Τετάρτη 24 Απριλίου 2024  12:30:20

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Ένα μεγάλο κίνημα θα ανατρέψει την Κυβέρνηση Μητσοτάκη

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σέβομαι αυτό που είπε ο κ. Δένδιας για την εξωτερική πολιτική. Άκουσα και τον κύριο Πρωθυπουργό να λέει ότι η Κυβέρνηση και ο ίδιος ποτέ δεν θα χρησιμοποιούσαν την εξωτερική πολιτική για εσωτερική κατανάλωση.

Θέλω να σας πω ότι τουλάχιστον εμείς, οι Συριζαίοι και οι Συριζαίες, δεν έχουμε απώλεια πρόσφατης μνήμης. Δεν το έχουμε, γιατί θυμόμαστε, όταν ήταν εδώ ο Ερντογάν σε συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, που ο κ. Μητσοτάκης έλεγε να μην τον δει καν ο κ. Τσίπρας λόγω προκλητικότητας της Τουρκίας.

Εμείς θυμόμαστε, όταν εγώ ήμουν στο Eurogroup, Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και στελέχη που έχουν πάρει κυβερνητική θέση να λένε: «Βάστα, Γερούν και βάστα, Βόλφρανγκ».
Θυμάμαι, επίσης, το Μακεδονικό. Το θυμάμαι λίγο.

Θυμάμαι πώς το χρησιμοποιήσατε. Θυμάμαι ότι πολλοί από εσάς δεν πιστεύατε ούτε ότι ήταν προδοτικό ούτε ότι ήταν κακή συμφωνία και το χρησιμοποιήσατε για να κερδίσετε τις εκλογές.
Πάμε παρακάτω. Δυστυχώς, δεν είναι εδώ ο κ. Μητσοτάκης. Δεν είναι αναγκασμένος να είναι εδώ, ούτε είναι αναγκασμένος να παρακολουθεί όλη τη συζήτηση, γιατί ο άνθρωπος έχει χίλια πράγματα στο κεφάλι του. Όμως, αφού το Υπουργείο Οικονομικών δεν απαντά στις βασικές μας ερωτήσεις, από κάπου πρέπει να πάρουμε και εμείς μια απάντηση.

Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι άλλες συντηρητικές κυβερνήσεις, αλλού, που έχουν μειώσει τον φόρο των επιχειρήσεων με την προοπτική να αυξηθούν τα έσοδα και η ανάπτυξη, δεν το πέτυχαν, όπως ο Τράμπ και η Μέι; Έχετε κάποια ανάλυση γι' αυτό;

Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε την ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου από το 1,1% στο 1,4% και το δεύτερο τρίμηνο από το 1,9% στο 2,8%; Μήπως αυτό εξηγεί πώς κάνατε το δημοσιονομικό κενό πλεόνασμα και όχι κάποιο μαγικό ραβδί που έχουν ο κ. Σταϊκούρας ή ο κ. Μητσοτάκης;
Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι στον προϋπολογισμό, που εσείς στείλατε στην Ευρώπη, λέει για το διαθέσιμο εισόδημα ότι το 10%, που είναι κάτω, θα πάρει 72 ευρώ και το 10%, που είναι πάνω, 353 ευρώ; Αυτό θα αντιμετωπίσει την ανισότητα;

Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι για τον μεγάλο κορμό των συνταξιούχων και των μισθωτών η φοροελάφρυνση θα είναι από 15 ευρώ τον μήνα; Σε άλλη κατηγορία θα είναι 15 ευρώ τον χρόνο και σε άλλες κατηγορίες θα είναι μηδέν ευρώ. Αυτό θα αντιμετωπίσει τις ανισότητες;

Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι από τα 600 εκατομμύρια που είναι για τις επιχειρήσεις, το 80% απ' αυτά θα πάει στο 2% των επιχειρήσεων, δηλαδή περίπου σε έξι χιλιάδες επιχειρήσεις; Αυτό θα βοηθήσει τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις; Πού είναι η πολιτική σας, για να αντιμετωπίσει την ανισότητα;

Έχετε παρακολουθήσει καθόλου την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια συζήτηση για την ανισότητα, που είναι επιστημονική, πολιτική; Παντού γι' αυτά μιλάνε. Έχετε παρακολουθήσει τη συζήτηση για τη στασιμότητα των μισθών, που ανησυχεί ακόμα και δεξιές κυβερνήσεις; Αυτό θα το αντιμετωπίσετε, μειώνοντας τις συλλογικές συμβάσεις, περιορίζοντας τη δυνατότητα των συνδικάτων να κάνουν διαιτησία;
Ακούσαμε την ομιλία του Θανάση Παφίλη, με την οποία συμφωνώ, εκτός από ένα σημείο. Γιατί, κύριε Παφίλη, εμείς αυξήσαμε τους μισθούς στους εργαζόμενους στον τουρισμό με την επεκτασιμότητα.

Γιατί τα κάνετε αυτά; Γιατί φέρνετε ένα νομοσχέδιο για τον περιορισμό της δυνατότητας των διαδηλώσεων και αυτό που κάνετε για τις συλλογικές συμβάσεις και για τη διαιτησία; Για να αυξηθούν οι μισθοί; Για να ξεφύγουμε από τη στασιμότητα των μισθών; Είναι μια πολιτική, με την οποία θα συνεχίσουμε να έχουμε μικρούς μισθούς.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η καταστολή της Κυβέρνησης δεν είναι τυχαία, γιατί η πολιτική του Τραμπ και τη Μέι, όπως και του κ. Μητσοτάκη, δεν μπορεί να είναι ηγεμονική με οικονομικούς και κοινωνικούς όρους. Δεν μπορεί να ενσωματώσει με οικονομικούς και κοινωνικούς όρους ένα μεγάλο κομμάτι της εργατικής τάξης και των μεσαίων τάξεων. Γι' αυτό δεν μπορεί να είναι ηγεμονική και πρέπει να βασιστεί στην καταστολή.

Η καταστολή είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής σας. Γιατί, όπως είπε και ο κ. Παφίλης, εάν είναι τόσο ωραία αυτά τα πράγματα που κάνετε, εάν θα βοηθήσουν τόσο πολύ τους εργαζόμενους και τα μεσαία στρώματα, γιατί χρειάζεται να σταματήσουμε τις διαδηλώσεις και να τις περιορίσουμε; Γιατί χρειάζεται να έχουμε περιορισμό των απεργιών; Αφού δεν θα υπάρχουν απεργίες, γιατί όλοι θα είναι ευχαριστημένοι.

Αυτό που κάνετε με τον αυταρχισμό παντού σε σχέση και με τους πρόσφυγες και με τους εργαζόμενους είναι συστατικό στοιχείο της πολιτικής σας. Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους, τους νέους, όλο τον κόσμο της εργασίας και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25, το Κίνημα Αλλαγής, για να υπάρξει ένα σημαντικό μέτωπο στις δυο διαχωριστικές γραμμές.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ένα λεπτό θέλω ακόμα, κύριε Πρόεδρε.
Η πρώτη διαχωριστική γραμμή είναι οι ανισότητες όλων των ειδών, είτε είναι εισοδήματος, είτε είναι πλούτου, είτε είναι περιφερειακές ανισότητες, είτε είναι πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά.
Το δεύτερο μέτωπο, η δεύτερη διαχωριστική γραμμή είναι τα δικαιώματα. Δεν μπορούμε εμείς να θυσιάσουμε τα δικαιώματα και να φύγουμε από ένα φιλελεύθερο πολίτευμα, γιατί εσάς δεν σας βγαίνει η οικονομική πολιτική. Δεν γίνεται αυτό και θα έχετε αντίσταση μέσα και έξω από τη Βουλή.

Εμείς ευελπιστούμε σ' ένα μεγάλο κίνημα, που αυτά τα δυο αιτήματα, των δικαιωμάτων και της ισότητας, θα έρθουν μαζί, θα δέσουν, για να ανατρέψουν μια Κυβέρνηση που δεν έχει ούτε κοινωνικό ούτε αναπτυξιακό σχέδιο. ( Ο καθηγητής της Οικονομίας και πρώην υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline