Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  13:41:56

Πέτρος Δούκας: Γεωπολιτικές Προκλήσεις (και Κίνδυνοι) της Επόμενης 5-ετίας

Είναι πολλές οι Προκλήσεις της επόμενης 5-ετίας! Ας δούμε τον περίγυρο των προκλήσεων αυτών, αρχίζοντας με κάποιες εξελίξεις από το χώρο της παγκόσμιας ναυτιλίας που είναι και το κεντρικό θέμα του Συνεδίου.

 

1. Τα private equity funds προσέφεραν κεφάλαια στις Ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες. Και ενώ η ναυλαγορά πιέζεται λόγω των διεθνών οικονομικών προβλημάτων και της αβεβαιότητας λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία, η ζήτηση για πλοία κυρίως από ναυτιλιακές εταιρείες που στηρίζονται από αυτά τα funds, παρέμεινε ισχυρή. Έτσι οι τιμές των πλοίων συγκρατήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα απ' ότι δικαιολογείται από τα πιεσμένα επίπεδα των ναύλων. Έτσι, απ'ότι φαίνεται και από τις παραγγελίες στα ναυπηγεία, θα υπάρχεινκάποια υπερπροσφορά πλοίωννστην αγορά, και η απόδοση αυτών των επενδύσεων σε σχέση με τα έσοδα από τα ναύλα δύσκολα θα ανακάμψει, εκτός αν υπάρξει κάποια πολύ σημαντική άνοδος στα επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας.

Α • Η είσοδος αυτών των funds, μπορεί να δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες εφοπλιστές να ενισχύσουν τους στόλους τους, αλλά μεσοπρόθεσμα συντελεί σε κάποιο 'αφελληνισμό' της παραδοσιακής Ελληνόκτητης ναυτιλίας. Τον τελικό έλεγχο θα τον έχουν αυτά τα funds.

Β• Επιπλέον, η εποχή της μικρής, οικογενειακής ναυτιλιακής επιχείρησης παρέρχεται. Οι διεθνείς κανονισμοί, οι απαιτήσεις των μεγάλων ναυλωτών, και οι απαιτήσεις σε επενδυτικά κεφάλαια και κεφάλαια στήριξης και κίνησης, δημιουργούν μιά νέα, πολύ δύσκολη κατάσταση γιά τους μικρούς ή τους επίδοξους νέους πλοιοκτήτες, ενώ σηματοδοτεί την αρχή του τέλους του οικογενειακού μάνατζμεντ.

Γ• Επίσης ενώ τόσες δεκαετίες έχουμε τον μεγαλύτερο ιδιόκτητο εμπορικό στόλο στον κόσμο, δεν μπορέσαμε να διασφαλίσουμε την ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας, χάρις στις κοντόφθαλμες ψευτο-φιλεργατικές πολιτικές και τις εργασιακές αγκυλώσεις που έθεσαν την ναυπηγο-επισκευαστική μας βιομηχανία εκτός παγκόσμιας πραγματικότητας και στέρησαν σε χιλιάδες Ελληνόπουλα τη δυνατότητα να δουλέψουν και τη Χώρα μας από εκατομμύρια μεροκάματα!

2. Για τουλάχιστον 65 έτη, τα ΔυτικοΕυρωπαϊκά Κράτη δεν έχουν γνωρίσει το πόλεμο στα εδάφη τους, παρά τις τρομερές εμπειρίες και τα μίση του Β' Παγκόσμιου Πόλεμου (και τα περίπου 45 έτη "ψυχρού πολέμου")!

Τόσο το ΝΑΤΟ, όσο και η προοδευτικότητα και φιλειρηνικότητα των απλών Ευρωπαίων πολιτών (αλλά, ας μην κοροϊδευόμαστε, και η ηγεμονία των ΗΠΑ), συνετέλεσαν στην κατάσταση αυτή.

3. Όμως, σήμερα, δεν υπάρχουν μηχανισμοί δυναμικής παρέμβασης γιά την διευθέτηση των ζητημάτων που κάθε τόσο ανακύπτουν (βλ. ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, Ευρωπ.Ένωση, ΗΠΑ). Ούτε οι λαοί επιθυμούν να συνεχίσουν οι ΗΠΑ να αστυνομεύουν και να επιβάλλουν τη ταξη στα διάφορα μέρη του κόσμου, αλλά και οι ίδιες οι ΗΠΑ δεν έχουν πλέον την όρεξη να παρεμβαίνουν, και να στηρίζουν δυναμικά την Pax Americana, ύστερα από τα προβλήματα και τις ταλαιπωρίες τους σε Αφγανιστάν και Ιράκ. Έτσι οι φωτιές που κάθε τόσο ξεπηδάνε, χρειάζεται να σβήνουν σχεδόν από μόνες τους! Βλ. Λιβύη, Αίγυπτο, Συρία, Ουκρανία, Κριμαία.

4. Εν μέρει, αυτό είναι αποτέλεσμα μιάς πολύ αρνητικής προδιάθεσης των πολιτών των οικονομικά πολύ ισχυρών χωρών όσον αφορά 'τα μπλεξίματα'. Κατά το δυνατό ισχύει το "δόσ' ημίν σήμερον και άφεσ' ημίν". Δεν έχουν όρεξη γιά παρεμβάσεις που είτε θα κοστίσουν ζωές στους στρατιώτες τους, είτε θα προκαλέσουν δαπάνες που θα αυξήσουν τη φορολογία. {Αντίθετα, ο Πολύβιος περιγράφει πως ένας από τους λόγους που οι Ρωμαίοι επεβλήθηκαν στους γείτονές τους και έγιναν κοσμοκράτορες ήταν η οικονομική τους ευρωστία, η προδιάθεσή τους γιά ανάληψη κινδύνων, αλλά και το ότι δεν τσιγκουνευόντουσαν να ξοδέψουν γιά τα στρατιωτικά. ("συμβαλλομένοις αύτοίς τής εύπορίας καί τής έτοιμότητας τής κατά τάς χορηγίας") [Ιστοριών ΣΤ' 50] Αυτή η προδιάθεση δεν δείχνει να υπάρχει σήμερα!}

5. Αυτή η χαλαρή αντιμετώπιση των πραγμάτων, έχει συμβάλλει και στη χαμηλή ποιότητα των πολιτικών ηγετών! Που είναι ο Ρούζβελτ, ο Τρούμαν, η Θάτσερ, ο Αντενάουερ, ο Κόλ, ο Ντε Γκωλ, ηγέτες με ηθική ακεραιότητα, καλλιέργεια, θάρρος και ικανότητες; Οι πολίτες δεν απαιτούν πλέον ηγέτες με οράματα, αλλά ηγέτες που υπόσχονται καλύτερα εισοδήματα εδώ και τώρα! Αν δε διαβάσει κανείς τα πολιτικά κείμενα ηγετών, υπουργών κλπ., θα διαπιστώσει μιά γενικευμένη μετριότητα, και ένα έλλειμμα καλλιέργειας, που τα καθιστά κείμενα χωρίς σπουδαίο διαχρονικό ενδιαφέρον.

6. Έτσι, τα προβλήματα τείνουν να σέρνονται και να χρονίζουν. Στασιμότητα υπάρχει ακόμα και στο θέμα της άρσης των εμποδίων στο διεθνές εμπόριο! Ακόμα και σήμερα, πολλά Κράτη βρίσκουν τρόπους να παρεμποδίζουν τις εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών. {The EU's tenth "Report on Potentially Trade-Restrictive Measures" found that 150 new trade restrictions were introduced over the 12-month period under review, with almost 700 new measures having been identified since 2008. The EU report detailed trade-restrictive measures implemented by the EU's 31 main trading partners between May 1, 2012 and May 31, 2013 and it concluded there has been a sharp rise in the use of measures applied directly at the border, especially in the form of import duty hikes, with emerging economies the worst culprits. The Commission identified about 150 new trade restrictions introduced over the period under review, whereas only 18 existing measures had been dismantled. A total of almost 700 new measures were identified as being introduced since October 2008. Brazil, Argentina, Russia, and Ukraine have increased their tariffs the most. However, Brazil and Argentina also accounted for a majority of reforms which force the use of domestic goods. The 2014 edition of the EU's Trade and Investment Barriers Report (TIBR), published in March 2014, assesses the progress made toward the elimination of trade and investment barriers faced by European companies. However, the usual suspects – i.e. the large emerging economies – continue to erect the most barriers to foreign trade. Indeed, a separate chapter was devoted to market access barriers established in Russia, which has only just joined the WTO. The TIBR also points to the continued use of trade-restrictive measures in a number of other countries, including customs and tax measures in China, and the discriminatory treatment of imported wood in Japan.}

7. Παράλληλα σέρνονται και οι προσπάθειες αντιμετώπισης του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, ένα ζήτημα που από τη φύση του δεν έχει εύκολα αποδεκτές λύσεις αφού τα αναπτυσσόμενα κράτη ουσιαστικά ισχυρίζονται πως "εσείς στα ανεπτυγμένα Κράτη αναπτυχθήκατε επιβαρύνοντας την ατμόσφαιρα με τις βιομηχανίες και τα αυτοκίνητά σας. Εμείς πως θα αναπτυχθούμε και θα σας πλησιάσουμε σε επίπεδο και στυλ διαβίωσης αν δεν αναπτύξουμε τις βιομηχανίες μας που, αναγκαστικά θα επιβαρύνουν το περιβάλλον; Γιά να σας πλησιάσουμε οικονομικά πρέπει εσείς να μειώσετε την οικονομική σας δραστηριότητα, να αυξήσετε την ανεργία σας και να επιτρέψετε στα μη προηγμένα κράτη να έχουν αυξημένη δυνατότητα ρύπανσης!" Σε λίγα χρόνια θα αρχίσουμε να συζητάμε όχι μόνο γιά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και γιά την ποσότητα του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα!

8. Η άνοδος της Κίνας που το ΑΕΠ της σήμερα ανέρχεται στο 60% του ΑΕΠ των ΗΠΑ, σε τρέχουσες ισοτιμίες, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις που λαμβάνουν υπ´ όψη την αγοραστική αξία του Κινεζικού νομίσματος, μέχρι το τέλος του 2014 και σίγουρα μέσα στο 2015, ο όγκος της Κινεζικής οικονομίας θα ξεπεράσει τον όγκο της Αμερικανικής! Από τη φύση τους, οι Κινέζοι είναι, από πλευράς γεωπολιτικών και ηγεμονικών βλέψεων πολύ πιό φιλόδοξοι από το άλλο τεράστιο κράτος• τη Δημοκρατία της Ινδίας!

Είναι ενδεικτικό ότι ήδη σχεδιάζουν την υπερταχεία σιδηρομική σύνδεση Κίνας- Σιβηρίας- Βερίγγειου Πορθμού- Αλάσκας- Καναδά- ΗΠΑ, ενώ, όπως φαίνεται, οι ιδιαίτερα ικανοί ηγέτες του ΚΚΚίνας, προχωρούν συνεχώς σε φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που θα έκαναν τους Έλληνες αριστερούς να φρίξουν! Όμως οι μεταρρυθμίσει αυτές θα δώσουν άλλη σταθερότητα και αντοχή στην οικονομική ανάπτυξη της Κίνας.

Στον αντίποδα, οι σχέσεις της Κίνας με την Ιαπωνία γιά την κυριότητα των νήσων Σενκάκου, με το Βιετνάμ γιά το θέμα των Κινεζικών ερευνών για πετρέλαιο σε χωρικά ύδατα που το Βιετνάμ θεωρεί δικά του, και με τις Φιλιππίνες γιά την κυριότητα του συμπλέγματος των νήσων Paracels και Spratlys, είναι τεταμένες, χωρίς όμως η ρήξη να δείχνει, τουλάχιστον επί του παρόντος, ότι μπορεί να ξεφύγει.

9. Η Ρωσία πέτυχε την προσάρτηση της Κριμαίας με σχετικά χαμηλό κόστος "κυρώσεων" από τη διεθνή κοινότητα και προχώρησε στη δημιουργία του Eurasian Economic Union με τη Λευκορωσία και το Καζακστάν. Αλλά το μπλέξιμό της με τις αναταραχές στην ανατολική Ουκρανία προκαλεί μιά εξάντληση και μιά 'απομόνωσή' της από τη διεθνή κοινότητα και περιορίζει τη δυνατότητα παρέμβασή της σε άλλα διεθνή ζητήματα. Και η διεθνής παρουσία των Ρωσικών επιχειρήσεων αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό και καχυποψία από τη διεθνή οικονομική και επενδυτική κοινότητα, με αποτέλεσμα να υποτιμάται η αξία των Ρωσικών assets! Βλ. συνάλλαγμα, ομόλογα, χρηματιστήριο.

10. Στην Ινδία ανήλθε στην εξουσία ο Narendra Modi, στον οποίο πολλοί ποντάρουν για ουσιαστικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη.

11. Στο Ιράν (Περσία), με την επίσημη ανεργία στο 11% και την οικονομία να λειτουργεί πολύ κάτω από τις πραγματικές δυνατότητες του Ιρανικού λαού, ο νέος Πρόεδρος δείχνει να έχει αντιληφθεί πως η στείρα αντιΔυτική και θεοκρατική αντίληψη των πραγμάτων δεν οδηγεί πουθενά. Η προσέγγιση με τη Δύση, όσο σταδιακή και αν είναι, θα δημιουργήσει εξαιρετικές ευκαιρίες για συνεργασίες, επενδύσεις, εμπόριο και ανάπτυξη, ευκαιρίες που οι Ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να είναι έτοιμες να αξιοποιήσουν. Είναι κρίμα που η Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπόρεσε να αναλάβει κάποιες πολύ ουσιαστικές πρωτοβουλίες γιά την επιτάχυνση της προσέγγισης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ με το Ιράν.

12. Παρενθετικά αναφέρω ότι ένα από τα Κράτη που εξελίσσονται και υιοθετούν pro-market μεταρρυθμίσεις και που πρέπει να προσέξουν οι φιλόδοξες και εξωστρεφείς Ελληνικές επιχειρήσεις, πριν υπάρξει συρροή διεθνούς ενδιαφέροντος, είναι η Βιρμανία (Myanmar, Burmah).

13. Γενικά, προβλέπω (όσο είναι δυνατό να κάνει κανείς προβλέψεις γιά ένα σύστημα που έχει εκατοντάδες μεταβλητές), πως δεν θα έχουμε ιδιαίτερα συνταρακτικές εξελίξεις την επόμενη πενταετία. Ένα από τα προβλήματα που θα συνεχίζουν να εμποδίζουν την πιό ταχύρρυθμη παγκόσμια ανάπτυξη θα παραμείνει αυτό της υπερχρέωσης οικονομικών κολοσσών όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Ιταλία, κ.α. το οποίο απαιτεί τεράστια κεφάλαια γιά την εξυπηρέτησή του, αλλά και επιτείνει την ανησυχία γιά το πόσα χρόνια μπορεί να τραβήξει αυτός ο 'σεβντάς'.

14. Απ´ την άλλη πλευρά, οι νέες τεχνολογίες, η εύκολη πρόσβαση στη γνώση και η έμφυτη δημιουργικότητα του ανθρώπου, με την ακόρεστη επιθυμία του γιά πρόοδο (αλλά και για πλούτο και υπερκατανάλωση με "αμέτροισιν επιθυμίησιν οδεύοντα", όπως δίδασκε ο Δημόκριτος και με τη διαπίστωση του Αριστοτέλη ότι "άπειρος ή τής επιθυμίας φύσις" [Πολιτ. 1267b]), υπόσχονται δυνατότητες γιά καλύτερες μέρες!

ΠΕΤΡΟΣ Γ. ΔΟΥΚΑΣ

(Το κείμενο είναι η Ομιλία του πρώην υφυπουργού Οικονομικών και Εξωτερικών στα φετινά «Ποσειδώνια» στο 4ο ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ-- Ίδρυμα Ευγενίδου)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline