Σάββατο 20 Απριλίου 2024  05:27:56

Κώστας Χατζηδάκης: Το μέλλον με τα Logistics

Είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την Ελλάδα ο τομέας των logistics. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, μπορεί να αντιστοιχεί ακόμα και στο 10% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

Είναι σημαντικό ότι το νομοσχέδιο αυτό το ετοιμάσαμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης με προσοχή, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά επίσης και σε συνεργασία με την αγορά, πράγμα το οποίο καταδείχθηκε και κατά την ακρόαση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, καθώς όλοι οι φορείς της αγοράς στήριξαν τη συγκεκριμένη παρέμβαση της Κυβέρνησης.

Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί έναν από τους τρεις πυλώνες της στρατηγικής για τα logistics. Το ίδιο το νομοσχέδιο αφορά στον θεσμικό εκσυγχρονισμό του κλάδου, στην απλούστευση της αδειοδότησης, στην τυποποίηση των logistics και σε άλλες πρωτοβουλίες οι οποίες οδηγούν συνολικά το χώρο μπροστά.

Υπάρχουν, όμως, και άλλοι δύο πυλώνες. Πρώτον, το νέο ΕΣΠΑ, όπου ο κλάδος των logistics είναι ένας από τους εννέα κλάδους της επιχειρηματικότητας που χρηματοδοτούνται κατά προτεραιότητα. Και αυτό είναι κάτι, αν θέλετε, που θα έπρεπε να γίνει και σε προηγούμενες προγραμματικές περιόδους. Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Στη συνέχεια, έχουμε τον τρίτο πυλώνα, που αφορά στις υποδομές.
Είμαι πραγματικά ικανοποιημένος που τα τελευταία δύο, δυόμισι χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα των υποδομών, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη βιομηχανία των logistics.

Θέλω να υπενθυμίσω την προσπάθεια που έγινε για το «λιπόθυμο» έργο των αυτοκινητοδρόμων, το οποίο ξεκίνησε και το οποίο δημιουργεί θέσεις εργασίας, αλλά ακόμη περισσότερο δημιουργεί τη δυνατότητα στον κλάδο των logistics να γίνει πιο ανταγωνιστικός.
Δεν ξέρω αν η τακτική και η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μείνουμε σε καρόδρομους, προκειμένου να προχωρήσουμε μπροστά, κύριοι συνάδελφοι, μια και αντιδράτε. Εμείς, πάντως, θέλουμε να ακολουθήσουμε το δρόμο της Ευρώπης.

Από εκεί και πέρα, μια αντίστοιχη παρέμβαση έγινε –και συνεχίζει να γίνεται- στο λιμάνι του Πειραιά, το οποίο χάρη στη στρατηγική συμφωνία με την Cosco αναβαθμίζεται σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια, όχι της Μεσογείου απλώς και μόνο, αλλά της Ευρώπης.
Εδώ και πάλι, διάφοροι «προοδευτικοί» μας είχαν υπενθυμίσει ότι με την ακινησία, με το να μην κάνουμε τίποτα, με το να ακολουθούμε απλώς και μόνο τις πολιτικές του κρατισμού, θα μπορούσε η Ελλάδα να προχωρήσει. Αποδεικνύεται ότι με το άνοιγμα στην αγορά, με το να ακολουθούμε αυτό που κάνουν άλλες προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, η χώρα μπορεί σε συγκεκριμένους τομείς να δημιουργεί θέσεις εργασίας και να προχωρεί μπροστά.

Όλη η συζήτηση σήμερα, ξεκινώντας από τον τομέα των logistics, ουσιαστικά αφορά στο μεγάλο θέμα της ανάπτυξης. Και η ανάπτυξη, όπως ξέρετε, δεν διατάσσεται. Δεν είναι θέμα ευχών και προσευχών. Η ανάπτυξη δημιουργείται με θεμέλια και αυτά τα θεμέλια επιχειρεί να βάλει η Κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια.

Πρώτα απ' όλα, με τη δημιουργική προσαρμογή, που είναι σημαντική, γιατί μόνο έτσι αποκτάς την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών, που –σας αρέσουν, δεν σας αρέσουν- είναι μέσα στην ζωή μας, είναι στην οικονομική πραγματικότητα και δεν μπορούμε να τους αποφύγουμε, χρειαζόμαστε την εμπιστοσύνη τους.
Δεύτερον, με μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που έγιναν και γίνονται, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα της χώρας και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να περάσουμε από την ύφεση στην ανάπτυξη. Και φέτος, θα είναι η πρώτα χρονιά, μετά από έξι χρόνια, που η χώρα γυρίζει στην ανάπτυξη.

Όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις πολλές φορές μπορεί να συνάντησαν αντιδράσεις, αλλά ήταν χρήσιμες για τον τόπο και το Υπουργείο Ανάπτυξης είχε και έχει σημαντική συμβολή στην υιοθέτησή τους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχοντας κάνει μεγάλα βήματα στη δημοσιονομική προσαρμογή, έχοντας κάνει μεγάλα βήματα στις μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να κατατασσόμαστε πρώτοι μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ στην υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων, υπάρχει και ένα επόμενο βήμα που είναι η κεφαλαιοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων. Και εδώ η λέξη-κλειδί είναι η λέξη «εμπιστοσύνη». Και πράγματι οι εξελίξεις στη χώρα θα ήταν καλύτερες εάν είχαμε ένα άλλο πολιτικό κλίμα, εάν ενόψει της προεδρικής εκλογής δεν υπήρχε αβεβαιότητα, αλλά συνεννόηση για τα στοιχειώδη μεταξύ των κομμάτων.

Έχουμε, όμως, την ατυχία να μην έχουμε στην Ελλάδα μία Αξιωματική Αντιπολίτευση σαν και αυτή που έχει η Ιρλανδία ή σαν και αυτή που έχει η Πορτογαλία, χώρες δηλαδή που είναι σε πρόγραμμα. Έχουμε Αντιπολίτευση τον ΣΥΡΙΖΑ οι θέσεις του οποίου δεν υποστηρίζονται από κανένα άλλο σοβαρό και μεγάλο ευρωπαϊκό κόμμα πουθενά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τους δικούς του υπολογισμούς, με τους υπολογισμούς του ΣΥΡΙΖΑ –δεν λέω τους υπολογισμούς του Υπουργείου Οικονομικών- εάν υιοθετηθούν οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα –οι πρώτες εξαγγελίες, γιατί είπε ο ίδιος ότι θα ακολουθήσουν και άλλες- το έλλειμμα θα ανέβει κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες. Πού θα τα βρείτε τα λεφτά; Και τι θα σημαίνει για την αξιοπιστία της χώρας στις αγορές διεθνώς; Πού θα οδηγηθούν τα πράγματα στη χώρα σύμφωνα με τους δικούς σας υπολογισμούς; Υπάρχουν μεγάλα δημοσιονομικά κενά, δημοσιονομικές «τρύπες» μέσα στις οποίες θα πέσει η ίδια η χώρα.

Ακόμη περισσότερο, όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, όλα αυτά που λέτε για τη διαγραφή του μισού χρέους και όλα τα υπόλοιπα έχουν μία βασική προϋπόθεση: Να αλλάξει, λόγω της εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ, όλη η Ευρώπη και όλη η υφήλιος, προκειμένου να προσαρμοστεί στις δικές σας δοξασίες. Αυτός είναι και ο κίνδυνος του να έχουμε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, εάν δεν τα πιστεύετε και απλώς τα επικαλείστε προεκλογικά, έχετε μία επικίνδυνη πολιτική. Εάν τα πιστεύετε πραγματικά μέσα σας, τότε έχετε μία αφελή πολιτική την οποία θα πληρώσουν μαζί όλοι οι Έλληνες. Το «λεφτά υπάρχουν» του ΣΥΡΙΖΑ θα μας οδηγήσει εκεί που μας οδήγησε το «λεφτά υπάρχουν» του 2009. Θα πάνε στράφι οι θυσίες όλων των Ελλήνων. Την ώρα που η Ελλάδα ετοιμάζεται να γίνει μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική του δεν είναι τίποτε άλλο παρά το χειρότερο μνημόνιο. Αυτό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, το χειρότερο μνημόνιο για την Ελλάδα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline