Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  20:43:10

Με 51,55% ο Αντρέι Ντούντα νέος Πρόεδρος της Πολωνίας

Σε αντίθεση με τις περιφερειακές εκλογές στην Ισπανία, οι προεδρικές στην Πολωνία πήγαν δεξιά, δεξιότερα από την προηγούμενη φορά.

Ο συντηρητικός Αντρέι Ντούντα ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών στην Πολωνία με ποσοστό 51,55% των ψήφων, έναντι ποσοστού 48,45% που συγκέντρωσε ο Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα από την εθνική εκλογική επιτροπή.

Η συμμετοχή στις εκλογές της Κυριακής ανήλθε στο 55,34%.
Ο Ντούντα δήλωσε ότι είναι "ανοικτός στο διάλογο" και ότι ελπίζει στο τέλος της πενταετούς θητείας του να μπορεί να ειπωθεί πως ήταν ο "πρόεδρος όλων των Πολωνών".

«Οι Πολωνοί θέλουν αλλαγές. Έδειξαν κίτρινη κάρτα στην Πλατφόρμα Πολιτών και μπορεί να της δείξουν κόκκινη κάρτα στις βουλευτικές εκλογές»», γράφει η Polska The Times που παρομοιάζει το κόμμα αυτό με «τις παχιές γάτες που στρογγυλοκάθονται στον καναπέ».
«Οι πολιτικοί της ΡΟ είναι συνηθισμένοι να κυβερνούν. Η εξουσία γι αυτούς δεν είναι καθήκον αλλά προνόμιο. Μόλις πήραν ένα μάθημα», σχολιάζει από την πλευρά της η συντηρητική εφημερίδα Rzeczpospolita που διερωτάται για το περιθώριο ανεξαρτησίας του εκλεγμένου προέδρου σε σχέση με το κόμμα του, το PiS.

Για την κεντρο-αριστερή Gazeta Wyborcza, στις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου η ΡΟ «θα αντιμετωπίσει εκ νέου ένα PiS ισχυρό ήδη από την πρώτη αυτή νίκη, ενώ οι νέοι ψηφοφόροι των μεγάλων πόλεων έχουν προφανώς εγκαταλείψει την ΡΟ».

Και η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι το 2005, η εκλογή στην προεδρία του Λεχ Κατσίνσκι, δίδυμου αδελφού του Γιαροσλάβ ?ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στο Σμολένσκ της Ρωσίας το 2010? είχε ανοίξει τον δρόμο για την ανάληψη της εξουσίας από το ευρωσκεπτιστικό και ξενοφοβικό κόμμα του.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline