Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  20:04:04

Ευάγγελος Βενιζέλος: Η Πρόεδρος έχει σχέδια κατά Τσίπρα

Κυρία Πρόεδρε, λυπάμαι ειλικρινά γιατί παραβιάζετε ασύστολα τον Κανονισμό της Βουλής και γιατί ευτελίζετε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.


Δεν θεωρώ ότι το νομοσχέδιο αυτό, που είναι πράγματι σημαντικό για την κοινωνία, αλλά και μια ωραία ευκαιρία προκειμένου να συζητήσουμε για το πού πηγαίνει η χώρα, έχει ψηφιστεί επί της αρχής.

Είναι προσωπικό σας κατόρθωμα το ότι δεν έχει ψηφιστεί σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής επί της αρχής, ενώ έχει τις προϋποθέσεις να ψηφιστεί ομόφωνα ή σχεδόν ομόφωνα επί της αρχής.

Καταστρέφετε τις δυνατότητες πολιτικής συναίνεσης. Ενώ ο ρόλος σας είναι να δημιουργείτε κλίμα συναντίληψης και ηπιότητας, εσείς συστηματικά, οργανωμένα και επίμονα τροφοδοτείτε εντάσεις, πυροδοτείτε συγκρούσεις.

Τι συνέβη προηγουμένως; Επικαλεστήκατε το άρθρο 72 του Κανονισμού της Βουλής και όπως έχετε πράγματι δικαίωμα ως Πρόεδρος του Σώματος θέσατε εσείς ζήτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, όταν διαπιστώθηκε ότι οι υπογράφοντες την πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας Βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν ήταν παρόντες τη στιγμή της εκφώνησης και δεν μπορούσε να γίνει η ψηφοφορία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Το έθεσα πριν διαπιστωθεί, εξαρχής. Σας διορθώνω.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μετά από διακοπή πολλών λεπτών, ήρθατε και υπαναχωρήσατε λέγοντας: «Δεν επιμένω σε ονομαστική ψηφοφορία. Θέλω να επιστρέψουν όλες οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες και να κάνουμε μία κανονική, τρέχουσα διαδικασία επί της αρχής».
Δεν είναι αυτό το θέμα. Ο προηγούμενος χειρισμός σας δεν ήταν χειρισμός διαδικαστικός. Πολιτικά, ως Πρόεδρος της Βουλής θέλατε να ταυτιστείτε με τη Χρυσή Αυγή. Θέλατε να τη θέσετε υπό την αιγίδα και την προστασία σας, όπως κάνετε συστηματικά εβδομάδες τώρα, παραβιάζοντας τον Κανονισμό της Βουλής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Μήπως θέλετε να ψηφίσετε για το ΠΑΣΟΚ έστω και τώρα, κύριε Βενιζέλο;

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ : Μην με διακόπτετε, παρακαλώ. Θυσιάσατε το μεγάλο ζήτημα της συναίνεσης στο βωμό της δικής σας προσωπικής, επίμονης σκοπιμότητας να συμπλεύσετε με τη Χρυσή Αυγή.

Προσωπικά μπορείτε να ακολουθήσετε τη μοίρα σας και να αμφισβητήσετε τον κ. Τσίπρα και να ηγηθείτε της ενδοκομματικής αντιπολίτευσης στο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ως Πρόεδρος της Βουλής και ως φορέας ενός πολιτειακού αξιώματος πρέπει να σέβεστε το Κοινοβούλιο, πρέπει να σέβεστε τις δημοκρατικές αξίες και ευαισθησίες και να φροντίζετε με τη συμπεριφορά σας να υπάρχει κλίμα ηρεμίας, ηπιότητας και συναίνεσης.

Αυτό που κάνετε είναι μια βαριά και ιστορικά ασυγχώρητη υπονόμευση και υποβάθμιση των κοινοβουλευτικών θεσμών. Δεν προσφέρετε υπηρεσία πουθενά, ούτε στο κόμμα σας ούτε στην Κυβέρνηση ούτε στη Βουλή ούτε στη χώρα. Αν έχετε κάποιον προσωπικό σχεδιασμό, μπορείτε να τον υπηρετήσετε, όμως όχι σε βάρος των θεσμών και μιας εθνικής στρατηγικής.

Σας καλώ, λοιπόν, να καταλάβετε ότι αυτού του είδους οι συμπεριφορές, οι οποίες είναι προκλητικές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές, όχι από την Αντιπολίτευση, αλλά απ' όλο το Κοινοβούλιο. Έπρεπε να έχετε πάρει το μήνυμα από την ίδια σας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, από τις διαφωνίες που προκαλείτε με τους Βουλευτές του κόμματός σας, με τα στελέχη της Κυβέρνησης που διαφοροποιούνται επιμελώς από τις δικές σας προσωπικές απόψεις.

Έχετε κάνει τη Βουλή ένα είδος προσωπικού τιμαρίου. Προσβάλλετε την κοινοβουλευτική διαδικασία και την κοινοβουλευτική παράδοση με το νέο θεσμό των συνεντεύξεων, στις οποίες προαναγγέλλει η Πρόεδρος της Βουλής πρωτοβουλίες που πρέπει να συζητούνται στη Διάσκεψη των Προέδρων, μεταξύ των κομμάτων, στην Ολομέλεια του Σώματος.

Και νομίζετε ότι μπορείτε να έχετε προσωπικές πολιτικές προτεραιότητες ανεξάρτητες από τις κυβερνητικές. Δεν υπάρχει σύστημα κυβερνώσας Βουλής. Δεν υπάρχουν δυο παράλληλα συστήματα εξουσίας, ένα εδώ με εσάς και ένα με τον κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου με την Κυβέρνηση. Εδώ φτάνουμε σε πρωτοφανή φαινόμενα θεσμικής γελοιοποίησης και είστε προσωπικά υπεύθυνη και υπόλογη για την κατάσταση αυτή.

Σας καλώ, εν προκειμένω, σε κλίμα ηρεμίας και με σαφή τα ερωτήματα κατά τον Κανονισμό, να επαναλάβετε την ψηφοφορία όπως προσιδιάζει στο ύφος του Κοινοβουλίου και όχι με ανακριτικού τύπου ερωτήματα «τι ψηφίζει το ένα κόμμα, τι ψηφίζει το άλλο κόμμα» κλπ. Εδώ ψηφίζουν οι Βουλευτές, ψηφίζουν κατά συνείδηση, ψηφίζουν ευκρινώς. Τα κόμματα τοποθετούνται όποτε κρίνουν ότι πρέπει να τοποθετηθούν. Το πώς αιτιολογείται η ψήφος και όταν επιτρέπεται να αιτιολογηθεί το λέει ο Κανονισμός της Βουλής.

Δεν σέβεστε απολύτως τίποτα, ούτε τον Κανονισμό ούτε το Σύνταγμα ούτε τις παραδόσεις και εκτίθεστε. Σας προειδοποιώ, όχι εξ ονόματος του ΠΑΣΟΚ. Θεωρώ ότι εκφράζω το σύνολο τουλάχιστον της Αντιπολίτευσης. Σας καλώ να συνετιστείτε πραγματικά και να αξιοποιήσετε τη μοναδική ευκαιρία που έχετε, με μια κοινοβουλευτική θητεία, στην ηλικία σας, να είστε Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και να κάθεστε σε μια Έδρα την οποία έχουν λαμπρύνει προσωπικότητες που διέγραψαν ιστορία με βάρος και βάθος στην ελληνική ζωή. Είναι μια ευκαιρία για εσάς να αφήσετε ένα αποτύπωμα το οποίο είναι θετικό και όχι να ενεργείτε ως παράγοντας συνεχών εντάσεων.

Αν η χώρα εδώ δεν εκπροσωπηθεί με έναν τρόπο γενναιόδωρο, γενναιόψυχο, με προοπτική, πώς η κοινωνία θα πάρει ένα μήνυμα ότι έχει προοπτική η δημοκρατία στον τόπο και ότι μπορούμε να έχουμε μια στρατηγική ανάτασης;

Νομίζω ότι υπονομεύετε και το λόγο τον ενθουσιώδη και υπερήφανο που θέλει να εκπέμψει η Κυβέρνηση, διότι εκεί που πάμε να εστιάσουμε στη συζήτηση για την εθνική στρατηγική, με διαφωνίες, με συγκρούσεις, εσείς έρχεστε και ρίχνετε το φως στη μιζέρια των διαδικαστικών τριβών και ορισμένων γκρίζων διαδρομών, αυτών που συνδέονται με τη Χρυσή Αυγή και το δημοκρατικό τόξο.

Τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά και οι οιωνοί υπήρχαν. Έπρεπε να τους έχουν δει τους οιωνούς αυτούς όσοι σας πρότειναν ως Πρόεδρο της Βουλής. Εμείς σας ψηφίσαμε για να αντιληφθείτε ότι είστε Πρόεδρος όλης της Βουλής, όλων των κομμάτων, όλων των Βουλευτών. Σας ψηφίσαμε γιατί θέλαμε να ενισχύσουμε το θεσμό, όχι εσάς προσωπικά. Ούτε αυτό το εκτιμήσατε ούτε αυτό το συνυπολογίσατε και λυπάμαι πραγματικά πάρα πολύ.

Έχετε ψηφιστεί και με την ψήφο της αντιπολίτευσης των περισσοτέρων κομμάτων και Βουλευτών και έχετε υποχρεώσεις απέναντί μας, υποχρεώσεις οι οποίες είναι πάρα πολύ βαριές. Και δεν βλέπω, δυστυχώς, να ανταποκρίνεστε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Επειδή ήταν εντελώς προσωπική η απεύθυνσή σας, αλλά επειδή από την Έδρα δεν μου επιτρέπεται να σας απαντήσω επί προσωπικού, θα μιλήσω μόνο επί γεγονότων και επί διαδικασίας.
Αν δεν κάνω λάθος, κύριε Βενιζέλο, ήσασταν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης που είχε Γενικό Γραμματέα τον κ Μπαλτάκο. Και αν δεν κάνω λάθος, ήσασταν μεταξύ εκείνων που αρνήθηκαν τη συζήτηση για τα θέματα για το οποία προφασίζεστε ότι κόπτεστε.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αυτή είναι η απάντηση της Προέδρου της Βουλής;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Πρέπει να αποφασίσετε εάν σας ενοχλεί ότι επί της διαδικασίας η Πρόεδρος της Βουλής περιφρουρεί αυτό που θεωρεί δημοκρατική διαδικασία, ακόμη κι αν διαφωνεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα ή οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες οι οποίες την πρότειναν.
Και σας διαβεβαιώ ότι σε αυτό που θεωρώ ότι αποτελεί χρηστή εφαρμογή του Κανονισμού -να είναι όλοι, δηλαδή, οι Βουλευτές στη διαδικασία- θα εφαρμόσω αυτό που θεωρώ σωστό και μπορώ να ακούσω τα αντεπιχειρήματα, αλλά δεν τα έχω ακούσει σε πεδίο δημοκρατίας και διαδικασίας.
Από την άλλη πλευρά, με προσκαλείτε να είμαι Πρόεδρος όλης Βουλής, όταν θεωρείτε ότι αυτά τα οποία αποφασίζω θίγουν κάποιες Κοινοβουλευτικές Ομάδες.
Εγώ σας διαβεβαιώ ότι θα σας δίνω το λόγο και πέραν του χρόνου που δικαιούστε, όπως πάντοτε κάνω, ότι θα περιφρουρώ το δικαίωμά σας να εκφράζεστε ελεύθερα και να ψηφίζετε ελεύθερα και αυτό θα το κάνω για όλους του Βουλευτές. Αυτή είναι η υποχρέωσή μου ως Προέδρου της Βουλής.
Κατά τα λοιπά, εάν προσδοκάτε με τη δήλωση ότι υπερψηφίσατε την Πρόεδρο να εξοικονομήσετε μεταχείριση πέραν του Κανονισμού, κακώς το προσδοκάτε και δεν έγινε καμία τέτοια διαβεβαίωση.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Έλεος!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Το λόγο έχει ο κ. Βρούτσης.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, θα σας πω τούτο μόνο: Όταν προέκυψε το ζήτημα με τον κ. Μπαλτάκο και τη μαγνητοσκοπημένη συνομιλία του με τον κ. Κασιδιάρη, ζήτησα αμέσως δημόσια την αποπομπή του από τον Πρωθυπουργό. Και ο Πρωθυπουργός τότε, ο κ. Σαμαράς, τον απέπεμψε.
Δεν ζήτησα την αποπομπή σας. Κάποιος έχει την ευθύνη για το γεγονός ότι βρίσκεστε στην Έδρα αυτή.
Τιμήστε την εκλογή σας από τη Βουλή και το γεγονός ότι σας υπέδειξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας.

(Ο καθηγητής Ευαγ. Βενιζέλος είναι βουλευτής Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline