Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  10:47:15

Γιώργος Κουρής: Τα λάθη του ΔΝΤ και το έγκλημα του Γιώργου Α. Παπανδρέου

Με αφετηρία τη νέα δήλωση μετανοίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο γνωστός οικονομολόγος και αναλυτής Γιώργος Κουρής απαντά στο κρίσιμο ερώτημα «ποιος και για ποιο βαθύτερο σκοπό έφερε το ΔΝΤ στην Ελλάδα» και για τις ιστορικές του ευθύνες.

 

pinakasoik-ota

Νέα αστοχία για την οικονομική πολιτική που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα παραδέχεται το ΔΝΤ. Μετά από τα λάθη στους πολλαπλασιαστές, τις τριβές και διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και υπόλοιπων της τρόικας που δηλώνουν την ανικανότητα εφαρμογής αποτελεσματικής πολιτικής, έρχεται λοιπόν να απολογηθεί το ΔΝΤ (σε ποιόν άραγε;) ότι οι περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις του Δημοσίου, αντί να κάνουν καλό στην οικονομία την έβλαψαν. Η ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα της οικονομίας δεν βελτιώθηκε, παρά την εξουθενωτική και συνεχή μείωση των εισοδημάτων και του κόστους εργασίας.

Με άλλα λόγια οι προσπάθειες της τρόικας να μπει σε πορεία ανάπτυξης η οικονομία, μέσω της ονομαζόμενης εσωτερικής υποτίμησης, κάθε άλλο παρά βοήθησαν την οικονομία μας. Κάποιος βέβαια θα πρέπει να πει στο ΔΝΤ ότι ακόμα και όταν η Ελλάδα είχε στα χέρια της όλα τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής, επί εποχής δραχμής, ούτε και τότε οι συναλλαγματικές υποτιμήσεις βοήθησαν την μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη της οικονομίας μας. Φυσιολογικό λοιπόν είναι να μην λειτουργεί μια κακή απομίμηση της πραγματικής υποτίμησης.

Όλα αυτά τα αναποτελεσματικά πειράματα πάνω στην οικονομία μας ουσιαστικά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ούτε και οι κυβερνήσεις από το 2010 και μετά είχαν την κατάλληλη προσέγγιση και πειθώ προς το ΔΝΤ, ώστε να το εμποδίσουν ή και να ακυρώσουν τα εφαρμοζόμενα λάθος μέτρα. Το μανατζάρισμα της οικονομίας, ως γνωστόν, δεν είναι επιστήμη όπου συγκεκριμένες φόρμουλες μέτρων μπορούν να εφαρμοστούν με επιτυχία. Αντίθετα είναι τέχνη όπου η εμπειρία πάνω στην αντίδραση των διαφόρων κοινωνικών στρωμάτων σε οικονομικά μέτρα είναι το πλέον σημαντικό στοιχείο να γνωρίζει κανείς. Αυτό θεωρητικά το κατέχουν οι Έλληνες πολιτικοί και τεχνοκράτες οι οποίοι θα έπρεπε πρώτιστα να καθοδηγούν την τρόικα και όχι να έπονται πίσω από τα πειράματα τους.

Οι συλλογισμοί αυτοί μας φέρνουν στο πλέον κρίσιμο σημείο του γιατί και πως ήλθε η τρόικα να διαχειριστεί τα οικονομικά του Δημοσίου. Εδώ οι ευθύνες πέφτουν στους ώμους του κ. Γεωργίου Παπανδρέου (ΓΑΠ) και των συνεργατών του στο οικονομικό επιτελείο. Είναι γνωστό ότι ο κ. ΓΑΠ προσκάλεσε τον Στρος Σκαν να φέρει το ΔΝΤ στη χώρα μας και ότι αυτός του είπε πρώτα να συμφωνήσει με την ΕΕ γιατί δεν υπάρχει προηγούμενο. Ο κ. ΓΑΠ έκανε ότι ήταν στο χέρι του ώστε να υπάρξει προηγούμενο. Με άλλα λόγια φούσκωσε το έλλειμμα του 2009 τόσο όσο να είναι το μεγαλύτερο στην ΕΕ ώστε να αναγκαστούν οι Ευρωπαίοι να μας χρηματοδοτήσουν. Το έφτασε με συνεχείς αναθεωρήσεις σχεδόν στο 16% του ΑΕΠ, όταν το αμέσως μεγαλύτερο, της Ιρλανδίας, ήταν 14%.

Η πιο κραυγαλέα περίπτωση παραποίησης των δημοσιονομικών στοιχείων φαίνεται στην περίπτωση του οικονομικού αποτελέσματος των ΟΤΑ, των Κοινωνικών Υπηρεσιών και των ΝΠΔΔ που κάθε χρόνο περιλαμβάνονται σε αυτό που στον προϋπολογισμό του κράτους ονομάζεται έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης. Το οικονομικό λοιπόν αποτέλεσμα των οργανισμών αυτών για το έτος 2009, το οικονομικό
επιτελείο της κυβέρνησης Παπανδρέου το αναθεώρησε τουλάχιστον 3 φορές. Ενώ ήταν περισσευματικό και μεγάλο, πρώτα μείωσε το περίσσευμα και στη συνέχεια μετέτρεψε το περίσσευμα σε έλλειμμα. Έτσι μέσα από τις συνεχείς αναθεωρήσεις πρόσθεσαν στο έλλειμμα του 2009 πάνω από 6 δις. Το θαύμα όμως συνεχίστηκε και το 2010. Για τους ίδιους οργανισμούς που η τότε κυβέρνηση κατέγραφε 2,4 δις έλλειμμα, μέσα σε ένα 12μηνο το έλλειμμα αντιστράφηκε σε περίσσευμα και ίσο με σχεδόν 8 δις.

Η εγκληματική αυτή ενέργεια για το μεν 2009 ήταν καταστροφική για το μέλλον της Ελληνικής οικονομίας, ενώ αμέσως μετά ένα έτος ήταν το σωσίβιο που βελτίωνε θεαματικά τα Δημόσια οικονομικά. Ποιος μπορεί να πιστέψει μια τόσο χοντροκομμένη παραποίηση των επίσημων δημοσιονομικών στοιχείων; Με αυτόν τον τρόπο αναγκάστηκαν οι Ευρωπαίοι να δημιουργήσουν την τρόικα με πυρήνα τεχνογνωσίας μέσα σε αυτήν το ΔΝΤ. Έναν πυρήνα που μόνο περιπέτειες προσφέρει στην κοινωνία μας.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline