Τρίτη 11 Αυγούστου 2020  06:50:00

Ποιο παιδί χαρακτηρίζεται ως υπέρβαρο ή παχύσαρκο;

Το 2010 ο αριθμός των υπέρβαρων παιδιών ηλικίας μικρότερης των 5 χρόνων ήταν 42 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 35 εκατομμύρια ζούσαν σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Ευρωπαϊκές μελέτες, στις οποίες συμμετείχε και η Ελλάδα, αναφέρουν ποσοστά υπέρβαρων παιδιών 25-30% και παχύσαρκων 10-12%

Η παιδίατρος-ενδοκρινολόγος (διευθύντρια Τμήματος Αύξησης & Ανάπτυξης, Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού») Ελπίδα-Αθηνά Βλαχοπαπαδοπούλου αναφερόμενη στο πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας τόνισε -με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά της Παχυσαρκίας (24 Οκτωβρίου)-, ότι η παιδική παχυσαρκία έχει χαρακτηρισθεί από τον Π.Ο.Υ. ως η σοβαρότερη πρόκληση σε θέματα υγείας για τον εικοστό πρώτο αιώνα. 

Ποιο παιδί όμως χαρακτηρίζεται ως υπέρβαρο ή παχύσαρκο;

Ο δείκτης που χρησιμοποιείται στα παιδιά είναι ο ίδιος που χρησιμοποιείται και στους ενήλικες, δηλαδή ο Δείκτης Μάζας Σώματος, ο οποίος προκύπτει από τη διαίρεση του βάρους σώματος σε κιλά με το ύψος του παιδιού σε μέτρα, υψωμένο στο τετράγωνο. Υπάρχουν πίνακες αναφοράς για τα όρια ανά ηλικία και φύλο για τον χαρακτηρισμό ως υπέρβαρων ή παχύσαρκων. Οι γονείς, σε συνεργασία με τον Παιδίατρό τους, πρέπει να παρακολουθούν την εξέλιξη του ύψους, του βάρους και του Δείκτη Μάζας Σώματος του παιδιού τους και να ενημερώνονται σχετικά.

Η αιτιολογία είναι πολυπαραγοντική και περιλαμβάνει γενετική προδιάθεση, (τα παιδιά με ένα παχύσαρκο γονέα έχουν αυξημένη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκα) και περιβάλλον. Οι δύο κύριοι περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι η φυσική δραστηριότητα και η διατροφή (είδος και ποσότητα των τροφών που καταναλώνουν τα παιδιά και η οικογένεια). Επιπλέον, όλοι οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη συμπεριφορά και τις επιλογές της οικογένειας σε σχέση με τη φυσική δραστηριότητα και την άσκηση (ώρες, εργασίας γονέων και ειδικότερα μητέρας), το σχολικό περιβάλλον, η διαθεσιμότητα και η δυνατότητα πρόσβασης σε ελεύθερους χώρους και σε χώρους άθλησης για το παιδί και την οικογένεια, η βιομηχανία τροφίμων, οι τρόποι μετακίνησης.

Τι πρέπει  να γίνει όμως;

Η πρόληψη είναι προτεραιότητα. Οι γενικές οδηγίες για το παιδί και την οικογένεια αφορούν αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, μειωμένη πρόσληψη λιπαρών, και ιδιαίτερα κορεσμένων λιπαρών, μείωση στην πρόσληψη ζάχαρης, αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, η οποία πρέπει να είναι, αθροιστικά, τουλάχιστον 60 λεπτά την ημέρα, μείωση της τηλεθέασης σε λιγότερο από 60 λεπτά ημερησίως.

Η πρόληψη προϋποθέτει πολιτική βούληση και απαιτεί συνεργασία της πολιτείας, της κοινωνίας, της βιομηχανίας τροφίμων και των επιστημονικών φορέων.

Στο πλαίσιο αυτό,  το ΥΥΚΑ, μέσω του Νοσοκομείου Παίδων Π.& Α. Κυριακού, με την ομάδα γιατρών του Τμήματος Αύξησης και Ανάπτυξης και της επιστημονικής ομάδας (Ιατρική Αθήνας, Τ.Ε.Φ.Α.Α., Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Τ.Ε.Ι. Αθήνας), εκπονεί Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αποτύπωση, πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline