Τρίτη 23 Μαϊου 2017  08:01:52

Λιώνουν οι πάγοι στις σχέσεις Ρωσίας- Ελλάδος. Επιστολή Πούτιν και πρόσκληση Σαμαρά για επίσημη επίσκεψη του στην Ελλάδα. Θα μετάσχει και πάλι η Gazprom στον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ. Κρίσιμη συνάντηση αύριο για το φυσικό αέριο. Κύριο

Το ελληνικό αίτημα είναι για μείωση γύρω στο 30 %, της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου. Όπως έχει ήδη συμβεί σε άλλες προμηθευόμενες χώρες της Ευρώπης. Τρίτος γύρος συζητήσεων στη Μόσχα, μετά την επιστολή Σαμαρά στον Βλ. Πούτιν. Παράλληλα νέες προοπτικές από την ψήφιση του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας Ελλάδος- Ρωσίας στις διεθνείς οδικές μεταφορές.

 

Ιδιαίτερα επιτυχής η επίσημη επίσκεψη της Ρωσίδας Προέδρου της Βουλής, σε πολλά επίπεδα. Πρόσκληση στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να επισκεφτεί την Ελλάδα απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο του Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσίας Βαλεντίνα Ματβιένκο (παλαιάς γνώριμης στην Ελλάδα, αφού υπηρέτησε εδώ ως πρέσβης και ξεκίνησε την ανοδική πολιτική της καριέρα).

Η κυρία Ματβιένκο επέδωσε στον κ. Σαμαρά προσωπικό μήνυμα του Βλ. Πούτιν. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η κυρία Ματβιένκο ανέφερε πως υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από ρωσικές εταιρίες και εξέφρασε την κατηγορηματική βούληση της ρωσικής κυβέρνησης να στηρίξει με κάθε τρόπο αυτές τις επενδύσεις.

Επίσης είπε πως η Gazprom θα συμμετάσχει στον νέο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ, ενώ διατύπωσε τα παράπονά της για τη στάση των Ευρωπαίων.

Όπως εξήγησε, η ρωσική εταιρεία έχει δραστηριότητα παντού στην Ευρώπη και εκείνοι έχουν πρόβλημα αν η Gazprom έρθει στην Ελλάδα.

Επιπλέον σημείωσε ότι υπάρχει ρωσικό ενδιαφέρον και για τον ΟΣΕ, ενώ εξέφρασε την εκτίμησή της για τον αγώνα που κάνουν οι Έλληνες και είπε ότι κατανοεί τις δυσκολίες.

«Απαιτούν ανδρεία οι αποφάσεις που έχετε πάρει» φέρεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να είπε στον πρωθυπουργό και εκείνος εμφανίστηκε αισιόδοξος και τόνισε πως είμαστε στο τελευταίο τμήμα της διαδρομής.
Ο πρωθυπουργός επίσης αναφέρθηκε στην επιστολή που απέστειλε στον Βλαντιμίρ Πούτιν για την τιμή του φυσικού αερίου και η κυρία Ματβιένκο σημείωσε πως υπήρξε άμεση ανταπόκριση, ότι έχουν ήδη γίνει δύο γύροι συνομιλιών και πως μετά τον τρίτο γύρο ελπίζει να υπάρξει συμφωνία. O νέος γύρος αρχίζει αύριο Τετάρτη.

Στη συνέχεια η πρόεδρος της ρωσικής Άνω Βουλής συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Την Τρίτη στις 11:30 η πρόεδρος της ρωσικής Άνω Βουλής θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων όπου θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Αμέσως μετά, σε ειδική εκδήλωση θα βραβευθεί από τον κ. Μεϊμαράκη με το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων.

Στο πλαίσιο των επαφών της ρωσικής αντιπροσωπείας, θα πραγματοποιηθούν και συναντήσεις με έλληνες επιχειρηματίες και εκπροσώπους του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Για το φυσικό αέριο

-Η αντιπροσωπεία της ΔΕΠΑ μεταβαίνει στη Μόσχα για τη συνάντηση της Τετάρτης με τρία βασικά αιτήματα τα οποία θέτει ως αδιαπραγμάτευτα μέσα στον παραλογισμό της ακρίβειας. Αμετακίνητο θέμα για την ελληνική πλευρά είναι η μείωση του τιμήματος που καταβάλλει η Ελλάδα στον ρωσικό κολοσσό Gazprom.

Αίτημα δίκαιο και καθυστερημένο μάλιστα. Βεβαίως υποβάλλεται μέσα σε κακό κλίμα στις σχέσεις με τη Ρωσία και της αποτυχίας –άρνησης για συνεργασία-αγορα της ΔΕΠΑ. Την προσεχή Τετάρτη, στη Μόσχα, θα κριθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΔΕΠΑ και του ρωσικού κολοσσού Gazprom όσον αφορά την τιμή προμήθειας φυσικού αερίου στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», με την ελληνική πλευρά να δηλώνει πως σε περίπτωση μη συμφωνίας θα προσφύγει στη διαιτησία, όπου είναι πεπεισμένη ότι θα δικαιωθεί.

Η αντιπροσωπεία της ΔΕΠΑ μεταβαίνει στη Μόσχα με τρία βασικά αιτήματα τα οποία θέτει ως αδιαπραγμάτευτα.
Το πρώτο αίτημα αφορά τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου στο μέσο όρο των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, καθότι στατιστικά στοιχεία της Eurostat, της Στατιστικής Υπηρεσίας της Γερμανίας και διεθνών εμπειρογνωμόνων καταδεικνύουν πως η χώρα μας προμηθεύεται το φυσικό αέριο κατά 20% ακριβότερα το 2013 σε σχέση με άλλες, αντίστοιχες συμβάσεις της Gazprom.
Η μείωση της τιμής θα ισχύει έως τη λήξη της υφιστάμενης σύμβασης, το 2016.

Το δεύτερο αίτημα της ΔΕΠΑ είναι η αναθεώρηση της φόρμουλας τιμολόγησης, που έως τώρα βασίζεται κατά 100% στην τιμή του πετρελαίου, ώστε μελλοντικά να βασίζεται κατά 30-40% στα ευρωπαϊκά habs αερίου.
Το τρίτο και τελευταίο αίτημα της ελληνικής πλευράς αφορά την αναθεώρηση της ποινής που καταβάλει η ΔΕΠΑ για ποσότητες φυσικού αερίου που δεν παραλαμβάνει

Για τις οδικές μεταφορές

Παράλληλα εγκρίθηκε από τη Βουλή και δημοσιεύτηκε σε ειδικό ΦΕΚ το Πρωτόκολλο Διαβουλεύσεων μεταξύ του Υπουργείου Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων της Ελληνικής Δημοκρατίας για τις διεθνείς οδικές μεταφορές που υπογράφηκε στη Μόσχα. Με εξαιρετικά θετικό απολογισμό τα τελευταία χρόνια, κυρίως το 2012 και καλές προοπτικές διεύρυνσης των μεταφορών κατά το 2013 και τα επόμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα στο Πρωτόκολλο σημειώνονται :

«.....3. Ανταλλαγή αδειών σε Ρώσους και Έλληνες μεταφοrείς για την περίοδο 2013−2015.
Η ρωσική αντιπροσωπεία σημείωσε ότι η διατήρηση κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών της ποσόστωσης των 1000 αδειών για τις διμερείς και διαμετακομιστικές μεταφορές εμπορευμάτων, δεν καλύπτει τις ανάγκες των Ρώσων μεταφορέων.

Το 2013 τα δύο Μέρη προέβησαν σε προκαταρκτική ανταλλαγή 1000 αδειών για την πραγματοποίηση διμερών και διαμετακομιστικών μεταφορών εμπορευμάτων και 150 αδειών για τη μεταφορά εμπορευμάτων από /προς τρίτες χώρες.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερή λειτουργία των διεθνών οδικών μεταφορών μεταξύ των δύο χωρών και την κάλυψη των αναγκών του εξωτερικού εμπορίου τα Μέρη συμφώνησαν στον εξής αριθμό αδειών για το 2013 και στην προκαταρκτική ανταλλαγή για την περίοδο 2014−2015 ως εξής:

−3500 άδειες για διμερείς και διαμετακομιστικές μεταφορές φορτίων,
−150 άδειες για μεταφορές φορτίων από και προς τρίτες χώρες.

Στο πλαίσιο της συμφωνημένης ανταλλαγής τα Μέρη συμφώνησαν μέχρι τα τέλη Απριλίου τ.ε. να προβούν σε ανταλλαγή 1000 αδειών για διμερείς και διαμετακομιστικές μεταφορές, η δε ανταλλαγή των υπόλοιπων αδειών για το έτος 2013 (1500 άδειες για διμερείς και διαμετακομιστικές μεταφορές φορτίων) να πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου 2013.

Τα δύο Μέρη συμφώνησαν ότι σε περίπτωση επιπρόσθετων αναγκών των μεταφορέων να εξετάζεται η παροχή επιπλέον αδειών για διμερείς και διαμετακομιστικές μεταφορές εμπορευμάτων σε διάστημα δύο μηνών κατόπιν αιτήματος οποιουδήποτε από τα δύο Μέρη για την ικανοποίηση των ανωτέρω αναγκών.

.....Η ελληνική πλευρά απευθύνθηκε προς τη ρωσική πλευρά με την παράκληση όπως εξετάσει τη δυνατότητα μείωσης του χρόνου έκδοσης θεώρησης εισόδου (visa) για τους Έλληνες οδηγούς από 15 ημέρες σε χρονικό διάστημα έως τρεις (3) ημέρες, ιδίως για την εξασφάλιση μεταφοράς ευαλοίωτων προϊόντων.

Η ρωσική πλευρά θα απευθυνθεί στο ΥΠΕΞ της Ρωσίας επί του συγκεκριμένου θέματος.
Η ελληνική αντιπροσωπεία παρακάλεσε όπως διευκρινισθεί ο τρόπος εφαρμογής από 01 Μαρτίου 2013 των περιορισμών στην κίνηση βαρέων φορτίων στη Μόσχα».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα