Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  01:42:25

Γιώργος Κουρής: Ανάμεσα σ' ένα αντιφατικό πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ και τα ολέθρια λάθη Σαμαρά

Ο γνωστός οικονομολόγος και αναλυτής Γιώργος Κουρής καταγράφει τα προεκλογικά διλήμματα αλλά και τις πιθανές μετεκλογικές εξελίξεις.

Ουδείς γνωρίζει ποιο θα είναι το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι υποψήφιοι του βέβαια κραδαίνουν κάποιο φυλλάδιο από αυτά που είπε ο κ. Τσίπρας στην Θεσσαλονίκη. Το συγκεκριμένο «πόνημα» όμως, όχι μόνο έχει διαφοροποιηθεί από πλείστες όσες αλλαγές έχουν προσθέσει στη συνέχεια τα οικονομικά στελέχη του κόμματος, αλλά κυρίως έχει αλλοιωθεί από τις οικονομικές εξελίξεις λόγω της πτώσης της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ελλάδα που κλυδωνίζεται επικίνδυνα.

Το μεγάλο πρόβλημα με το συνονθύλευμα των όσων προεκλογικά εξαγγέλλουν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το οικονομικό τους πρόγραμμα, εκτός από πολλές ασυναρτησίες, δεν μπορεί να εφαρμοστεί λόγω δύο κυρίως εξελίξεων. Τα έσοδα του κράτους πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο και τα όσα υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούν δαπάνες και ελλείμματα έξω από κάθε υπολογισμό του αρχικού προγράμματος.

Επομένως τα ανοίγματα στα Δημόσια οικονομικά και ο εκτροχιασμός πέρα από ότι έχουμε υποσχεθεί στους εταίρους και δανειστές Ευρωπαίους, περιορίζουν έως και εξαφανίζουν τους βαθμούς ελευθερίας για διαπραγμάτευση ελαφρύνσεων από τα βάρη του χρέους. Είναι εμφανές ότι με τα όσα λένε οι του ΣΥΡΙΖΑ είναι αδύνατον να τιθασευτεί το Δημόσιο χρέος και να προωθηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει πρώτος στις εκλογές και από ότι φαίνεται έχει πολλές ελπίδες να βρει κάποια συμμαχία που θα τσοντάρει τους λίγους βουλευτές που απαιτούνται για την πλειοψηφία. Όπως επίσης έχει και μερικές ελπίδα για απόλυτη αυτοδυναμία. Τότε όμως αρχίζουν τα δύσκολα που σε λίγες εβδομάδες θα γίνου ανυπέρβλητα προβλήματα για την οικονομία και κάθε πολίτη που ζει στην Ελλάδα. Με βάρκα την ελπίδα, ένα πρόγραμμα αρλούμπα και με την μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων να μας κοιτούν με μισό μάτι έως και ευχαρίστηση αν βγούμε εκτός ευρώ, δεν πας πουθενά παρά μόνο στην δραχμή.

Ο δεύτερος επιλαχόν και σήμερα κυβερνόν κ. Σαμαράς μετά του κ. Βενιζέλου έχει κατορθώσει να αθετήσει όλες του τις υποσχέσεις. Έτσι, ένα υποτιθέμενο success story έχει καταντήσει ο βραχνάς επιβίωσης για την μεσαία τάξη και η απόλυτη εξαθλίωση για την κατώτερη τάξη. Με την διαβίωση να είναι εξαιρετικά δύσκολη για όλους, ο αγανακτισμένος ψηφοφόρος γύρισε προς τον ΣΥΡΙΖΑ μπας και γλυτώσει κάπως από την καταιγίδα των φόρων που πέφτουν συνεχώς στην πλάτη του.

Το ολέθριο όμως λάθος του Σαμαρά ήταν ότι άφησε την τύχη της οικονομίας στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία ήταν και είναι εθισμένα στην διατήρηση ενός σπάταλου κράτους με αντίβαρο για να χρηματοδοτηθούν οι δαπάνες, την φορομπηχτική νοοτροπία. Μπορεί τα χαράτσια και ο ΕΜΦΙΑ να έφεραν έσοδα στα ταμεία του Δημοσίου, κατέστρεψαν όμως τις ελπίδες ανάπτυξης και τις αντοχές των μεσαίων εισοδημάτων. Τώρα πλέον ο κ. Σαμαράς δεν έχει πλέον αξιοπιστία όταν υπόσχεται μείωση των φόρων.

Κατόρθωσε επίσης ο κ. Σαμαράς να διαμελίσει την μεγάλη και συμπαγή παράταξη της δεξιάς και την πολιτική προίκα που πήρε από την ΝΔ. Από ότι φαίνεται πλέον ακόμα και ο φόβος (βάσιμος και υπαρκτός) για ολέθριο ατύχημα, λόγω των αλλοπρόσαλλων πολιτικών που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι αρκετός για να αντισταθμίσει την οργή και απόγνωση της μεσαίας τάξης που παραδοσιακά υποστήριζε την ΝΔ.

Ποια η ελπίδα να ξεπεράσουμε τα διογκούμενα οικονομικά προβλήματα στο μέλλον; Μόνο αν ο κ. Τσίπρας κάνει τις κατάλληλες κολοτούμπες και τα συνεργαζόμενα με αυτόν κόμματα τον εμποδίσουν να ρίξει την οικονομία στα βράχια. Ρεαλιστικά δεν μπορούμε να δούμε μέσα στο 2015 μια καλυτέρευση των δεδομένων σε σχέση με το 2014. Αυτό που παραμένει άγνωστο είναι πόσο χειρότερη θα είναι η κατάσταση.

 esoda2

esoda1

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline