Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Κομισιόν κατά Άγκυρας και υπέρ Κύπρου

Tην ανησυχία της για την έλλειψη ανεξαρτησίας στο δικαστικό σύστημα αλλά και για τις ελλείψεις στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, διατυπώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης προόδου που υιοθέτησε.

Παράλληλα, η Κομισιόν τονίζει ότι η εφαρμογή ορισμένων δεσμεύσεων στις μεταρρυθμίσεις συνεχίστηκε, όπως το πακέτο εκδημοκρατισμού, και ότι έγιναν βήματα για την επίλυση του κουρδικού ζητήματος.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα, η Κομισιόν αναφέρει ότι η Τουρκία και η Ελλάδα προώθησαν αμοιβαίες συναντήσεις με τους δύο επικεφαλής διαπραγματευτές στην Άγκυρα και στην Αθήνα στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων.

Η Επιτροπή παροτρύνει την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή δράση εναντίον ενός κράτους-μέλους, ή πηγή τριβών και ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημία στις καλές γειτονικές σχέσεις και την ειρηνική επίλυση διαφορών. Στα Συμπεράσματα επαναλαμβάνεται η εν λόγω παρότρυνση της Κομισιόν ενώ ζητείται και η αποφυγή «προκλητικής δράσης».

Η Ελλάδα και η Κύπρος έκαναν επίσημες καταγγελίες για επαναλαμβανόμενες και αυξημένες παραβιάσεις των χωρικών τους υδάτων και του εναερίου χώρου τους, περιλαμβανομένων και πτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά, όπως υπογραμμίζεται.

Παρά το γεγονός ότι έχουν υπάρξει ενθαρρυντικές ανακοινώσεις, η Θεολογική Σχολή της Χάλκης παραμένει κλειστή από το 1971, τονίζει η Επιτροπή.

Όσον αφορά την Κύπρο, η Επιτροπή σημειώνει ότι η Τουρκία εξέδωσε δηλώσεις και προέβη σε ενέργειες αμφισβητώντας το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, προς όφελος όλων των Κυπρίων. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών περιλαμβάνουν τη συνομολόγηση διμερών συμφωνιών, την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων, στη βάση του κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένης και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών-μελών επί των χωρικών τους υδάτων, όπως αναφέρεται στην έκθεση.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι αναμένεται από την Άγκυρα να στηρίξει ενεργώς τις διαπραγματεύσεις για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και με τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ.

 

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα