Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  09:57:49

Βασίλειος Κεγκέρογλου: Η συμβολή του ΚΙΝΑΛ με θετικές προτάσεις

«Συζητούμε σήμερα ένα σοβαρό νομοσχέδιο που έχει να κάνει βεβαίως και με συμβολισμούς, αλλά και με ουσία.


Η αντιπαράθεση, όπως έχει αναπτυχθεί για το εάν πρέπει ή όχι να υπάρχει ρύθμιση των ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την διαφύλαξη άσκησης βασικών δικαιωμάτων, όπως είναι η συνάθροιση, εκτρέπεται γιατί πολλές φορές για επικοινωνιακούς λόγους, για λόγους που έχουν να κάνουν με πολιτικές σκοπιμότητες δημιουργείται μια πόλωση, μια ακραία φρασεολογία εκφράζεται, η οποία δεν οδηγεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Και ποιο είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα για τους πολίτες; Όπως επιτάσσει το άρθρο 11 του Συντάγματος, το οποίο από το 1975 είναι νομίζω θεμελιώδες, θα πρέπει να υπάρχει νόμος για τη ρύθμιση των ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τις συναθροίσεις.

Στο γενικό ερώτημα κανείς επιστήμονας οποιουδήποτε κόμματος δεν έχει αντιλέξει ότι πρέπει να υπάρχει ρύθμιση, κανείς επιστήμονας. Κομματικά στελέχη βεβαίως από όλα τα κόμματα έχουν πει άλλα και τι χρειάζεται, άλλα ότι γίνεται για να χρησιμοποιηθεί για αυτούς τους σκοπούς και άλλα ότι δεν γίνεται σωστά.
Έρχομαι, λοιπόν, εδώ να πω ότι ευθέως εμείς λέμε ότι χρειάζεται να υπάρξει μια θεσμική ρύθμιση και βεβαίως χρειάζεται να αρθούν όλα εκείνα τα υπολείμματα, τα οποία έχουν παραμείνει όχι σε ισχύ γιατί είναι ανενεργά, αλλά ως γράμμα στις διατάξεις του δικαίου της χώρας μας, οι διατάξεις της χουντικής περιόδου και όχι μόνο. Εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν και άλλες διατάξεις που δεν έχουν καταργηθεί ρητά προηγούμενων περιόδων που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αυτά που σήμερα έχει ανάγκη η χώρα, έχει ανάγκη η κοινωνία.

Σ' αυτήν την βάση, λοιπόν, συζητούμε και εμείς προσερχόμαστε όχι για να καταγγείλουμε απλά -το κάναμε κι αυτό- την Κυβέρνηση και συγκεκριμένες σκοπιμότητες, οι οποίες φαινόταν ότι έρχονται να ικανοποιηθούν μέσα από το νομοσχέδιο, αλλά να αντιπαραβάλουμε τη δικιά μας άποψη προκειμένου να πιέσουμε την Κυβέρνηση να αλλάξουν βασικές διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου και αυτό έχει να κάνει κυρίως με την άσκηση του δημοκρατικού δικαιώματος της συνάθροισης και της διαδήλωσης. Το δικαίωμα αυτό σε συνδυασμό με το δικαίωμα για την ασφάλεια του πολίτη για την ομαλή οικονομική και κοινωνική ζωή μπορεί με τη σωστή στάθμιση να υπάρξει χωρίς κατάχρηση εξουσίας, χωρίς κατάχρηση δικαιώματος. Είναι πολύ καθαρά τα πράγματα.

Η Κυβέρνηση, λοιπόν, ήρθε βάζοντας μπροστά τον αστυνομικό υπάλληλο και λέγοντας ότι η στάθμιση αυτών των δύο βασικών δικαιωμάτων θα γίνει από τον αστυνομικό υπάλληλο. Διαφωνήσαμε εξαρχής, όχι γιατί η αστυνομία είναι η ίδια της περιόδου της ΕΡΕ ή πιο μπροστά, εν πάση περιπτώσει του μετεμφυλιακού κράτους και της δικτατορίας, έχει αλλάξει η αστυνομία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ένας χαμηλόβαθμος κιόλας αστυνομικός υπάλληλος μπορεί να σταθμίσει αυτά τα δύο βασικά δικαιώματα. Και δεν είναι και ορθό, ακόμα και αν μπορούσε ως άτομο να το πράξει με τις γνώσεις του και την ικανότητά του, να αποδίδεται αυτή η αρμοδιότητα σε χαμηλόβαθμο κιόλας αστυνομικό όργανο με την έννοια ότι οποιαδήποτε εξέλιξη ξέρουμε ότι θα είχε ως αποτέλεσμα μια ανακοίνωση της πολιτικής ηγεσίας «ο αστυνόμος έφταιγε».

Αυτήν την πτυχή την σκέφτηκα καθώς κουβεντιάζαμε με ανθρώπους της εργασίας, με ανθρώπους που έχουν γνώση για αυτά τα ζητήματα. Και νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό η πρότασή μας για την ανεξάρτητη δικαιοσύνη, για τη δικαιοσύνη ως ανεξάρτητο θεσμό διακριτό από την εκτελεστική εξουσία, να έχει κυρίαρχο ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία.

Το ότι το αποδέχθηκε η Κυβέρνηση είναι θετικό, το ότι όμως στη διάταξη που αφορά τον Πρόεδρο Πρωτοδικών μας λέτε, κύριε Υπουργέ, ότι αν δεν εκφράσει γνώμη μέσα σε είκοσι τέσσερις ώρες τότε τεκμαίρεται ότι συμφωνεί με τη διάλυση της απεργίας της διαδήλωσης, να μην γίνει δηλαδή η εκδήλωση, αυτό δεν πηγάζει από καμία συνταγματική βάση. Αντίθετα, η νομολογία και όλες οι διατάξεις που αφορούν προθεσμίες που παρέρχονται είναι με το μέρος του πολίτη του αιτούντα. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτός που είναι ο πολίτης, γιατί υπάρχουν και οι πολίτες με το άλλο δικαίωμα, όπως είπαμε, είναι αυτός που ζητάει να κάνει την συνάθροιση, να κάνει τη διαδήλωση, να κάνει την εκδήλωση. Είναι, λοιπόν, μετέωρο το βήμα, όπως το χαρακτήρισε ο κ. Καμίνης και θα πρέπει να το ολοκληρώσετε, αλλιώς δεν έχει νόημα αυτή η αλλαγή η οποία κάνατε.

Θα πρέπει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με όλο το σεβασμό που της τρέφω, όταν της αποδίδεται συνταγματική αρμοδιότητα ως ανεξάρτητη διακριτή εξουσία για τη διασφάλιση, πράγμα που δεν μπορεί να κάνει η αστυνομία, να μην λέει ότι «δεν τη θέλω την αρμοδιότητα». Αυτό δεν είναι, κατά την άποψή μου, το πρέπον.

Γνώμη τους, βεβαίως, είναι, αλλά δεν μπορούν να απεμπολούν ευθύνες δημοκρατικά ανατιθέμενες εις τους ίδιους, προβλεπόμενες από το Σύνταγμα. Δεν είναι εκτελεστική. Είναι μια γνώμη της δικαιοσύνης, μία απόφαση, που είναι στα πλαίσια της διακριτής δικαστικής εξουσίας. Σε καμία περίπτωση. ( Ο φυσικός Κεγκέρογλου είναι βουλευτής Ηρακλείου και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline