Τρίτη 23 Μαϊου 2017  08:02:18

Κ. Χατζηδάκης: «Mε νέα, πιο αυστηρά μέτρα για τις κλοπές και τις νοθείες στα πρατήρια καυσίμων». Βαριές καταδίκες στους ένοχους πρατηριούχους μέχρι και οικογενειακές κυρώσεις. Κύριο

Νικ. Κακλαμάνης: «Και με τα παλιά μέτρα δεν είδαμε βελτίωση στο λαθρεμπόριο καυσίμων». Ο κατάλογος των νέων κυρώσεων από τον Υπουργό και τον γενικό εισηγητή της ΝΔ Λευτ. Αυγενάκη.

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ (Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας): Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, ότι οι προβλέψεις για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές έχουν κλέψει την παράσταση σε αυτό το νομοσχέδιο, με αποτέλεσμα να μη συζητηθούν επαρκώς μια σειρά από αρκετές άλλες σημαντικές ρυθμίσεις για την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη. Και επειδή οι Έλληνες πολίτες δικαιούνται να ξέρουν τι αλλάζει στη ζωή τους, θα μου επιτρέψετε διά βραχέων να αναφερθώ σε μερικές από αυτές τις ρυθμίσεις για την πληρότητα της συζητήσεως στη Βουλή των Ελλήνων.

Πρώτα απ' όλα να σημειώσουμε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καταργείται ο αναχρονιστικός Αγορανομικός Κώδικας που ισχύει από το 1946....

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς μπορεί να λειτουργήσει το νομοσχέδιο αυτό μας δίνει το τι έγινε με το βρεφικό γάλα. Και τότε όταν το νομοθετήσαμε, υπήρχαν αντιδράσεις, αλλά σήμερα όλοι οι νέοι γονείς ξέρουν ότι το βρεφικό γάλα που πλέον δεν πωλείται μόνο στα φαρμακεία αλλά και στα σούπερ μάρκετ, είναι φθηνότερο κατά 20 έως 25%.

Τέτοιου είδους ρυθμίσεις, λοιπόν, θέλουμε να προχωρήσουμε με αυτό το νομοσχέδιο. Ένα το κρατούμενο.

Δεύτερον, έχουμε τους ελέγχους. Εμείς, πιστεύουμε στη λειτουργία της αγοράς, πιστεύουμε στον ανταγωνισμό, αλλά πιστεύουμε προφανέστατα και στην προστασία του καταναλωτή και στην τιμωρία όλων όσων μετέρχονται παράνομες μεθόδους. Γι' αυτό το λόγο υπάρχει ένταση ελέγχων με ένα ορθολογικό σύστημα κυρώσεων και ταυτόχρονα με ένα διαφανές το σύστημα κυρώσεων.

Θα μπορούσα να πω πολλά, αλλά ενδεικτικά θα σταθώ σε ένα παράδειγμα. Σταματάει η λογική του «από-έως», δηλαδή ας πούμε από ένα ευρώ μέχρι πολλές χιλιάδες ευρώ, διότι δεν θέλουμε να δίνουμε το δικαίωμα σε οποιουσδήποτε επιτήδειους ελεγκτές να έρθουν και να συναλλάσσονται, να ευνοούν, να αδικούν και εν πάση περιπτώσει, να μετέρχονται μεθόδους τις οποίες όλοι γνωρίζουμε και όλοι καταδικάζουμε κατά καιρούς.

Δεν φτάνει όμως, μόνο να τις καταδικάζουμε, αλλά πρέπει η πολιτεία να υιοθετεί μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Και αυτό κάνουμε. Και χαίρομαι που σε γενικές γραμμές τουλάχιστον, από τις συζητήσεις που έγιναν στην Επιτροπή, αλλά και απ' όσα ελέχθησαν σήμερα, υπάρχει μια γενικότερη συναίνεση στο μέτρο του δυνατού και ως προς αυτές τις ρυθμίσεις.

Τρίτον, κάναμε μια σειρά ρυθμίσεις στο χώρο των καυσίμων, που είναι πολύ σημαντικό θέμα για τον Έλληνα πολίτη –θέμα της καθημερινότητας.

Θα μου επιτρέψετε να πω σε τίτλους τις βασικότερες ρυθμίσεις. Πέραν των κυρώσεων που υπάρχουν, ποινές φυλάκισης για 6 μήνες κτλ., απαγορεύουμε να δημιουργηθεί πρατήριο στον ίδιο χώρο και από τον πρατηριούχο που συλλαμβάνεται με πειραγμένες αντλίες, αλλά και από συγγενείς του μέχρι δευτέρου βαθμού, γιατί μέχρι τώρα είχαμε παράκαμψη της νομοθεσίας. Πήγαινε κάποιος άλλος συγγενής, κατά κανόνα, του πρατηριούχου στον ίδιο χώρο και έκανε ένα άλλο πρατήριο προφανώς, παραβιάζοντας το πνεύμα του νόμου.

Εισάγουμε πλέον, ελέγχους με το λεγόμενο «μυστικό» αυτοκίνητο, ένα αυτοκίνητο που δεν θα γράφει επάνω «Υπουργείο Ανάπτυξης». Θα είναι σαν ένα κανονικό αυτοκίνητο, το οποίο όμως την ώρα που θα πηγαίνει στο πρατήριο θα έχει όλους τους μηχανισμούς για να κάνει ελέγχους σε σχέση με παράνομες πρακτικές, τις οποίες ενδεχομένως θα μετέρχεται ο πρατηριούχος.
Κατόπιν, θεσπίζουμε υποχρεωτικά τις γραπτές συμβάσεις μεταξύ των εταιρειών εμπορίας και των πρατηριούχων για να ξέρουμε ποια είναι τα περιθώρια κέρδους, για να υπάρχει διαφάνεια στο σύστημα και για να μπορούμε να δούμε εάν και εκεί ακολουθούνται πρακτικές οι οποίες είναι παράνομες, αθέμιτες, καταδικαστέες εν πάση περιπτώσει.

Και τέλος, θεσμοθετούμε την υποχρέωση για ηλεκτρονικά συστήματα εισροών-εκροών σε όλα τα σημεία της αλυσίδας. Διότι μέχρι τώρα με τις ρυθμίσεις που υπήρχαν, είχαμε ορισμένες –θα το πω εντός εισαγωγικών- «τρύπες» στις ελεύθερες εγκαταστάσεις εταιρειών εμπορίας, στις εγκαταστάσεις πωλητών πετρελαίου θέρμανσης κ.λπ.

Κλείνουμε, αντιμετωπίζουμε όλα τα κενά και ταυτόχρονα –λέω για την ενημέρωση του Σώματος- προχωρούμε για την εγκατάσταση αυτών των συστημάτων εισροών-εκροών στα πρατήρια. Είναι κάτι που έπρεπε πολλά χρόνια να το είχε κάνει η ελληνική πολιτεία. Γίνεται και γίνεται και με επιδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ξεπεράστηκαν τα τελευταία διαδικαστικά εμπόδια από την κοινωνία της πληροφορίας και τώρα πια μπαίνουμε στην τελική ευθεία και σ' αυτό το ζήτημα που –απαντώντας και στον κ. Κακλαμάνη- είναι κομβικής σημασίας για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου.

Βεβαίως, έχουν κι άλλα μέτρα ψηφιστεί κατά καιρούς από τη Βουλή των Ελλήνων, από εσάς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε σχέση με τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, του πετρελαίου κίνησης κ.λπ., αλλά εν πάση περιπτώσει λαμβάνονται μία σειρά από μέτρα. Κατά βάση αρμόδιο είναι το Υπουργείο Οικονομικών. Αλλά σας λέω ότι και με αυτά εδώ τα μέτρα αντιμετωπίζουμε κι από αυτήν τη σκοπιά το ζήτημα του λαθρεμπορίου.

Επίσης, στο πλαίσιο αυτού του νομοσχεδίου αλλάζει η καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη σε σχέση με τις εκπτώσεις. Δεν θα έχουμε μόνο αυτό που ξέραμε μέχρι τώρα, εκπτώσεις μόνο κάθε Γενάρη και κάθε καλοκαίρι. Θα έχουμε και δύο άλλα δεκαήμερα εκπτώσεων, μία φορά το Μάιο, μία φορά το φθινόπωρο, το Νοέμβριο, έτσι ώστε ο καταναλωτής σε περισσότερες περιπτώσεις να μπορεί να ψωνίζει φθηνότερα.

Αυτές είναι ρυθμίσεις που πράγματι δημιουργούν ένα καινούργιο περιβάλλον στην αγορά. Και νομίζω πως λίγοι θα είναι αυτοί οι οποίοι θα διαφωνήσουν σε σχέση με τις παρατηρήσεις που έκανα.»

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ (Βουλευτής Αθηνών, πρώην υπουργός) Αφού επεσήμανε ότι πηγές της λαθρεμπορίας στα καύσιμα, της νοθείας και της κερδοσκοπίας δεν είναι μόνο –ίσως όχι και κυρίως- τα διάφορα πρατήρια καυσίμων, βενζίνης και πετρελαίου αλλά ισχυρά κέντρα παραγωγής και διακίνησης καυσίμων, υπογράμμισε επιπλέον : «Επίσης, δεν είδα να γράφεται τίποτα μέσα στο νομοσχέδιο -θα μου πείτε και για αυτό πάλι είναι συναρμόδιο το Υπουργείο Οικονομικών- σχετικά με το τι γίνεται με εκείνη την περίφημη λαθρεμπορία των καυσίμων; Τι γίνεται; Βάζουμε ποινές για χίλια άλλα πράγματα και σε αυτό είμαι υπέρ, ειδικά για τις υγειονομικές διατάξεις που έχετε μέσα, είμαι φανατικά υπέρ. Θέλω, όμως, μια ενημέρωση. Υποτίθεται ότι έχετε λάβει κάποια μέτρα. Απέδωσαν αυτά τα μέτρα; Τι πιάσαμε; Τι εισπράξαμε; Τι μπορούμε να γλιτώσουμε από μέτρα, εισπράττοντας από τη λαθρεμπορία των καυσίμων;

Δεν είναι τελείως άσχετο το θέμα αυτό με το νομοσχέδιο. Εμμέσως έχει απόλυτη σχέση.
Θα ήθελα, λοιπόν –μιας και είστε εδώ και οι δυο, είτε απόψε είτε αύριο- να έχουμε μια-δυο απαντήσεις και για το παραεμπόριο, το οποίο έχει άμεση σχέση, επαναλαμβάνω με τις Κυριακές. Τώρα, τουλάχιστον, απλώνουν τα σεντόνια μπροστά σε κλειστά καταστήματα την Κυριακή. Φανταστείτε τι πρόκειται να γίνει, εάν τα απλώνουν μπροστά σε ανοιχτά καταστήματα.
Εγώ επί της αρχής και επί των άρθρων το ψηφίζω το νομοσχέδιο. Θα ήθελα διευκρινήσεις στα συγκεκριμένα θέματα. Και τώρα που μοιράστηκαν οι νομοτεχνικές βελτιώσεις, θέλω να δω κι επί λέξει τις διορθώσεις.»

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ (βουλευτής Ηρακλείου ΝΔ, γενικός εισηγητής) ....»Όσον αφορά τώρα το σύστημα κυρώσεων για αγορανομικές παραβάσεις, που εισάγεται με το σχέδιο νόμου, υπάρχουν πιο αυστηρές, αλλά και πιο αντικειμενικές και σαφείς ποινικές και διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα.
Πιο συγκεκριμένα, αντικειμενικοποιούνται οι κυρώσεις με συγκεκριμένα πρόστιμα για κάθε παράβαση και όχι πλαίσιο «από...έως...», όπως ίσχυε μέχρι τώρα, προκειμένου να μην υπάρχουν περιθώρια για παράνομες συναλλαγές. Παράλληλα, αυστηροποιούνται οι ποινές για όσους εμπορεύονται επικίνδυνα για την υγεία τρόφιμα. Ενώ μέχρι πρότινος η διάθεση επιβλαβών για την υγεία τροφίμων συνδεόταν κυρίως με χρηματικές ποινές, Πλέον θα τιμωρείται και με φυλάκιση έως έξι μηνών. Δίδεται, ακόμα, με σαφέστερο νομικό προσδιορισμό η δυνατότητα σφράγισης των εγκαταστάσεων και δέσμευσης των προϊόντων.

......Αγορά πετρελαιοειδών προϊόντων: Σε σχέση με την αγορά καυσίμων εισάγονται νέες διατάξεις για την καταδολίευση των αντλιών, τη νοθεία, το λαθρεμπόριο και τη συμπίεση του περιθωρίου κέρδους. Σε περίπτωση «πειραγμένης», όπως λέγεται κοινώς, αντλίας, πέραν των άλλων κυρώσεων και των νέων ποινικών διατάξεων, όπως είναι η φυλάκιση έξι μηνών για τον πρατηριούχο, αφαιρείται οριστικά η άδεια λειτουργίας τής εν λόγω επιχειρήσεως και δεν επιτρέπεται η χορήγηση νέας άδειας λειτουργίας στο ίδιο σημείο για ομοειδή ή παρόμοια επιχείρηση όχι μόνο στον παραβάτη, αλλά και στους συζύγους και συγγενείς μέχρι δευτέρου βαθμού.
Επίσης, η διενέργεια ελέγχων –το βλέπετε για πρώτη φορά- από ειδικά μετασκευασμένα οχήματα, τα λεγόμενα «μυστικά αυτοκίνητα», τα οποία θα δύνανται να κάνουν έφοδο χωρίς φυσικά προηγούμενη γνωστοποίηση.

Επιπλέον, θα συνάπτονται υποχρεωτικά γραπτές συμβάσεις μεταξύ εταιρειών χονδρικής και πρατηρίων καυσίμων. Θα πρέπει να αποτυπώνεται υποχρεωτικά εκ των προτέρων η πιστωτική πολιτική, οι παροχές, οι εκπτώσεις, οι απολογιστικές και μία σειρά άλλων στοιχείων. Έτσι, θα εξασφαλιστεί διαφάνεια στη διαμόρφωση των τιμών των καυσίμων, καθώς τόσο το κράτος όσο και ο καταναλωτής θα γνωρίζουν πλέον το περιθώριο κέρδους.

Με το νέο νομοσχέδιο, τα συστήματα ελέγχων εισροών και εκροών θα μπουν και σε άλλα σημεία-κλειδιά, όπως, για παράδειγμα, στις ελεύθερες εγκαταστάσεις των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και στις εγκαταστάσεις πωλητών πετρελαίου θέρμανσης, στις παντός είδους εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων ιδιωτικών πρατηρίων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.»

 

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα