Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017  03:31:08

Ξανά επίκαιρη η εθνική φαντασίωση για τους υδρογονάνθρακες. Ούτε τεράστια ούτε σύντομα προσοδοφόρα θα είναι τα κοιτάσματα. Τα πρώτα καλά έσοδα μετά 5-6 χρόνια το νωρίτερο. Κύριο

Συνολικά, όπως έχουμε αποκαλύψει και πιστεύει ο σοβαρός υπουργός Ι. Μανιάτης θα έχουμε το 20% των κοιτασμάτων, που υπολογίζονται για 30 χρόνια εκμετάλλευσης και με εθνικά έσοδα γύρω στα 150-200 δισεκ. δολάρια. Μέσος όρος πέντε δις το χρόνο (με σημερινές τιμές πετρελαίου τα 90-100 δολάρια το βαρέλι).

 

Υπερβολές και πανηγυρισμοί αλλά γενικόλογοι αυτή τη φορά. Δημαγωγικοί μόνο από ορισμένα ΜΜΕ και ιστοσελίδες. Όχι, όπως παλαιότερα από νορβηγικές πηγές ότι δήθεν τα πετρέλαια στις θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδος φτάνουν εκείνα στις Βόρειες Θάλασσες . Η με τερατολογίες από ερευνητή της DEUTSCHE BANK ότι η αξία μόνο των πετρελαίων της Κρήτης φτάνει τα 427 δις ευρώ.

Συγκεκριμένα ότι «Δεδομένων των πολλά υποσχόμενων περιοχών της Μεσογείου και του ενθουσιασμού που επικρατεί, οι θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης που θα παραχωρηθούν για έρευνες υδρογονανθράκων, δείχνουν να έχουν μεγάλες δυνατότητες», τόνισε σε ανακοίνωσή της, η νορβηγική εταιρεία PGS που διεξήγαγε τις σεισμικές έρευνες στις συγκεκριμένες περιοχές.

Η PGS διαθέτει, όπως ανακοίνωσε και το ΥΠΕΚΑ, στους ενδιαφερόμενους τα πρώτα (fast track) συμπεράσματα από την αξιολόγηση των δεδομένων που προέκυψαν από τις έρευνες. Φτιάχνουν κλίμα για να δημιουργήσουν ενδιαφέρον για αγορές των χαρτών, προσφορές, συνεργασίες στην νέα έρευνα και τα έργα εξόρισης. Είναι όμως πολύ ενωρίς ακόμα. Μέχρι την κανονική, σταθερή αξιοποίηση των κοιτασμάτων χρειαζόμαστε μια δεκαετία.

Σημειώνεται ότι, η πλήρης επεξεργασία των δεδομένων που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο ή το αργότερο τον Ιανουάριο του 2014.

Στόχος των ερευνών, επισημαίνει η PGS, είναι η κατανόηση των δομών και ο εντοπισμός πετρελαϊκών συστημάτων, ενόψει της προκήρυξης διαγωνισμού από το ελληνικό Δημόσιο για την παραχώρηση περιοχών για έρευνα που αναμένεται στα μέσα του 2014.

Με την αξιολόγηση των δεδομένων από τις σεισμικές έρευνες, οι πετρελαϊκές εταιρίες σταθμίζουν τις πιθανότητες ανεύρεσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς παραχωρήσεων για να προχωρήσουν στη συνέχεια στις επενδύσεις που απαιτούνται για ερευνητικές γεωτρήσεις και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, εφόσον εντοπισθούν.

Η PGS έκανε στην Ελλάδα 12.500 χιλιόμετρα σεισμικών γραμμών, ενώ άλλα 6.000 χιλιόμετρα είναι διαθέσιμα από παλαιότερες έρευνες.
Η εταιρία διαθέτει συνδυαστικά προς πώληση στους ενδιαφερόμενους δεδομένα από 40.000 χλμ. σεισμικών ερευνών σε Κύπρο, Λίβανο και Σικελία.
Σημειώνεται ότι οι σεισμικές έρευνες έγιναν χωρίς δαπάνη του Δημοσίου, το κράτος ωστόσο εισπράττει ποσοστό από τα έσοδα της PGS που προκύπτουν από την πώληση των δεδομένων σε πετρελαϊκές εταιρείες, το οποίο κυμαίνεται από 10 έως 50% και εξαρτάται από τον όγκο των δεδομένων που θα πουληθούν.

Σε ένα από τα τελευταία σχόλια μας, στις 16 Ιουνίου, σημειώναμε τα εξής σοβαρά και κόντρα στις εθνικές μας φαντασιώσεις να γίνουμε σείχηδες:«Υπομονή, δεν θα έλθουν γρήγορα ούτε θα γίνουν Σαουδάραβες. Στην αρχή θα έλθουν κάποια «μικρά έσοδα» (σεισμική έρευνα) εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο. Θα είναι από τις άδειες για υδρογονάνθρακες σε διάφορες περιοχές.

Σε βάθος χρόνου λέει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, άριστος γνώστης του θέματος καθηγητής Γιάννης Μανιάτης – έξι, επτά χρόνια- θα έλθουν τα πολλά χρήματα και σε βάθος 30ετίας τουλάχιστον, έως ότου εξαντληθούν τα κοιτάσματα. Περίπου 150 δις ευρώ συνολικά για τα 30 χρόνια, δηλαδή πέντε περίπου δις- ευρώ με υπολογιζόμενη τιμή τα 90-100 ευρώ ο τόνος.

Μικρό καλάθι γενικώς. Μια νέα αγορά, λέει ο Μανιάτης, εκείνη των εταιρειών, των επιστημόνων, των στελεχών γύρω από την εξόρυξη υδρογονανθράκων. Πρέπει να προετοιμασθούμε, υπογραμμίζει, ο κ. Μανιάτης ώστε να απασχοληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες επιστήμονες και τεχνικοί». Τώρα πάλι υπουργός Ενέργειας οι λόγοι του εκείνοι έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Tο νέο online lifestyle περιοδικό!

logo5

line chart   Ισοτιμία νομισμάτων

ισοτιμια ευρω δολλαριου

news   Πρωτοσέλιδα