Τρίτη 23 Μαϊου 2017  08:02:36

Στη Μόσχα την Τετάρτη κρίνεται το ελληνικό αίτημα για έκπτωση 30% στη τιμή του -ακριβοπληρωμένου- φυσικού αερίου. Όπως άλλωστε έχει μειωθεί και σε άλλες χώρες-πελάτες του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού. Έτοιμη για σύγκρουση και διεθνή διαιτησία η ΔΕΠΑ. Κύριο

Η αντιπροσωπεία της ΔΕΠΑ μεταβαίνει στη Μόσχα με τρία βασικά αιτήματα τα οποία θέτει ως αδιαπραγμάτευτα μέσα στον παραλογισμό της ακρίβειας. Αμετακίνητο θέμα για την ελληνική πλευρά είναι η μείωση του τιμήματος που καταβάλλει η Ελλάδα στον ρωσικό κολοσσό Gazprom.

Αίτημα δίκαιο και καθυστερημένο μάλιστα. Βεβαίως υποβάλλεται μέσα σε κακό κλίμα στις σχέσεις με τη Ρωσία και της αποτυχίας –άρνησης για συνεργασία-αγορα της ΔΕΠΑ. Την προσεχή Τετάρτη, στη Μόσχα, θα κριθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΔΕΠΑ και του ρωσικού κολοσσού Gazprom όσον αφορά την τιμή προμήθειας φυσικού αερίου στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», με την ελληνική πλευρά να δηλώνει πως σε περίπτωση μη συμφωνίας θα προσφύγει στη διαιτησία, όπου είναι πεπεισμένη ότι θα δικαιωθεί.

Η αντιπροσωπεία της ΔΕΠΑ μεταβαίνει στη Μόσχα με τρία βασικά αιτήματα τα οποία θέτει ως αδιαπραγμάτευτα.

Το πρώτο αίτημα αφορά τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου στο μέσο όρο των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, καθότι στατιστικά στοιχεία της Eurostat, της Στατιστικής Υπηρεσίας της Γερμανίας και διεθνών εμπειρογνωμόνων καταδεικνύουν πως η χώρα μας προμηθεύεται το φυσικό αέριο κατά 20% ακριβότερα το 2013 σε σχέση με άλλες, αντίστοιχες συμβάσεις της Gazprom.

Η μείωση της τιμής θα ισχύει έως τη λήξη της υφιστάμενης σύμβασης, το 2016.

Το δεύτερο αίτημα της ΔΕΠΑ είναι η αναθεώρηση της φόρμουλας τιμολόγησης, που έως τώρα βασίζεται κατά 100% στην τιμή του πετρελαίου, ώστε μελλοντικά να βασίζεται κατά 30-40% στα ευρωπαϊκά habs αερίου.

Το τρίτο και τελευταίο αίτημα της ελληνικής πλευράς αφορά την αναθεώρηση της ποινής που καταβάλει η ΔΕΠΑ για ποσότητες φυσικού αερίου που δεν παραλαμβάνει.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα