Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  12:31:15

NYT: Ήδη 3.000 Ευρωπαίοι στο πλευρό των τζιχαντιστών στη Συρία. Κυρίως Γερμανοί, Γάλλοι, Άγγλοι, Βέλγοι, Αυστριακοί. Κανένας Έλληνας, περίπου 300 Αλβανοί. Κύριο

Ένα κλιμακούμενο φαινόμενο φρίκης και μεγάλων κινδύνων για ευρωπαϊκές χώρες από τέτοιους εισβολείς και μυημένους στην ισλαμική τρομοκρατία.

Σε περίπου τρεις χιλιάδες υπολογίζονται οι Ευρωπαίοι πολίτες που μετέβησαν στη Συρία για να πολεμήσουν με τους τζιχαντιστές, γράφει η εφημερίδα New York Times σε ανταπόκρισή της από το Βερολίνο, υπογραμμίζοντας τον προβληματισμό που υπάρχει σε ευρωπαϊκές χώρες και τη «λήψη μέτρων» για όσους επιστρέφουν στην Ευρώπη.

Η εφημερίδα της Νέας Υόρκης σημειώνει συγκεκριμένα ότι υπολογίζονται περίπου στους τρεις χιλιάδες οι Ευρωπαίοι πολίτες που «αποδέχτηκαν το κάλεσμα και πήγαν στη Συρία για να ανατρέψουν τον πρόεδρο, Μπασάρ αλ Άσαντ». Όμως στη συνέχεια ταυτίσθηκαν με τις επιδιώξεις των τζιχαντιστών φανατικών μουσουλμάνων και εχθρών κάθε ευρωπαίου και γενικά δυτικού πολίτη΄.

Η ανταπόκριση ξεκινά με την περίπτωση ενός 20χρονου, ο οποίος είχε μεταβεί στην περιοχή το 2013 μέσω των συνόρων Τουρκίας-Συρίας, με την «πεποίθηση ότι ήταν καθήκον του να βοηθήσει για ανατροπή του προέδρου της Συρίας», όπως καταγράφεται σε «μακροσκελή εξομολόγησή» του σε δικαστήριο της Φρανκφούρτης, ομολογώντας ότι συνειδητοποίησε πως θα μπορούσε να «επιτύχει απολύτως τίποτα» στη Συρία.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι «σε όλη την Ευρώπη οι κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους για να αποθαρρύνουν τη μετακίνηση επίδοξων τζιχαντιστών στη Μέση Ανατολή, ενώ παράλληλα προσπαθούν να διαχειριστούν τους μαχητές που επιστρέφουν από εκεί».

Επίσης, αναφέρεται ότι η «νέα, πολύ πιο σκληρή νομοθεσία σε διάφορες χώρες έχει διευρύνει τις δυνατότητες των Αρχών στην καταδίωξη ύποπτων εξτρεμιστών ή (όπως στη Βρετανία) στην αποτροπή επανεισόδου, για δύο χρόνια, πολιτών που επιστρέφουν στην χώρα τους. Οι αρχές της Βρετανίας, της Γερμανίας(από όπου υπολογίζεται ότι έχουν διαφύγει 530 τζιχαντιστές δολοφόνοι στη Μέση Ανατολή) και του Βελγίου», υπογραμμίζεται, «μπορούν να συλλαμβάνουν υπόπτους για συμμετοχή σε στρατιωτικές οργανώσεις του εξωτερικού, ενώ η Γαλλία ψήφισε ανάλογο νόμο το Σεπτέμβριο και η Αυστρία απέκτησε τη δυνατότητα να συλλαμβάνει οποιονδήποτε ύποπτο στήριξης του Ισλαμικού Κράτους και άλλων οργανώσεων στη Συρία».

Άλλωστε από τις χώρες αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες μας και δημοσιεύσεις, θεωρείται ότι προέρχεται το μεγαλύτερο ποσοστό των δυτικών «πολεμιστών» του Ιερού Πολέμου, ενώ από 200-300 άτομα θεωρείται ότι προέρχονται από την Αλβανία και την περιοχή του Κοσσόβου, μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα. Αρκετοί θεωρείται ότι κατέφυγαν εκεί μέσω Τουρκίας και άλλων γειτονικών Κρατών, συχνά ως αμειβόμενοι πολεμιστές και άλλοτε ως φανατικοί ιδεολόγοι. Οι έως τώρα εκθέσεις από υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Δυτικής Ευρώπης δεν αναφέρουν ότι υπάρχουν μόνιμες εστίες τζιχαντιστών στην Ελλάδα, οργανωμένα στέκια και σοβαρές διασυνδέσεις -όπως στη Λιβύη- αλλά θεωρούν βέβαιο ότι η χώρα μας έχει χρησιμοποιηθεί ως σταθμός διερχομένων ως τζάνζιτ περιοχή. Δεν έχει αναφερθεί Έλληνας, ακόμα και ομογενής ως προσήλυτος σε τέτοιες απάνθρωπες επιδιώξεις.

Τέλος, επισημαίνεται ότι «τα νέα μέτρα ελήφθησαν εξαιτίας του φόβου πρόκλησης χτυπημάτων από μαχητές που επιστρέφουν σε χώρες της Ευρώπης, φόβοι που εντείνονται από καθημερινά δημοσιεύματα, από νέες συλλήψεις και από την προπαγάνδα των τζιχαντιστών. Όπως υποστηρίζουν ωστόσο ειδικοί σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας και ειδικοί επιστήμονες, η υπερβολική αντιμετώπιση των επιστρεφόντων τζιχαντιστών θα μπορούσε να αυξήσει το κύμα συμπάθειας προς τους ισλαμιστές, προκαλώντας τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμούν οι κυβερνήσεις».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline