεχνάμε το γεγονός ότι αυτή την στιγμή οι τράπεζες είναι κρατικοποιημένες και αποτελούν κομμάτι του Δημοσίου. Η μεν EUROBANK κατά 100%, ενώ οι άλλες τρεις μεγάλες (ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡΑΙΩΣ) λειτουργούν γιατί τα ¾ περίπου των χρημάτων που απαιτήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση τους τα έβαλε το Δημόσιο. Οι ίδιες δηλαδή με το ζόρι κατόρθωσαν να βρουν τα υπόλοιπα, μέσω αύξησης κεφαλαίων, για να αποφύγουν το «λουκέτο».

Άρα η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει στο κοινωνικά κατακριτέο γεγονός να πουληθούν σπίτια πολιτών οι οποίοι είχαν δανειστεί από τράπεζες του Δημοσίου και σήμερα λόγω της κάκιστης οικονομικής συγκυρίας και του πολλαπλασιασμού των φόρων δεν έχουν εισόδημα να ανταπεξέλθουν στην εξυπηρέτηση των δανείων τους.

Αντιτίθενται στο μέτρο και απειλούν ότι δεν θα το ψηφίσουν πολλοί βουλευτές των δύο κομμάτων που κυβερνούν, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση επιτίθεται κατά της κυβερνητικής πολιτικής με αιχμηρότατα σχόλια και υποσχέσεις ότι θα ανατραπούν όλα αυτά αν αλλάξει το πολιτικό σκηνικό με εκλογές που μπορεί να γίνουν μέσα στο φθινόπωρο. Ο Φαρισαϊσμός των πολιτικών στην Ελλάδα βρίσκεται δυστυχώς στο έπακρο γιατί είναι σίγουρο ότι όποιος και αν κυβερνούσε σήμερα μια χρεοκοπημένη οικονομία που εφαρμόζει το πρόγραμμα «διάσωσης» που έχουν επιβάλει οι δανειστές, δεν θα μπορούσε να αποφύγει τα σκληρά και ανάλγητα μέτρα.

Ποια πρέπει να είναι η απόφαση όταν η κυβέρνηση οδηγείται μέσω «εκβιασμών» από την τρόικα, κακών δικών της χειρισμών και κληρονομιάς βαρών δεκαετιών, σε μια πολιτική που δεν θέλει αλλά δεν φαίνεται να μπορεί να κάνει διαφορετικά;

Η λύση είναι μόνο μια. Φυγή προς τα εμπρός ώστε να αρχίσει να ανακάμπτει η οικονομία. Τότε δεν θα υπάρχει καμία ανάγκη να είναι ανάλγητη και να παίρνει κακές αποφάσεις οποιαδήποτε κυβέρνηση. Ας κοιτάξουμε λίγο την εμπειρία του παρελθόντος, όταν τα έσοδα του Δημοσίου το 2007 από αγοροπωλησίες ακινήτων ήταν περίπου 1 δις ευρώ. Τι έγινε μέχρι σήμερα και τα έσοδα έχουν φτάσει περίπου στο μηδέν; Ενώ με την πτώση στην κτηματαγορά έχουν παρασυρθεί 50 και πλέον επαγγέλματα και η οικονομία σαν σύνολο έχει μπει στο τέλμα.

Αν οι προεκλογικές εξαγγελίες στο Ζάππειο ήταν βασισμένες σε σωστή οικονομική λογική, τότε από χθες θα έπρεπε η φορολογία στις μεταβιβάσεις ακινήτων να ήταν 0 (μηδέν). Υπενθυμίζουμε ότι όταν την περίοδο 2004-2007 η φορολογία μειωνόταν σε όλα τα επίπεδα, επειδή η οικονομία ανερχόταν, τα έσοδα πήγαιναν πολύ καλά. Όταν επί ΝΔ η φορολογία στην μεταβίβαση των ακινήτων είχε πέσει στο 1% το ακίνητο κινούσε την οικονομία. Όλα αυτά έχουν ξεχαστεί και μένουν στα αζήτητα για ανεξήγητο λόγο.

Η πρόταση λοιπόν της φυγής προς τα εμπρός συνοψίζεται ως εξής: Πρώτα η φορολογία στις μεταβιβάσεις μηδενίζεται άμεσα και επίσης η κατάργηση του πόθεν έσχες που ισχύει μέχρι τέλους του έτους στα ακίνητα παρατείνεται επ' αόριστον. Και δεύτερον, όσοι πλειστηριασμοί γίνουν -με φυσιολογικό επακόλουθο η τιμή πώλησης να φτάσει αρκετά κάτω από τις αντικειμενικές αξίες- να αποτελούν συγκριτικό στοιχείο βάσει του οποίου ο κάθε φορολογούμενος να δικαιούται να ζητά αναπροσαρμογή προς τα κάτω της τιμής ζώνης όπου έχει την ιδιοκτησία του και βάζει αυτής πλέον να φορολογείται.

esoda

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα