Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπάρχουν αρκετό πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Οικόπεδο των Ιωαννίνων. Το πρώτο κοίτασμα λίγο μικρότερο από τον Πρίνο. Ετήσια έσοδα 4-7 δις ευρώ το χρόνο. Κύριο

Πολύ σύντομα η ανάθεση της έρευνας βόρεια των Ιωαννίνων και το Δ.Σ. της Δημόσιας Εταιρείας Υδρογονανθράκων. Μια ενδιαφέρουσα και αισιόδοξη συζήτηση στη Βουλή.

 

ΑΝΝΑ-ΜΙΣΕΛ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (εκπρόσωπος τύπου ΝΔ- βουλευτής Ιωαννίνων): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ, για την ανταπόκρισή σας σε δυο ερωτήματα, τα οποία είναι σημαντικά για την εκλογική μου περιφέρεια, το Νομό Ιωαννίνων.
Στο πρώτο σκέλος θα ήθελα να συζητήσουμε τον εν εξελίξει διαγωνισμό για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων και κατόπιν τούτου και για τις προοπτικές εξόρυξης από σχιστόλιθο.
Πριν από λίγες μέρες, κύριε Υπουργέ, ο Πρωθυπουργός μας κ. Αντώνης Σαμαράς εξήγγειλε την ίδρυση μιας δημόσιας εταιρείας υδρογονανθράκων με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών εξόρυξης των κοιτασμάτων της χώρας.

....Σύμφωνα με τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη χερσαία περιοχή Ιωάννινα της Περιφέρειας Ηπείρου, που συνέταξε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 2012 υπάρχουν ενδείξεις για εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα της τάξεως των 50-80 εκατομμυρίων βαρελιών. Είναι ένα μικρότερο κοίτασμα, όπως ξέρετε, από τον Πρίνο αλλά έχει την ίδια τάξη μεγέθους.

Αν έχω καταλάβει καλά, αυτό σημαίνει ότι αν οι ενδείξεις επαληθευθούν είναι δυνατή μια εκμετάλλευση της τάξεως των 3.000-10.000 βαρελιών ημερησίως συνολικής παρούσας αξίας από 4 ως 7 δισεκατομμύρια ευρώ, όταν οι ημερήσιες ανάγκες της χώρας ανέρχονται στα περίπου 400.000 βαρέλια. Αυτό αποτελεί έναν ακόμα λόγο να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και τις διαδικασίες που γίνονται για την εκμετάλλευση στην περιοχή.

Ως εκ τούτου, όλοι στην περιοχή αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα αυτής της ανοιχτής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στα Γιάννενα.

Μετά από την αδράνεια μεγαλύτερης από μίας δεκαετίας, σας τιμά βεβαίως το γεγονός ότι σήμερα οι διαγωνισμοί για την έρευνα στα Ιωάννινα, αλλά και στο Κατάκολο και στον Πατραϊκό, βρίσκονται σε εξέλιξη προσφέροντας δυνατότητα και για επενδυτική δραστηριότητα, αλλά και κατ' επέκταση γι' αυτό που μας καίει όλους, δηλαδή τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής):
Ο Πρωθυπουργός, όπως είπατε, μας έκανε την τιμή να μας επισκεφθεί πριν από λίγες μέρες στο Υπουργείο και νομίζω ότι η επίσκεψή του αυτή συμβάλλει στην επιτάχυνση των διαδικασιών.

Θέλω να κάνω μία μικρή διόρθωση: Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε την ενεργοποίηση του φορέα υδρογονανθράκων, διότι η ίδρυσή του είχε γίνει πριν από δύο χρόνια, όταν ήταν Υφυπουργός ο κ. Μανιάτης στο Υπουργείο μας. Στη συνέχεια είχε αδρανοποιηθεί λόγω των συνεχών εκλογικών αναμετρήσεων και ήρθε η ώρα τώρα με την ώθηση που έδωσε και ο Πρωθυπουργός να ενεργοποιηθεί η στελέχωση αυτού του Οργανισμού. Είμαστε, δηλαδή, σε φάση στελέχωσης.

Ευελπιστώ πολύ σύντομα να ανακοινωθεί το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο θα αναλάβει πλέον σε συνεργασία με το Υπουργείο -από το οποίο θα εποπτεύεται, αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο- την προώθηση όλου του πακέτου των ερευνών των υδρογονανθράκων, ακολουθώντας τους τρεις πυλώνες δράσεων που έχουμε σε αυτόν τον τομέα. Δεν είναι μόνο η Δυτική Ελλάδα, όπως είπατε, αλλά είναι και η περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης που ερευνάται.

Τώρα, σχετικά με τα Γιάννενα, που είναι μία από τις τρεις περιοχές του πυλώνα της πρόσκλησης ενδιαφέροντος «ανοιχτής θύρας» όπως τη λέμε –το open door- πληροφορώ εσάς και τη Βουλή ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε –νομίζω προχθές- η απόφαση της επιτροπής είναι ομόφωνη και περιμένω εντός των ημερών το πρακτικό από την επιτροπή για να γίνει η επίσημη ανακοίνωση των αναδόχων.
Τα πράγματα ισχύουν ακριβώς όπως τα είπατε. Είμαστε αισιόδοξοι. Ο διαγωνισμός ήταν διαφανέστατος και αξιοκρατικότατος και νομίζω ότι με αυτό ανοίγει μία καινούργια εποχή και για τα Γιάννενα και για την Ήπειρο γενικά, διότι αφορά μία περιοχή βόρεια των Ιωαννίνων αυτήν την οποία θα ερευνήσουμε.

ΑΝΝΑ-ΜΙΣΕΛ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ, για τις χρήσιμες διευκρινίσεις σας. Μπορώ να πω ότι δίνετε μεγάλη χαρά όχι μόνο σε μένα, αλλά και στο Νομό Ιωαννίνων με αυτά τα οποία μόλις μας ανακοινώσατε, οπότε προσμένουμε την επίσημη ανακοίνωσή σας για τον ανάδοχο.

Όπως προείπα, κύριε Υπουργέ, η διερεύνηση αλλά και η τεκμηρίωση της ύπαρξης υδρογονανθράκων είναι ένα ζήτημα εθνικών διαστάσεων, οπότε σήμερα έχουμε μία θαυμάσια ευκαιρία να ενημερώσουμε το Σώμα και για ένα άλλο θέμα, αν μου επιτρέπετε, εκτός από τη διαδικασία αυτήν την οποία συζητήσαμε.

Στην περιοχή των Ιωαννίνων υπάρχει μία πληροφορία για έρευνα που έχει πραγματοποιήσει το ΙΓΜΕ στην ίδια περιοχή, η οποία έρευνα αφορά την αξιοποίηση του σχιστόλιθου. Συγκεκριμένα, σε μία τοπική μας εφημερίδα, στον «Πρωινό Λόγο», τον Απρίλιο δημοσιεύθηκε το πόρισμα αυτής της έρευνας η οποία βρίσκεται –υποθέτω- στο Υπουργείο σας και από την οποία προκύπτει ότι υπάρχουν ενδιαφέρουσες δομές φυσικού αερίου και πετρελαίου που παράγονται από τη σχάση του σχιστόλιθου.

Σύμφωνα με δηλώσεις που βρήκα των στελεχών του ΙΓΜΕ τα ευρήματα αυτά είναι προκαταρκτικά, που σημαίνει ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν νέες έρευνες, εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον αλλά και στήριξη από την πολιτεία, για να εξακριβώσουμε τι ακριβώς υπάρχει στο υπέδαφος της Ηπείρου, αλλά και βεβαίως πώς μπορούμε να το αξιοποιήσουμε –που είναι το ζητούμενο.

Επίσης, σημειώνω κάτι που προφανώς θα ξέρετε, ότι σύμφωνα με την εκτίμηση της PricewaterhouseCoopers μέχρι το 2035 η ετήσια παγκόσμια παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου θα μπορούσε να φθάσει τα 14 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, που, αν δεν απατώμαι, αντιστοιχεί στο 12% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Βεβαίως, στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2008 η εξαγωγή κοιτασμάτων, τα οποία βρίσκονταν προηγουμένως παγιδευμένα μέσα στα πετρώματα αυτά, έχει αυξηθεί κατακόρυφα από πλευράς παραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό τα αποτελέσματα της μελέτης του ΙΓΜΕ για το θέμα αποκτούν μία βαρύνουσα σημασία, τόσο για την περιοχή της Ηπείρου όσο και για τη χώρα μας -θα ήθελα να πιστεύω- στο βαθμό που δημιουργούν και προσδοκίες για μια μακροχρόνια ενεργειακή απεξάρτηση από πλευράς μας και αξιοποίησή τους, για να μπορέσουν τα οφέλη να μοιραστούν στα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.
Οπότε, αν θα μπορούσατε να μου πείτε τι σκοπεύει να κάνει το Υπουργείο σας με αυτή τη μελέτη, θα σας ήμουν ευγνώμων.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΙΒΙΕΡΑΤΟΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής):
Είναι γεγονός ότι το ασβεστολιθικό αέριο είναι μία προκλητική περίπτωση στον τομέα των υδρογονανθράκων. Όπως αναφέρατε, πολλές χώρες έχουν προχωρήσει στην εξόρυξή του και την αξιοποίησή του: οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Πολωνία και η Τουρκία.

Βέβαια, από την άλλη μεριά, επειδή είναι μία ειδική περίπτωση τεχνολογικά αλλά και γεωφυσικά αυτό το θέμα, υπάρχουν άλλες χώρες, οι οποίες έχουν προβληματιστεί πάρα πολύ με την εμπειρία αυτή, όπως παραδείγματος χάρη η Γαλλία, η Γερμανία και η Βουλγαρία, διότι στη δεύτερη περίπτωση διαπιστώθηκε ποικιλία περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων με τη διαδικασία της εξόρυξης. Μάλιστα, υπήρξε και πολύ μεγάλη αναταραχή των πληθυσμών στις χώρες αυτές, οι οποίες είναι και ευρωπαϊκές χώρες.

Επίσης, πρέπει να σας πω ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο σε πειράματα που έγιναν παρατηρήθηκαν και ορισμένες επιπτώσεις στο σεισμικό καθεστώς της περιοχής, κάποιοι μικροσεισμοί κ.λπ. Άρα, θα έλεγα ότι δεν είναι πανάκεια στη φάση που βρισκόμαστε σήμερα βέβαια το θέμα αυτό και θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή.

Έχετε δίκιο. Στο πλαίσιο της μεγάλης δουλειάς που έγινε την προηγούμενη διετία στο Υπουργείο μας -επί Υφυπουργίας Μανιάτη πάλι- είχε οριστεί το Δεκέμβρη του 2011 μία Επιτροπή από πανεπιστημιακούς του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πατρών, από στελέχη του ΙΓΜΕ και από άλλους φορείς για να κάνει μία έκθεση -δεν είναι μελέτη, ξέρετε, είναι μία έκθεση σαράντα σελίδων- για να δούμε ποιο είναι το περιβάλλον και πώς αντιμετωπίζεται αυτό το ζήτημα, να έχουμε μία εικόνα.

Η έκθεση αυτή υπεβλήθη στο Υπουργείο το Φεβρουάριο του 2012. Θα την καταθέσω, για να την έχετε στη διάθεσή σας. Δεν είναι απόρρητη. Το μισό μέρος, δηλαδή οι είκοσι σελίδες, δίνουν το διεθνές πανόραμα που έχουμε σήμερα, ώστε να ενημερωθούμε για το τι συμβαίνει διεθνώς και το δεύτερο μέρος είναι μία ανασκόπηση των περιοχών που ενδεχομένως θα άξιζε κανείς να δει αν υπάρχει αυτό το αέριο και πώς θα μπορούσε να εξορυχθεί. Υπάρχουν και κάποιες συστάσεις της Επιτροπής αυτής για τις περιοχές. Η Ήπειρος είναι μία από τις περιοχές. Κυρίως στη Βόρειο Ελλάδα είναι αυτές οι ενδείξεις, αλλά σας επαναλαμβάνω πρόκειται για μία έκθεση, ένα review paper θα το λέγαμε στα αγγλικά. Αυτό, ξέρετε, σήμερα μπορεί να το βρει κανείς σε αφθονία στο ίντερνετ, να δει δηλαδή τι γίνεται και όλα τα σχετικά.

Θα πρέπει, επίσης, να πω ότι οι συστάσεις της Επιτροπής είναι να προχωρήσουμε το μείζον πρόγραμμα που έχουμε τώρα για τους υδρογονάνθρακες στους τρεις πυλώνες που σας ανέφερα και αυτό να έπεται ως ένα ερευνητικό by-product –θα το έλεγα- αναλύοντας δεδομένα, τα οποία ήδη έχουμε στο Υπουργείο. Δηλαδή, δεν χρειάζεται σε αυτή τη φάση να βγούμε έξω και να ψάχνουμε στο πεδίο. Με τα στοιχεία τα οποία έχουμε, τη χρονοϊστορία δηλαδή των δειγμάτων που έχουμε στο αρχείο μας στο Υπουργείο, θα μπορούσε να γίνει μία έρευνα, αλλά αυτό αφού ολοκληρώσουμε το μείζον πρόγραμμα, διότι φοβάμαι την αφεστίαση, κυρία Ασημακοπούλου.

Δηλαδή, από τη στιγμή που έχουμε ένα στόχο, εάν αρχίσουμε να «τσαλαβουτάμε» από εδώ κι από κει θα χάσουμε τον κύριο στόχο. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να το δούμε, γιατί όπως είπατε για το 2035 θα είναι ένα από τα πολύ σημαντικά ζητούμενα και πολύ καθαρό».

 

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα